Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, respinge ideea conform căreia creşterea economică prognozată la 2,5% este una prea optimistă, el explicând că la baza acestei prognoze stau cifre ale Comisiei de Prognoză şi ale Băncii Naţionale, instituţii specializate. Tanczos arată că are încredere în cifrele avansate de cele două instituţii, potrivit News.ro.

Ministrul Finanţelor Publice a explicat, vineri seară, că la baza prognozei care arată că România va avea anul acesta o creştere economică de 2,5% stau cifre ale unor instituţii specializate precum Banca Naţională a României şi Comisia de Prognoză, el arătând că este vorba despre date recente.

„România este capabilă de această creştere, sunt convins că economia este capabilă de această creştere pentru că am văzut şi anul trecut că sunt câteva sectoare care au mers foarte bine, dar avem şi câteva elemente care ne ajută în mod special în 2025: avem Schengenul care a deschis practic frontierele şi oferă noi perspective economiei româneşti”, a afirmat Tanczos Barna, la TVR Info.

El a adăugat că agricultura, industria auto sunt sectoare care pot ajuta la creşterea economică.

Ministrul a menţionat că „un element pozitiv” în ceea ce priveşte creşterea economică îl reprezintă procesul de digitalizare a ANAF, instituţie care se va concentra pe economia gri. Potrivit ministrului, în anul 2024 a încasat cu 70 de miliarde de lei mai mult decât în anul 2023.

Consiliul Economic și Social a avizat vineri negativ proiectul de buget pentru 2025. Membrii Consiliului, al cărui aviz este consultativ, au criticat timpul scurt pentru dezbatere, deoarece a fost pus în transparență de abia joi la ora 23:00, în contextul în care urmează ca proiectul să fie adoptat sâmbătă de către Executiv, iar apoi să fie trimis Parlamentului. Până joi, bugetul de stat pe 2025 ar trebui adoptat de Legislativ.

De asemenea, reprezentanții mediului de afaceri, dar și ai sindicatelor spun că bugetul este unul optimist. Guvernul se așteaptă ca toate lucrurile să meargă perfect în acest an, de la creșterea economică care să ajute încasările la buget și până la frânarea cheltuielilor publice.

Editor : A.C.

Share.
Exit mobile version