Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Mesajul solistului Coldplay, la primul concert după momentul viral în care CEO-ul Astronomer a fost filmat îmbrățișându-și colega

iulie 23, 2025

Exclusiv Sume uriașe plătite de stat „firmelor neperformante”. Radu Miruță: „Le sunt acoperite cheltuielile și nu fac nimic. E trai pe vătrai”

iulie 23, 2025

Delgaz Grid lansează trei proiecte pilot pentru dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare

iulie 23, 2025

Video Tragedie în Bangladesh: 19 persoane și-au pierdut viața după ce un avion militar de antrenament s-a prăbușit într-un campus școlar

iulie 23, 2025

Restricții de circulație pe Autostrada A1 București-Pitești. Anunțul Centrului Infotrafic

iulie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Sub presiunea cazului Epstein, Trump trece la atac: Îl acuză pe Obama de trădare în legătură cu ancheta din 2016 referitoare la implicarea Rusiei în alegeri. Reacţia fostului preşedinte: „Bizar şi ridicol”
Stiri Locale

Sub presiunea cazului Epstein, Trump trece la atac: Îl acuză pe Obama de trădare în legătură cu ancheta din 2016 referitoare la implicarea Rusiei în alegeri. Reacţia fostului preşedinte: „Bizar şi ridicol”

By Sala de Presăiulie 23, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat marţi pe fostul preşedinte Barack Obama de „trădare”, învinuindu-l, fără a furniza dovezi, că a condus o campanie pentru a-l lega în mod fals de Rusia şi a-i submina campania prezidenţială din 2016, relatează Reuters.

Un purtător de cuvânt al lui Obama a denunţat afirmaţiile lui Trump, spunând că „aceste acuzaţii bizare sunt ridicole şi reprezintă o încercare slabă de a distrage atenţia”.

Deşi Trump l-a atacat frecvent pe Obama, preşedintele republican nu a mers atât de departe, de la revenirea sa la putere, în ianuarie, încât să-l acuze pe predecesorul său democrat de acte penale.

Marţi însă, în timpul declaraţiilor obişnuite pe care le face zilnic în Biroul Oval, Trump a trecut la comentariile şefei serviciilor sale de informaţii, Tulsi Gabbard, care vineri a ameninţat că va sesiza Departamentul de Justiţie pentru urmărirea penală a unor oficiali din administraţia Obama în legătură cu o evaluare a serviciilor de informaţii privind interferenţa Rusiei în alegerile din 2016. Ea a declasificat documente şi a afirmat că informaţiile pe care le-a făcut publice arată o „conspiraţie de trădare” în 2016 din partea unor oficiali de rang înalt ai administraţiei Obama pentru a-l submina pe Trump, acuzaţii pe care democraţii le-au calificat ca fiind false şi motivate politic.

„Este acolo, el este vinovat. A fost trădare”, a declarat Trump marţi, fără a oferi însă dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale. „Au încercat să fure alegerile, au încercat să le falsifice. Au făcut lucruri pe care nimeni nu şi le-ar fi imaginat vreodată, nici măcar în alte ţări”, a insistat şeful Casei Albe.

O evaluare a comunităţii de informaţii americane publicată în ianuarie 2017 a ajuns la concluzia că Rusia, folosind dezinformarea pe reţelele sociale, hackingul şi fermele de boţi, a încercat să dăuneze campaniei democratei Hillary Clinton şi să-l susţină pe Trump. Evaluarea a stabilit că impactul real a fost probabil limitat şi nu a prezentat dovezi că eforturile Moscovei au schimbat efectiv rezultatele votului.

Un raport bipartizan din 2020 al Comisiei de informaţii a Senatului a constatat că Rusia s-a folosit de agentul politic republican Paul Manafort, de site-ul WikiLeaks şi de alţii pentru a încerca să influenţeze alegerile din 2016 în favoarea campaniei lui Trump.

„Nimic din documentul publicat săptămâna trecută (de Gabbard) nu contrazice concluzia larg acceptată că Rusia a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2016, dar nu a reuşit să manipuleze voturile”, a declarat Patrick Rodenbush, purtătorul de cuvânt al lui Obama, într-un comunicat.

TRUMP SUB PRESIUNE

Trump, care are un istoric de promovare a teoriilor conspiraţioniste false, a denunţat frecvent aceste evaluări ca fiind „o farsă”.

În ultimele zile, Trump a repostat pe contul său de Truth Social un videoclip făcut cu inteligenţa artificială în care Obama este arestat şi i se pun cătuşe în Biroul Oval.

Trump a încercat să distragă atenţia către alte probleme după ce el însuşi este sub presiunea bazei sale electorale conservatoare de a divulga mai multe informaţii despre Jeffrey Epstein, care s-a sinucis în 2019 în timp ce îşi aştepta procesul pentru acuzaţii de trafic sexual. Susţinătorii teoriilor conspiraţioniste despre Epstein l-au îndemnat pe Trump, care a fost prieten cu finanţatorul discreditat în anii 1990 şi începutul anilor 2000, să divulge dosarele anchetei legate de acest caz.

Întrebat în Biroul Oval despre Epstein, Trump a trecut rapid la un atac la adresa lui Obama şi Clinton. „Vânătoarea de vrăjitoare despre care ar trebui să vorbiţi este faptul că l-au prins pe preşedintele Obama cu mâinile în sac”, a replicat Trump.

Preşedintele a sugerat că vor fi luate măsuri împotriva lui Obama şi a foştilor săi oficiali, calificând ancheta cu privire la Rusia drept un act de trădare şi spunând că fostul preşedinte se face vinovat de „încercarea de a conduce o lovitură de stat”.

„Este timpul să începem, după câte mi-au făcut şi indiferent dacă este corect sau greşit, este timpul să-i urmărim (în justiţie) pe aceşti oameni. Obama a fost prins direct”, a spus el.

Reprezentantul democrat Jim Himes a răspuns pe X: „Este o minciună. Şi dacă este confuz, preşedintele ar trebui să-l întrebe pe secretarul Marco Rubio, care a condus ancheta bipartită a Senatului ce a concluzionat în unanimitate că nu există dovezi de politizare în comportamentul comunităţii de informaţii în jurul alegerilor din 2016”.

Fostul senator republican Marco Rubio este acum secretarul de stat al lui Trump.

De la revenirea în funcţie, Trump şi-a criticat aspru adversarii politici, pe care îi acuză că au folosit guvernul federal împotriva lui şi a aliaţilor săi în cazul atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA şi pentru modul în care a gestionat materialele clasificate după ce a părăsit funcţia în 2021.

STRATEGIA LUI TRUMP: ÎŞI ATACĂ PREDECESORII

Obama a fost mult timp ţinta lui Trump. În 2011, el l-a acuzat pe preşedintele de atunci că nu s-a născut în Statele Unite, determinându-l pe Obama să publice o copie a certificatului său de naştere.

În ultimele luni, Trump s-a abţinut rareori de la atacurile retorice împotriva celor doi predecesori democraţi ai săi, într-un mod aproape fără precedent în epoca modernă, observă Reuters.

El a lansat o anchetă după ce i-a acuzat pe fostul preşedinte Joe Biden şi pe membrii echipei sale, fără dovezi, de o „conspiraţie” pentru a folosi un autopen, un dispozitiv automat care reproduce semnătura unei persoane, pentru a semna documente sensibile în numele preşedintelui. Biden a respins acuzaţia ca fiind falsă şi „ridicolă”.

Acuzaţia lui Gabbard că Obama a conspirat pentru a submina alegerea lui Trump din 2016 prin fabricarea de informaţii secrete despre interferenţa Rusiei este contrazisă de o analiză a CIA ordonată de directorul John Ratcliffe şi publicată pe 2 iulie, de un raport bipartid al Senatului din 2018 şi de documente declasificate pe care Gabbard însăşi le-a publicat săptămâna trecută.

Documentele arată că Gabbard a combinat două concluzii separate ale serviciilor de informaţii americane, afirmând că Obama şi consilierii săi de securitate naţională au modificat o evaluare potrivit căreia Rusia probabil nu încerca să influenţeze alegerile prin mijloace cibernetice.

Una dintre concluzii era că Rusia nu încerca să pirateze infrastructura electorală americană pentru a modifica numărul de voturi, iar a doua era că Moscova probabil folosea mijloace cibernetice pentru a influenţa mediul politic american prin operaţiuni de informare şi propagandă, inclusiv prin furtul şi divulgarea de date de pe serverele Partidului Democrat.

Evaluarea serviciilor de informaţii americane din ianuarie 2017, solicitată de Obama, se baza pe cea de-a doua constatare: că preşedintele rus Vladimir Putin a autorizat operaţiuni de influenţare pentru a influenţa votul din 2016 în favoarea lui Trump.

Revizuirea solicitată de Ratcliffe a constatat deficienţe în elaborarea acestei evaluări. Cu toate acestea, nu a contestat concluzia acesteia şi a confirmat „calitatea şi credibilitatea” unui raport strict secret al CIA pe care s-au bazat autorii evaluării.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Delgaz Grid lansează trei proiecte pilot pentru dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare

Venus Williams a devenit cea mai în vârstă jucătoare, după Martina Navratilova, care câştigă un meci WTA de simplu

Avtovaz, cel mai mare producător auto din Rusia, ia în calcul să reducă săptămâna de lucru la patru zile, pe fondul scăderii vânzărilor şi al concurenţei chineze

AstraZeneca va investi 50 de miliarde de dolari în SUA până în 2030, pe fondul presiunilor tarifare din sectorul farmaceutic

Trump anunţă un acord comercial ”masiv” cu Japonia / Tarife ”reciproce” de 15% / Acordul are prevederi cu privire la comerţ, inclusiv pentru maşini şi camioane, orez şi alte produse agricole

Un adolescent de 15 ani a murit, după ce s-ar fi aruncat de la etajul patru al unui bloc din Ploieşti

Ministrul francez al culturii şi fostul director general al Renault vor fi judecaţi pentru corupţie. Rachida Dati se întreabă dacă există o „coincidenţă” între calendarul judiciar şi agenda politică

Armata ucraineană a pierdut primul avion de vânătoare Mirage furnizat de Franţa

Furia creşte în Ucraina după ce Zelenski a promulgat legea ce vizează reducerea puterii organismelor de combatere a corupţiei. Protestatarii s-au adunat la Kiev pentru prima dată de la invazia rusă din 2022

Alegerile Editorului

Exclusiv Sume uriașe plătite de stat „firmelor neperformante”. Radu Miruță: „Le sunt acoperite cheltuielile și nu fac nimic. E trai pe vătrai”

iulie 23, 2025

Delgaz Grid lansează trei proiecte pilot pentru dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare

iulie 23, 2025

Video Tragedie în Bangladesh: 19 persoane și-au pierdut viața după ce un avion militar de antrenament s-a prăbușit într-un campus școlar

iulie 23, 2025

Restricții de circulație pe Autostrada A1 București-Pitești. Anunțul Centrului Infotrafic

iulie 23, 2025

Dominic Fritz se așteaptă la scântei în ședința de miercuri a coaliției: Bun, nu vrem să oprim anumite investiţii, de unde luăm banii?

iulie 23, 2025

Cele mai recente știri

Venus Williams a devenit cea mai în vârstă jucătoare, după Martina Navratilova, care câştigă un meci WTA de simplu

iulie 23, 2025

„E ca un nebun. Bombardează tot timpul”. Echipa lui Trump, tot mai îngrijorată de Netanyahu după atacurile din Siria

iulie 23, 2025

De ce nu a primit președintele USR cetățenia română: „Aştept ca fiecare român şi mă face în fiecare zi să mă simt un pic mai român”

iulie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.