Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Universitatea Craiova și-a aflat posibilul adversar din turul al treilea al Conference League

iulie 21, 2025

Matteo Salvini, judecat din nou pentru blocarea migranților în cazul Open Arms. Giorgia Meloni critică dur decizia procurorilor

iulie 21, 2025

Rezultate finale Definitivat 2025. Notele după contestații au fost publicate. Situația pe județe, conform Edu.ro

iulie 21, 2025

Exclusiv Pacient în România. 3 miniștri știau despre „azilele” lui Pașca

iulie 21, 2025

Bolojan, amenințat din propriul partid: „Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură”

iulie 21, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Tehnologia secretă a unuia dintre cele mai avansate avioane, în pericol: un F-35 al Marii Britanii este blocat în India de o lună
Lumea

Tehnologia secretă a unuia dintre cele mai avansate avioane, în pericol: un F-35 al Marii Britanii este blocat în India de o lună

By Sala de Presăiulie 21, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Un avion de vânătoare F-35 al Regatului Unit este blocat de mai bine de o lună în India, o țară care nu face parte din program și nu are acces la tehnologia și capacitățile avansate ale aeronavei, potrivit Business Insider.

F-35B, unul dintre cele mai avansate avioane de vânătoare, blocat în India

Avionul a aterizat pe 14 iunie pe aeroportul Thiruvananthapuram din statul Kerala, de unde a fost deviat după ce s-a confruntat cu vreme rea în Oceanul Indian. O problemă cu motorul a împiedicat apoi avionul să se întoarcă la portavionul principal al Marinei Regale, HMS Prince of Wales, a declarat Înaltul Comisariat Britanic din New Delhi.

Presa locală relatează că avionul este încă acolo, diar lucrările de reparații sunt în curs de desfășurare.

Avionul este un F-35B, varianta cu decolare scurtă/aterizare verticală, construită pentru operațiuni pe nave de asalt amfibii, anumite portavioane și piste limitate. Această versiune a avionului de vânătoare este utilizată de Regatul Unit, Japonia, Italia și SUA.

Aeronava de a cincea generație, fabricată de contractorul american de apărare Lockheed Martin, este unul dintre cele mai avansate avioane din lume, iar SUA determină cine are acces la aceste aeronave. India nu se află pe lista țărilor partenere aprobate.

Faptul că avionul a rămas blocat atât de mult timp a ridicat întrebări despre cum s-ar putea întâmpla acest lucru unui avion atât de modern și îngrijorări cu privire la faptul că tehnologiile de top ar rămâne blocate acolo unde nu ar trebui să fie.

Fostul general-maior Mick Ryan, strateg în domeniul războiului în cadrul Armatei australiene, a explicat pentru Business Insider (BI) că „având în vedere capacitățile extraordinare și tehnologiile avansate ale acestor sisteme, nu este deloc recomandat ca acestea să se afle într-o țară care nu are acces la cunoștințe despre aceste date”. El a spus că suspectează că SUA pune presiune pe Regatul Unit în ceea ce privește recuperarea avionului.

„Aș spune că ar exista o mulțime de acțiuni diplomatice în fundal cu indienii pentru a se asigura că securitatea acelei aeronave este primordială și că nu există eforturi de a exploata acea aeronavă de către unii care ar putea fi tentați să facă acest lucru”, a adăugat Ryan.

SUA decid cum este folosit avionul în întreaga lume

SUA pot decide multe despre modul în care este utilizat avionul în întreaga lume, inclusiv restricționarea exporturilor sale. Anterior, au făcut acest lucru cu țări care utilizează sisteme de arme rusești și chinezești, cum ar fi Turcia, care a făcut inițial parte din program. India nu a făcut niciodată parte din program, deși a existat interes.

Christoph Bergs, analist în domeniul puterii aeriene la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie, a declarat pentru The New York Times luna aceasta că „există mult secret în ceea ce privește aeronavele militare în general”, dar este și mai sensibil în cazul F-35. Chiar dacă este folosit de americani și aliați parteneri, tehnologia sa este atent protejată.

„Nu vrei acces neautorizat în care oamenii să poată interveni asupra mașinii, să facă fotografii de foarte aproape sau chiar să înceapă, știți, să se joace cu utilajul în sine”, a spus el.

Avionul a fost mutat într-un hangar din incintă. Când a fost expus la suprafață, în presa indiană au apărut relatări conform cărora nu a fost mutat din cauza neîncrederii Regatului Unit. Marina Regală a respins această afirmație într-o declarație pentru The Independent, spunând că s-ar fi făcut mai devreme dacă ar fi fost disponibile instrumentele și expertiza necesare. Când mutarea avionului de vânătoare într-un hangar a devenit o opțiune, s-au luat măsuri „pentru a minimiza perturbările operațiunilor regulate ale aeroportului”, a precizat aceasta.

Deși armata și experții britanici au încercat să minimalizeze potențialele probleme de încredere și nu au existat indicii că India încearcă să acceseze tehnologia clasificată a avionului, există totuși un motiv pentru a lua securitatea în serios.

Citește și:

Pentagonul a acordat 2,4 trilioane de dolari firmelor private de armament, în patru ani, potrivit unui raport

O relație complicată

Tehnologia avansată de luptă de la bordul avionului de vânătoare stealth F-35 este excepțional de sensibilă, iar SUA evaluează cu atenție cine are acces la ea.

SUA și India nu sunt aliați oficiali, dar sunt parteneri strategici. India a achiziționat echipamente de apărare americane în valoare de miliarde de dolari, iar țările organizează exerciții militare împreună, Washingtonul considerând Mumbaiul un partener împotriva Chinei.

India, însă, cumpără și o mulțime de echipamente rusești, Moscova fiind un furnizor major de arme către Mumbai. India menține, de asemenea, o relație cu Rusia și este un cumpărător important de petrol rusesc, ceea ce complică relațiile cu SUA.

În contextul acestor complexități ale relației, SUA au ezitat uneori să împărtășească tehnologii avansate cu India. De exemplu, administrația americană anterioară a exclus-o de pe lista țărilor cu acces nerestricționat la microcipuri fabricate în SUA.

Nu este clar cum va afecta noua administrație Trump relațiile. India a respins în iunie afirmația președintelui Donald Trump, conform căreia acesta ar fi intermediat un armistițiu între India și Pakistan în timpul unui conflict din mai. Însă Guvernul Indiei l-a lăudat public pe Trump, o mișcare considerată de unii analiști ca o încercare de a evita tarifele vamale mari pe care Trump le impune unei mari părți a lumii.

Administrația Trump s-a angajat să își aprofundeze parteneriatul în domeniul apărării cu India. Trump a declarat în februarie că „începând cu acest an, vom crește vânzările militare către India cu multe miliarde de dolari”. El a adăugat că acestea „deschid calea” pentru ca India să obțină în cele din urmă F-35.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va concretiza. Este incert dacă avioanele F-35 sunt potrivite pentru India, care este dornică să-și dezvolte propria industrie de apărare. De asemenea, Rusia oferă Indiei o versiune de export a avioanelor sale Su-57, mai puțin costisitoare. Avionul rusesc vine cu mai puțină birocrație, dar și cu mai puține capacități.

Salvarea avionului F-35 blocat în India

Marea Britanie încearcă să repare aeronava blocată pentru a o scoate din India. UK Defence in India, contul oficial X al consilierului britanic pentru apărare în India, comodorul Chris Saunders, a postat pe 7 iulie că o echipă de ingineri din Marea Britanie a sosit pentru a lucra la aeronavă.

Acesta a declarat că sunt în curs de desfășurare reparații la aeronava care a fost mutată în hangarul de întreținere. A precizat că „suntem recunoscători pentru sprijinul și colaborarea continuă a autorităților indiene”.

India Today a relatat că personalul militar britanic păzea hangarul și că forțele de securitate indiene stăteau afară și la distanță.

Probabil că avionul nu poate fi pilotat în siguranță în acest moment. Ministerul Apărării din Marea Britanie, într-o declarație pentru Associated Press, a respins speculațiile conform cărora avionul ar putea fi demontat parțial și transportat într-o aeronavă de marfă dacă nu poate fi reparat de ingineri.

Citește și:

Lockheed Martin încearcă să liniștească aliații SUA în legătură cu capacitatea de a folosi avioanele F35. Ce este „kill switch”

Editor : Ș.R.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Matteo Salvini, judecat din nou pentru blocarea migranților în cazul Open Arms. Giorgia Meloni critică dur decizia procurorilor

Prima țară fostă comunistă care a legalizat sinuciderea asistată

Zelenski a vorbit o oră la telefon cu Macron. Tema: livrări de rachete, drone şi pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane Mirage

Maia Sandu: Dacă Rusia câștigă alegerile din Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE

Hackerii ucraineni au șters bazele de date ale Gazprom, într-un atac cibernetic major

Trump solicită impunerea unor tarife vamale minime de 15-20% pentru importurile din UE (Financial Times)

Planurile de război ale lui Donald Trump. Cum ar putea „scenariul iranian” să devină noua strategie a SUA

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev îl îndeamnă pe Putin la lovituri preventive asupra Occidentului

Linia de Apărare de pe Flancul Estic al NATO. General american: Putem opri un atac în masă cu 22 de divizii ale Rusiei, în acest moment

Alegerile Editorului

Matteo Salvini, judecat din nou pentru blocarea migranților în cazul Open Arms. Giorgia Meloni critică dur decizia procurorilor

iulie 21, 2025

Rezultate finale Definitivat 2025. Notele după contestații au fost publicate. Situația pe județe, conform Edu.ro

iulie 21, 2025

Exclusiv Pacient în România. 3 miniștri știau despre „azilele” lui Pașca

iulie 21, 2025

Bolojan, amenințat din propriul partid: „Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură”

iulie 21, 2025

Zeci de cadavre aşteaptă la Spitalul din Suwayda să fie identificate

iulie 21, 2025

Cele mai recente știri

Prima țară fostă comunistă care a legalizat sinuciderea asistată

iulie 21, 2025

România rămâne țara cu cel mai mare deficit din UE. Date Eurostat din primul trimestru al anului

iulie 21, 2025

Diana Buzoianu explică de ce Romsilva nu are nici director general, nici CA funcțional: „O instituţie nu trebuie să rămână politizată”

iulie 21, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.