Cel mai important general american din Europa a declarat marți că Statele Unite ar trebui să-și păstreze prezența militară pe continent așa cum este acum, în contextul în care Pentagonul își revizuiește prezența globală armată sub președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Armata americană avea peste 100.000 de soldați în Europa după invazia Rusiei în Ucraina din 2022 , însă generalul american Christopher Cavoli a declarat că numărul a fost redus la 80.000.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a spus colegilor europeni că nu ar trebui să presupună că prezența SUA va dura pentru totdeauna.
„Sfatul meu este să menținem dispozitivul de forțe așa cum este acum”, a declarat Cavoli parlamentarilor în timpul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților.
Cavoli a declarat că armata și-a revizuit periodic numărul de trupe din Europa începând cu 2022, când Washingtonul a trimis mii de soldați pe continent, dar a recomandat să nu se reducă nivelul lor.
„Am recomandat în mod constant în toată această perioadă să menținem forțele pe care le-am trimis și aș continua să fac acest lucru dacă mi s-ar cere”, a adăugat el.
Credința Europei în SUA ca protector suprem al continentului împotriva oricărui atac din partea Rusiei a fost puternic zdruncinată de încercarea de apropiere a lui Trump de Moscova și de presiunea puternică asupra Kievului în încercarea liderului american de a pune capăt războiului.
Eventualele modificări ale prezenței militare americane în Europa survin pe fondul îngrijorărilor cu privire la viitorul NATO, alianța transatlantică care a fost fundamentul securității europene în ultimii 75 de ani.
Întrebat dacă există planuri de mutare a forțelor de pe flancul estic al NATO, Cavoli a spus că trupele se deplasează frecvent, dar a adăugat: „Principalele locații în care avem forțe acum, acolo sunt și acolo intenționez să le păstrez”.
Mișcări în Europa?
În timpul audierii, atât legislatorii republicani, cât și cei democrați au declarat că ar fi o greșeală retragerea trupelor din Europa.
Katherine Thompson, care îndeplinește atribuțiile de secretar adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, a declarat legislatorilor că revizuirea globală este în curs de desfășurare și se va baza pe „interesele declarate ale lui Trump”.
Thompson a declarat că Pentagonul nu ia în considerare ca un oficial militar din afara SUA să fie comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), o funcție care a fost deținută doar de un american.
„Dacă întrebarea este dacă departamentul are în vedere această schimbare, răspunsul meu definitiv este nu”, a spus Thompson.
În cele din urmă, ceea ce se întâmplă cu forțele americane din Europa va fi o decizie luată de Hegseth și Trump.
Războiul Rusiei din Ucraina a făcut sute de mii de morți și răniți, a strămutat milioane de oameni, a făcut din orașe ruine și a declanșat cea mai dură confruntare din ultimele decenii între Moscova și Occident.
Armata americană a declarat luni că trupele și echipamentele vor fi repoziționate din Jasionka, în sud-estul Poloniei, care este un nod prin care este livrat ajutorul militar pentru Ucraina. Trupele vor fi mutate în alte părți ale Poloniei.
„După trei ani la Jasionka, aceasta este o oportunitate de a ne redimensiona amprenta și de a economisi zeci de milioane de dolari pe an pentru contribuabilii americani”, a declarat generalul Christopher Donahue, comandantul general al Armatei SUA din Europa și Africa.
Editor : A.C.