Plafonarea prețurilor la gaze va fi prelungită cu încă un an, iar la curentul electric cu trei luni. Astăzi urmează să fie pus în transparență de Ministerul Energiei proiectul prin care se prelungește măsura prevăzută să expire la finalul lunii martie. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit la Digi24 despre prelungirea acestei măsuri.
„Permiteți-mi să rămân la nivelul de principii, pentru că actul în sine este spre finalizare și îl vom publica pe site-ul ministerului, fiind un subiect de mare interes pentru toți românii și pentru economie. Care sunt principiile. Primul este că vrem să-i protejăm în continuare pe români, în contextul în care în piața regională a energiei există o mare instabilitate după stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, după ce s-a întâmplat la terminalul din Alexandroupolis din Grecia, după ce s-a întâmplat cu gazul azer și așa mai departe, factori în afara controlului României. Am observat că prețurile la gaze au crescut cam cu 40% pe piața europeană, iar la energie electrică, pentru că sunt legate cele două, cam cu 20-25% și în acest context. Scenariul de bază și punctul nostru de vedere sunt că trebuie să-i protejăm pe români și că această schemă de compensare plafonare cu bune, cu rele, a asigurat al 4-lea cel mai mic preț la gaze și al 5-a a cel mai mic preț la energie electrică pentru români,” a declarat Sebastian Burduja la Digi24.
Scenariul de bază rămâne 0,31 lei la gaze și 0,68 lei la curent, în funcție de consum, așa este cum este în prezent, a precizat ministrul.
„O intervenție mult mai profundă asupra schemei ar însemna și o perioadă mult mai amplă de ajustări, de posibile facturi eronate, de posibile știri cu facturi cu multe zerouri și așa mai departe. Deci este un sistem bine cunoscut de toată lumea și pentru o perioadă tranzitorie, timp în care avem încredere că piață se poate stabiliza. Și noi, în piața românească trebuie să creăm mai multă lichiditate și o parte dintre măsuri, veți vedea, au și rolul de a asigura această lichiditate, de a sprijini producătorii să facă oferte, de a sprijini furnizorii să se prezinte la aceste oferte, ofertări și să cumpere energia electrică sau gazele de care au nevoie pentru a-și deservi clienții,” a explicat ministrul.
Proiectul urmează să fie pus în transparență astăzi de Ministerul Energiei.
„Proiectul va fi gata astăzi, cu certitudine, la asta lucrăm, toată săptămâna s-a lucrat. Este o schemă complexă, așa cum o cunoaștem și e important să nu facem erori, deci nu ne grăbim. Dar până la finalul zilei va fi pus în transparență,” a adăugat Burduja.
Întrebat dacă are statul bani pentru prelungirea acestei măsuri, Sebastian Burduja a răspuns că „e o poziție financiară mai bună decât la debutul anului trecut, când am pornit cu un buget cu un miliard de lei la Ministerul Energiei, acum e cu 50% mai mare pentru această schemă și perioada la care ne referim pentru energie electrică ar fi una în care prețurile în mod tradițional sunt reduse pe piețe. Deci trimestrul al 2-lea este cel vizat, cel despre care vă vorbesc, iar pe partea de gaze, în general pe prețurile din piață, cu excepția ultimei luni, să spunem, nu a fost nevoie de compensări. Deci furnizorii s-au încadrat în plafoane și n-au venit la compensare pentru diferența dintre prețul la factură și prețul din piață. Nu vor fi complicații pentru consumatori. Sigur că apreciez faptul că furnizorii pun umărul și asta este realitatea într-o primă fază, până își primesc banii de la statul român, dar îi vor primi cu certitudine pe toate cererile pe care autoritatea de reglementare le validează. Pun umărul pentru că acoperă această diferență și este vorba de un cash-flow, de un efort financiar pe care îl fac până când statul vine la zi cu aceste plăți”.
Editor : A.P.