Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

„O cauză sortită eșecului”: Sprijinul UE pentru Ucraina, criticat de președintele Bulgariei în timpul paradei de la Moscova

mai 11, 2025

Acţiune în condiţii extreme a Salvamont Maramureş pentru recuperarea a trei cetăţeni ucraineni – FOTO, VIDEO

mai 11, 2025

Kim Jong Un descrie Rusia ca „model spiritual” și spune că trimiterea de soldați în Ucraina este „o misiune sacră”

mai 11, 2025

Exclusiv Dragoș Anastasiu: Economia reală funcționează, problema e deficitul. Avem nevoie de un Guvern care să știe să facă treabă

mai 11, 2025

Sarcina unei femei de 58 de ani din Hong Kong stârneşte speranţă şi teamă

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Conducerea sub influența substanțelor interzise. Proiectul controversat ajunge luni la vot în Senat: „Vor fi pedepsiți nevinovați”
Social

Conducerea sub influența substanțelor interzise. Proiectul controversat ajunge luni la vot în Senat: „Vor fi pedepsiți nevinovați”

By Sala de Presăaprilie 14, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Senatul dezbate și votează astăzi, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de Lege criticat de zeci de mii de cetățeni și de experți, prin care șoferii depistați la volan cu substanțe interzise în sânge vor risca închisoare de la 1 la 5 ani. „Vor fi pedepsiți oameni nevinovați” dacă proiectul trece de Parlament în forma actuală, a subliniat un expert pentru Digi24.ro. 

„Dacă acest proiect trece, vor fi pedepsiți oameni nevinovați. Am observat că logica, argumentele, știința, nu au niciun loc în munca pe care o desfășoară parlamentarii, așa că vreau să transmit următorul mesaj: e mai rentabil politic să aperi șoferii nevinovați și pacienții decât să creezi o lege care să pedepsească orice român”, a declarat Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, pentru Digi24.ro.

În prezent, Codul penal pedepsește „conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive” cu închisoare de la 1 la 5 ani. 

Acest articol a generat o amplă dezbatere în societate, care a ajuns inclusiv pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Detalii, aici. 

ÎCCJ decisese la începutul acestui an că trebuie să se țină cont în aceste cazuri și de expertiza medico-legală care demonstrează că un șofer se află sub influența drogurilor atunci când este prins în trafic.

Închisoare dacă există substanțe interzise în sânge

Numai că parlamentari PSD și PNL, printre care Alina Gorghiu sau Robert Cazanciuc, au inițiat un alt proiect de Lege care va elimina, practic, sintagma „sub influența” din Codul penal și care va pedepsi șoferii dacă acestora li se găsesc substanțe interzise în sânge. 

„Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi”, este modificarea propusă prin proiectul de lege inițiat de parlamentari PSD și PNL.

România va deveni „singura țară” care pedepsește „absența sau prezența în sânge (n.r. a substanțelor interzise), fără nicio altă măsurătoare”, a subliniat Vlad Zaha, în declarația acordată Digi24.ro. 

În urma dezbaterilor din comisii, parlamentarii au adoptat un amendament care prevede că nu vor exista pedepse „dacă prezența în sânge a substanțelor psihoactive a fost determinată de administrarea anterioară a unor medicamente utilizate în baza unei prescripții medicale”.

Acest amendament, potrivit lui Vlad Zaha, „este inutil” și creat „mai degrabă să ia ochii”, întrucât pot exista cazuri în care simpla administrare a unui medicament de tip Nurofen Forte (pentru care nu se eliberează prescripție, dar care conține codeină) poate duce la dosar penal. 

„Mai rău, va fi imposibil de aflat dacă oamenii cu prescirpție și-au luat prescripția și au urmat indicațiile medicului. Va fi cât se poate de real că vom avea o tranziție către consum de medicamente controlate de la care nu va putea măsura nimeni dacă un șofer a luat o pastilă sau zece pastile. O să ajungem în situația în care oamenii să abuzeze de astfel de prescripții, pentru a putea consuma substanțe psihoactive, știind că nu vor putea fi pedepsiți pentru că nimeni nu mai măsoară”, a explicat Vlad Zaha. 

Totodată, Ministerul Sănătății a primit termen un an să elaboreze o listă de substanțe psihoactive și să „ia măsurile necesare astfel încât eliberarea medicamentelor care conțin substanțe psihoactive sau cu efecte psihoactive să se realizeze doar în baza unei prescripții medicale”.

Acest proiect ajunge luni în plenul Senatului, unde va fi dezbătut și votat. Ulterior, trebuie să treacă și prin Comisia Deputaților, for decizional în acest caz.

Dacă trece în forma actuală, proiectul de Lege va intra în vigoare la un an de la publicarea în Monitorul Oficial.

Critici și avize negative pe bandă rulantă

Proiectul de Lege a fost criticat, însă, de experți și societatea civilă. 86.000 de cetățeni au semnat deja o petiție care cer social-democraților și liberalilor să retragă proiectul de lege și să lase Legea în forma actuală.

„Chiar și consumatorii de substanțe ilegale dacă se opresc din acest consum, chiar și la o lună distanță după ce s-au oprit, vor ieși pozitiv în sânge, de exemplu cannabis. Pentru majoritatea oamenilor ar fi câteva zile, dar consumatorii care vor să scape de o dependență, la o lună după ce s-au oprit vor ieși pozitiv. Este o încălcare a drepturilor oamenilor pentru că nu sunt un pericol pe șosele”, a explicat criminologul Vlad Zaha pentru Digi24.ro. 

Proiectul de lege a primit și avize negative în mai multe comisii: Comisia pentru muncă, Comisia pentru drepturile omului și chiar Consiliul Superior al Magistraturii. 

„Cu privire la infractiunea la regimul rutier, o asemenea abordare ar presupune ca fapta subiectului activ care conduce un vehicul, aflandu-se sub efectele unui medicament dintre cele menționate, să nu poată fi calificată în toate situațiile drept infracțiune”, se arată în documentul prin care CSM a comunicat avizul negativ.

Editor : M.G.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

LOTO – Duminică, 11 mai 2025. Reporturi de milioane de euro la 6/49 și Joker. Sumă mare în joc și la Noroc

Video Pădure transformată în groapă de gunoi, la marginea unui drum național. Primar: „E regretabil, dar imposibil de gestionat”

Restricţii de trafic pentru semimaratonul Bucureşti. Peste 10.000 de alergători participă la competiție

ANM anunță vreme rece în aproape toată țara. Valorile la care vor coborî temperaturile

Video Inconștiență în trafic pe un drum în lucru din Gorj. Momentul în care mai mulți șoferi trec pe culoarea roșie a semaforului

Video Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă printre șoferii din Timișoara, pe care polițiștii o neagă vehement

Video Autismul virtual, boala copilăriei moderne. Legătura dintre expunerea copiilor la ecrane și dezvoltarea lor: „Impactul este dezastruos”

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Alegerile Editorului

Acţiune în condiţii extreme a Salvamont Maramureş pentru recuperarea a trei cetăţeni ucraineni – FOTO, VIDEO

mai 11, 2025

Kim Jong Un descrie Rusia ca „model spiritual” și spune că trimiterea de soldați în Ucraina este „o misiune sacră”

mai 11, 2025

Exclusiv Dragoș Anastasiu: Economia reală funcționează, problema e deficitul. Avem nevoie de un Guvern care să știe să facă treabă

mai 11, 2025

Sarcina unei femei de 58 de ani din Hong Kong stârneşte speranţă şi teamă

mai 11, 2025

Superiahtul scufundat al miliardarului Lynch mai face o victimă. Un scafandru a murit în timpul operațiunii de recuperare

mai 11, 2025

Cele mai recente știri

Garry Kasparov: Dacă nu votezi pentru că ai impresia că decizia nu e în mâinile tale, poţi să ajungi ca în Rusia sau China

mai 11, 2025

Tenis de masă: Elena Zaharia a obţinut bronzul la simplu feminin la CE U21. Ea este campioană europeană la dublu mixt

mai 11, 2025

Încetarea focului dintre India şi Pakistan, încălcată la câteva ore după ce a fost anunţată de Donald Trump. Explozii la graniță

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.