Peste 10 milioane de persoane în plus ar putea fi infectate cu HIV și aproape 3 milioane de persoane ar putea muri până la sfârșitul deceniului din cauza reducerii ajutorului extern de către guvernele occidentale, conform unei noi cercetări, informează Politico.

Studiul, publicat în The Lancet HIV, estimează impactul potențial asupra sănătății publice al reducerilor planificate sau propuse de primele cinci țări donatoare – Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Germania și Țările de Jos – care reprezintă în prezent 90% din toate fondurile internaționale pentru HIV.

Cel mai mare impact ar fi în Africa subsahariană și în rândul populațiilor vulnerabile și marginalizate care sunt deja expuse unui risc mai mare de a dobândi HIV, cum ar fi persoanele care se injectează droguri, lucrătorii sexuali, bărbații care fac sex cu bărbați și copiii.

Citește și

Statele Unite nu vor mai furniza vaccinuri ţărilor sărace (The New York Times)

Retragerea ajutoarelor: nu doar SUA, dar și UK sau Germania

SUA au redus finanțarea Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), inclusiv a programelor de tratament și prevenire a HIV. PEPFAR (Planul de urgență al președintelui pentru combaterea SIDA) este, de asemenea, în pericol.

În februarie, Regatul Unit a anunțat că va reduce cheltuielile pentru dezvoltare internațională, în timp ce Țările de Jos au declarat, de asemenea, că vor reduce ajutorul extern cu 2,4 miliarde EUR. Germania și Franța au redus bugetele de ajutor extern anul trecut, ceea ce a însemnat o altă reducere de 3 miliarde EUR.

„Reducerile actuale ale PEPFAR și ale programelor susținute de USAID au perturbat deja accesul la serviciile esențiale HIV, inclusiv la terapia antiretrovirală și la prevenirea și testarea HIV”, a declarat coautorul principal al studiului, Debra ten Brink, de la Institutul Burnet din Australia. În cazul în care alte țări donatoare reduc finanțarea, „decenii de progrese în tratarea și prevenirea HIV ar putea fi anulate”, a spus ea.

Liderii din domeniul sănătății mondiale au îndemnat UE și țările membre să își intensifice și să își mențină sprijinul pentru programele de sănătate mondială.

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version