Parlamentul European a aprobat, joi, planuri de facilitare a vânătorii lupilor în UE, invocând numărul lor tot mai mare și amenințarea pe care o reprezintă pentru animale drept motive pentru retrogradarea statutului lor de protecție, potrivit Reuters.
Modificările – pe care statele membre ale Uniunii Europene le-au aprobat deja luna trecută – vor reduce statutul lupilor în legislația UE la „protejate” de la „strict protejate”, reflectând o modificare în temeiul Convenției de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa.
În practică, asta va însemna că țările UE pot permite vânătoarea de lupi, dar trebuie să ia în continuare măsuri pentru a împiedica ca animalele să devină pe cale de dispariție, cum ar fi limitarea sezoanelor de vânătoare.
Încă din 1979, Convenția de la Berna a protejat lupii de a fi vânați sau capturați în mod deliberat, cu excepția cazului în care reprezentau o amenințare gravă pentru animale sau oameni.
„Fermierii pot acum să răsufle ușurați”, a declarat parlamentarul Herbert Dorfmann din partea Partidului Popular European de centru-dreapta.
„Este timpul să ne adaptăm la realitatea de astăzi. Asta înseamnă să găsim un echilibru între eforturile noastre de conservare și protejarea fermierilor”, a spus el.
Activiștii și unii parlamentari europeni au acuzat-o pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, al cărei ponei a fost ucis de un lup în 2022, că are o motivație personală pentru a viza lupii.
„Acest lucru nu ajută crescătorii de animale și dăunează silviculturii și naturii”, a declarat Jutta Paulus, deputată ecologistă a UE. Lupii pot susține ecosistemele forestiere, de exemplu, prin menținerea sub control a populațiilor de vânat.
Comisia, care a făcut propunerea de modificare a statutului lupului în temeiul legislației UE, a declarat că aceasta se bazează pe o analiză și un raționament aprofundat, inclusiv pe faptul că populațiile de lupi sunt în creștere în întreaga UE, cu aproximativ 20.300 de animale prezente în 2023 – ceea ce a dus la creșterea pagubelor.
UE se opusese unei propuneri anterioare din 2022 a Elveției, o țară care nu e membră a blocului comunitar, de a retrograda statutul de specie protejată al lupilor în temeiul Convenției de la Berna.
Parlamentul European a aprobat propunerea joi cu 371 de voturi pentru, 162 împotrivă și 37 de abțineri.
Țările UE trebuie să își dea aprobarea finală pentru modificări, un vot care este o formalitate și se așteaptă să fie adoptat.
Editor : Ș.R.