Oficialii ucraineni și europeni au respins o parte din propunerile SUA pentru încheierea războiului din Ucraina, potrivit unor documente consultate de Reuters, care pune față în față ofertele venite de pe cele două maluri ale Atlanticului pentru negocierile de pace. Contrapropunerile europene se referă la subiecte sensibile, precum statutul Crimeei, sancțiunile împotriva Rusiei și garanțiile de securitate.

Seturile de propuneri, rezultate în urma discuțiilor dintre oficiali americani, europeni și ucraineni care au avut loc la Paris, pe 17 aprilie, și la Londra, pe 23 aprilie, dezvăluie mecanismele interne ale diplomației „navetiste” în plină desfășurare, în timp ce președintele SUA, Donald Trump, caută o încheiere rapidă a războiului. Principalele puncte de divergență dintre cele două viziuni se referă la ordinea în care ar trebui soluționate chestiunile legate de teritoriu, ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, garanțiile de securitate și dimensiunea armatei ucrainene.

Deși unele dintre aceste neînțelegeri au fost menționate anterior de surse apropiate discuțiilor, documentele consultate de Reuters prezintă pentru prima dată în mod complet și explicit diferențele dintre părți.

Primul document reflectă propunerile transmise de emisarul lui Trump, Steve Witkoff, oficialilor europeni la Paris, care au fost apoi comunicate ucrainenilor, potrivit surselor apropiate discuțiilor. Secretarul de stat american, Marco Rubio, a descris propunerile ca un „cadru general” menit să evidențieze diferențele dintre părți.

Al doilea document a apărut o săptămână mai târziu, în urma discuțiilor dintre oficiali ucraineni și europeni la Londra, și a fost transmis părții americane, potrivit acelorași surse. Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că documentul rezultat din discuții se află acum pe biroul lui Trump.

Această inițiativă diplomatică reprezintă cel mai susținut efort de oprire a luptelor de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. Forțele Moscovei controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul Ucrainei.

Teritoriul Ucrainei

În privința teritoriului, propunerile lui Witkoff prevăd recunoașterea de jure de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014, precum și o recunoaștere de facto a controlului rusesc asupra unor regiuni din sudul și estul Ucrainei aflate sub ocupație.

Prin contrast, documentul european și ucrainean amână discuțiile detaliate privind statutul teritorial până după încheierea unui armistițiu, fără a menționa recunoașterea vreunui control rus asupra teritoriilor ucrainene.

Garanții de securitate 

În ceea ce privește securitatea pe termen lung a Ucrainei, documentul lui Witkoff afirmă că Ucraina va beneficia de o „garanție de securitate solidă”, oferită de state europene și alte state aliate, fără a oferi însă detalii suplimentare. În schimb, precizează că Kievul nu va încerca să adere la NATO.

Textul rival este mai precis, afirmând că nu vor exista limite pentru forțele ucrainene și nicio restricție privind staționarea de trupe ale aliaților Ucrainei pe teritoriul acesteia, o prevedere care probabil va deranja Moscova. Se propun garanții de securitate solide pentru Kiev, inclusiv din partea SUA, printr-un acord de tip „Articolul 5”, referință la clauza de apărare colectivă a NATO.

Măsuri economice și despăgubiri 

În ceea ce privește măsurile economice, propunerile lui Witkoff stipulează că sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei în 2014 vor fi eliminate ca parte a acordului discutat. Contrapropunerile prevăd o „relaxare treptată a sancțiunilor după obținerea unei păci durabile” și posibilitatea reintroducerii acestora dacă Rusia încalcă termenii acordului de pace.

Documentul european și ucrainean mai propune ca Ucraina să primească despăgubiri financiare pentru pagubele provocate de război din activele rusești înghețate în străinătate. Textul lui Witkoff menționează doar că Ucraina va fi compensată financiar, fără a preciza sursa fondurilor.

Acordul-cadru prezentat de SUA la Paris

Armistițiu: Armistițiu permanent.

Ambele părți încep imediat negocierile pentru implementarea tehnică Garanție de securitate pentru Ucraina.

Garanții de securitate: Ucraina va primi o garanție robustă de securitate.

– Statele garantor vor fi un grup ad-hoc de state europene, plus state non-europene dispuse;

– Ucraina nu va căuta să adere la NATO;

– Ucraina poate urmări aderarea la Uniunea Europeană.

Teritoriu: Statele Unite vor oferi recunoaștere de jure a controlului Rusiei asupra Crimeei.

– Statele Unite vor oferi recunoaștere de facto a controlului Rusiei asupra Lugansk;

– Statele Unite vor oferi recunoaștere de facto a părților din Zaporojie, Donețk și Herson controlate de Rusia;

– Ucraina recâștigă teritoriu în regiunea Harkov;

– Ucraina recâștigă controlul asupra Centralei Nucleare Zaporojie prin controlul și administrarea acesteia de către Statele Unite, cu distribuirea energiei electrice către ambele părți, precum și asupra Barajului Kakhovka;

– Ucraina beneficiază de trecere liberă pe râul Nipru și de control asupra Peninsulei Kinburn.

Economie: Statele Unite și Ucraina vor implementa un acord de cooperare economică/minerale.

– Ucraina va fi complet reconstruită și compensată financiar;

– Sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a acestui conflict din 2014 vor fi eliminate;

– Cooperare economică SUA-Rusia în domeniul energetic și alte sectoare industriale;

Contraoferta discutată de europeni și Ucraina la Londra 

Armistițiu: Se angajează la un armistițiu complet și necondiționat în aer, pe uscat și pe mare.

– Ambele părți intră imediat în negocieri pentru implementarea tehnică, cu participarea SUA și a țărilor europene. Acest proces se desfășoară paralel cu pregătirea agendei și modalităților pentru un acord de pace complet.

– Monitorizarea armistițiului, condusă de SUA și susținută de țări terțe.

– Rusia trebuie să returneze necondiționat toți copiii ucraineni deportați și deplasați ilegal. Schimb de toți prizonierii de război (principiul „toți pentru toți”). Rusia trebuie să elibereze toți prizonierii civili.

Garanții de securitate pentru Ucraina: Ucraina va primi garanții de securitate robuste, inclusiv din partea SUA (acord de tip Articolul 5), deși nu există consens între Aliați privind aderarea la NATO.

– Fără restricții asupra Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

– Statele garantor vor fi un grup ad-hoc de țări europene și țări non-europene dispuse. Fără restricții asupra prezenței, armamentului și operațiunilor forțelor străine prietenoase pe teritoriul Ucrainei.

– Ucraina va urmări aderarea la Uniunea Europeană.

Teritoriu: Problemele teritoriale vor fi discutate și rezolvate după un armistițiu complet și necondiționat.

– Negocierile teritoriale vor începe de la linia de control existentă.

– Ucraina recâștigă controlul asupra Centralei Nucleare Zaporojie cu implicarea SUA și asupra Barajului Kakhovka.

– Ucraina beneficiază de trecere liberă pe râul Nipru și de control asupra Peninsulei Kinburn.

Economie: SUA și Ucraina vor implementa un acord de cooperare economică/minerale.

– Ucraina va fi complet reconstruită și compensată financiar, inclusiv prin activele suverane ruse care vor rămâne înghețate până când Rusia va compensa daunele cauzate Ucrainei.

– Sancțiunile SUA impuse Rusiei din 2014 pot fi supuse unei relaxări treptate după ce va fi atins un acord de pace durabil și vor fi reluate în cazul unei încălcări a acordului de pace (măsuri de răspuns rapid).

Editor : M.I.

Share.
Exit mobile version