Statele Unite nu sunt în măsură să ”dezvăluie” cauzele autismului în septembrie, anunţă un oficial de rang înalt în domeniul sănătăţii, corectând declaraţii ale secretarului Sănătăţii, antivaccinistul Robert Kennedy Jr., care promitea la 10 aprilie că un studiu al autorităţilor sanitare avea să permită să se stabilească ”până în septembrie” cauzele a ceea ce prezintă drept o ”epidemie de autism”, relatează AFP.

Directorul NIH, organismul însărcinat cu sercetarea medicală, Jay Bhattacharya, a explicat marţi că acest termen era al lansării unei noi iniţiative în domeniul cercetării – ci nu al publicării rezultatelor.

Primele rezultate preliminare ale acestei iniţiative ar putea să fie cunoscute ”în termen de un an”, a precizat el. ”Vom vedea”.

Robert Kennedy Jr. a sugerat în mai multe rânduri, în ultimii ani, că vaccinurile ar putea fi cauza autismului, mai ales vaccinul obligatoriu împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei – o teorie care provine dintr-un studiu trucat şi dezminţită în numeroase rânduri de alte studii.

Anunţul său a fost salutat de către preşedintele Donald Trump.

””Există ceva care (…) cauzează” autismul, dădea asigurări miliardarul, avansând la rândul său piste.

”Este posibil să fie nevoie să nu mai luăm ceva sau să mâncăm ceva sau poate că e un vaccin”, aprecia el.

El arăta apoi cu degetul o creştere ”teribilă” a cazurilor de autism, o tulburare a neurodezvoltării înregistrată în Statele Unite în ultimii ani.

La confirmarea sa în funcţie de către Senat, Jay Bhattacharya, un economist în domeniul sănătăţii care s-a opus carantinei în timpul pandemiei covid-19, declara că nu crede într-o legătură între autism şi vaccinuri.

DE LA 1 LA 150 LA 1 LA 36

Potrivit unor date de la Centrele de Control şi Prevenţe a Bolilor (CDC), principalul organism sanitar din America, prevalenţa cazurilor de autism a crescut de la unul la 150 în cazul copiilor născuţi în 1992,  la unul la 36 în cazul copiilor născuţi în 2012.

Această creştere este necesar însă să fie privită cu precauţie din cauza progreselor realizate în diagnosticare.

În prezent nu există o singură cauză identificată şi sunt evocaţi mai mulţi factori de mediu, de exemplu o neuroinflamaţie, luarea anumitor medicamente – antiepilepticul Depakine în timpul sarcinii – sau predispoziţii genetice.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version