O grevă națională generală se va declanșa joi în Belgia împotriva politicii economice a noului guvern federal, relatează cotitianul Brussels Times. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Belgia că a fost anunţată o grevă naţională, context în care sunt aşteptate perturbări atât la nivelul transportului public, aerian şi feroviar din Bruxelles, cât şi din întreaga ţară.
Se așteaptă ca și controlorii de trafic aerian să se alăture protestului, ceea ce va duce la închiderea spațiului aerian. Din acest motiv, zborurile regulate spre și dinspre Belgia nu vor fi operate joi, iar avioanele care survolează țară la o altitudine mai mare de 7.500 de metri vor fi deservite de dispeceri din țările vecine.
Toate activitățile vor fi suspendate și în alte sectoare-cheie – oficiile poștale de stat, transportul public, școlile municipale și de stat. Pentru prima dată, este de așteptat să participe la un astfel de eveniment personalul militar, care se numără printre cei mai direct afectați de planurile guvernului de a crește vârsta de pensionare și de a reduce cheltuielile sociale.
Unde se pot adresa cetățenii români
Potrivit MAE, avertizarea este valabilă în intervalul 12 februarie 2025, ora 22.00 – 13 februarie 2025, ora 22.00.
Cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Regatul Belgiei/Bruxelles sunt rugaţi să urmărească paginile de Internet ale companiilor de transport în comun din Regatul Belgiei:
https://www.brusselsairport.be/en/passengers/flights/departing
https://www.brussels-charleroi-airport.com/fr
https:// www.stib-mivb.be/visit.html?l=fr
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +32 (0) 2 347 5338, +32 (0) 2 344 1658, +32 (0)2 343 69 35, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Sindicatele protestează la adresa reformelor economice
Noul guvern belgian a intrat în funcție la începutul lunii februarie, dar chiar înainte de această, sindicatele din țară au organizat mai multe proteste împotriva reformelor economice propuse. În ianuarie, un protest similar la Bruxelles a adunat 30.000 de participanți, iar sindicatele au avertizat că ar putea continuă cu grevele în dată de 13 a fiecărei luni.
Negocierile pentru formarea noului guvern au durat șapte luni, iar acordurile încheiate în cadrul coaliției de guvernare prevăd reducerea cheltuielilor bugetare cu 23 de miliarde de euro în următorii cinci ani. Printre primele măsuri ale guvernului se numără renunțarea la intenția de a închide centralele nucleare și creșterea cheltuielilor militare, cu scopul de a îndeplini cerință NATO de 2% din PIB până în 2029.
Editor : Marina Constantinoiu