Decizia de a nu anula complet voucherele de vacanţă a fost una bună, pentru că ar fi fost o lovitură pentru industria HoReCa, şi, în acelaşi timp, dacă cineva doreşte să beneficieze de un sprijin este normal să aibă şi o contribuţie proprie, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

Ministrul Finanțelor a precizat că, zilele trecute, au început discuţiile privind modalitatea de aplicare a acestei măsuri.

„Am început zilele trecute. Am primit o solicitare de la ministerul de resort pentru a avea o întâlnire pe această temă. Eu cred că a fost o decizie bună de a nu anula complet voucherele de vacanţă, pentru că ar fi fost o lovitură cruntă pentru industria hotelieră şi pentru HoReCa în general. În acelaşi timp, cred că, dacă cineva doreşte să beneficieze de un sprijin, este normal să aibă şi o contribuţie personală. 800 lei cu 800 lei. Este o sumă care vine, pe de o parte, în sprijinul domeniului HoReCa, în acelaşi timp, cine doreşte să beneficieze de o subvenţie, de un sprijin, vine şi cu o contribuţie personală. Lucrurile pot intra pe făgaş normal. Dacă ministerul de resort, ministerul de linie, Ministerul Economiei, are nevoie de sprijinul nostru, suntem deschişi oricând să-i oferim orice sprijin, de norme, de detaliere, dacă este nevoie de aşa ceva”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a subliniat că pentru cei 800 de lei de la buget se vor aplica impozitul pe venit şi CASS. „Regulile nu s-au schimbat. Regulile rămân aşa cum au fost până acum”, a subliniat Tanczos Barna.

Întrebat dacă angajatului i se va opri contribuţia din salariu, ministrul Finanţelor a precizat că nu, ci va trebui să plătească şi să facă dovada „că a plătit o factură de cel puţin de 1.600 lei de persoană şi atunci o să primească şi voucherul de vacanţă”.

Conform Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 („Ordonanţa trenuleţ”), instituţiile publice acordă vouchere de vacanţă în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 lei.

Voucherele de vacanţă emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, respectiv 800 de lei, pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei.

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version