Magneziul este un nutrient esențial pentru buna funcționare a întregului organism, fiind implicat în numeroase procese vitale. Este un mineral care joacă un rol crucial în reglarea neurotransmițătorilor, contribuind la stabilitate emoțională și la reducerea stărilor de anxietate. Prin efectul său relaxant asupra sistemului nervos, magneziul este adesea recomandat persoanelor care se confruntă cu insomnie sau dificultăți în a adormi.
Considerat un adevărat sprijin pentru sănătatea generală a organismului, magneziul susține atât funcția cardiovasculară, cât și echilibrul mental. Deși se găsește în numeroase alimente, în anumite situații, cum ar fi perioadele de stres, oboseală sau activitate fizică intensă, suplimentarea poate fi necesară, la recomandarea unui medic.
Este magneziul bun pentru somn?
„Magneziul contribuie la echilibrul GABA (acidul gamma-aminobutiric), un neurotransmițător care are un efect calmant asupra creierului și sistemului nervos. GABA joacă un rol esențial și în inducerea somnului și reducerea anxietății.
Nivelurile ridicate de stres pot afecta calitatea somnului, motiv pentru care magneziul ajută la reglarea cortizolului (hormonul stresului), favorizând relaxarea și pregătirea organismului pentru odihnă. De asemenea, prin influența asupra melatoninei, magneziul poate contribui la reglarea ritmului circadian, adică a ceasului intern al organismului.
Magneziul este important să fie administrat și în perioadele stresante sau atunci când o persoană se confruntă cu insomnii sau stări de oboseală psihică. Menținerea unor niveluri optime de magneziu, cu ajutorul suplimentelor, poate contribui la reducerea sensibilității la stres.”, a declarat medicul Cornel Brotac.
Ce formă de magneziu e recomandată pentru somn?
„Magneziul bisglicinat este recomandat pentru relaxare și un somn odihnitor, datorită absorbției sale lente și eficiente, precum și a acțiunii blânde asupra stomacului. Magneziul taurat reprezintă, de asemenea, o opțiune excelentă pentru persoanele care se confruntă cu stres sau spasme musculare involuntare. Alături de calciu și vitamina D, magneziul joacă un rol esențial în menținerea densității osoase. Deficitul de magneziu poate slăbi structura oaselor și crește riscul de osteoporoză, în special la vârstnici.” conchide Cornel Brotac, specialist în recuperare medicală, cu competențe în medicina alternativă și regenerativă.
Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.