Administrația Trump a aprobat luna trecută vânzarea a peste 20.000 de puști de asalt fabricate în SUA către Israel, conform unui document consultat de Reuters, reluând o tranzacție pe care administrația fostului președinte Joe Biden o amânase din cauza temerilor că armele ar putea ajunge la coloniștii israelieni extremiști.
Departamentul de Stat al SUA a trimis o notificare Congresului pe 6 martie privind vânzarea de 24 de milioane de dolari a puștilor Colt Carbine 5,56 mm, automate, menționând că utilizatorul final va fi Poliția Națională a Israelului, conform documentului.
Această vânzare este relativ mică în comparație cu miliardele de dolari în arme furnizate de SUA Israelului, dar a atras atenția deoarece administrația Biden a blocat anterior tranzacția, temându-se că armele ar putea ajunge în mâinile coloniștilor israelieni, unii dintre aceștia atacând violent palestinieni în Cisiordania ocupată de Israel.
Administrația Biden impusese sancțiuni unor persoane și entități acuzate de violențe în Cisiordania, unde atacurile coloniștilor împotriva palestinienilor s-au intensificat. În prima sa zi de mandat, pe 20 ianuarie, Trump a emis un ordin executiv prin care a anulat sancțiunile impuse coloniștilor, inversând politica SUA. De atunci, administrația sa a aprobat vânzarea de arme în valoare de miliarde de dolari către Israel.
Notificarea Congresului din 6 martie menționa că guvernul SUA a luat în considerare „factorii politici, militari, economici, privind drepturile omului și controlul armamentului.”
Trump a consolidat relațiile cu Netanyahu
Din 1967, Israel a ocupat Cisiordania, pe care palestinienii o revendică drept nucleul viitorului lor stat, și a construit colonii considerate ilegale de majoritatea țărilor. Israelul contestă această afirmație, invocând legături istorice și biblice cu teritoriul. Violențele coloniștilor crescuseră chiar înainte de izbucnirea războiului din Gaza și s-au agravat de atunci.
Trump a consolidat relațiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, promițând sprijin pentru războiul Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza. Administrația sa a accelerat vânzările de arme către Israel, ignorând solicitările parlamentarilor democrați de a suspenda tranzacțiile până la primirea unor informații suplimentare.
Joi, Senatul SUA a respins categoric o tentativă de blocare a vânzărilor de arme către Israel, votând majoritar împotriva a două rezoluții care vizau interzicerea livrărilor de bombe masive și alte echipamente militare ofensive. Rezoluțiile au fost inițiate de senatorul independent Bernie Sanders.
Vânzarea puștilor fusese suspendată anterior din cauza obiecțiilor parlamentarilor democrați, care au cerut detalii despre modul în care Israelul intenționa să le utilizeze. Deși comisiile din Congres au aprobat în cele din urmă vânzarea, administrația Biden a menținut blocajul.
Editor : M.I.