Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Poliţia de Frontieră: 14 persoane care nu aveau dreptul de a călători în Spaţiul Schengen, descoperite în mai multe mijloace de transport, în ultimele 24 de ore, la Nădlac

mai 11, 2025

Reacția Moscovei după summitul de la Kiev: „Încercarea de a ne speria cu sancțiuni e zadarnică”

mai 11, 2025

Analiză Bătălia pentru putere în PSD. Scaunul lui Ciolacu se clatină doar pe jumătate. Masa critică din partid rămâne amorțită

mai 11, 2025

LOTO – Duminică, 11 mai 2025. Reporturi de milioane de euro la 6/49 și Joker. Sumă mare în joc și la Noroc

mai 11, 2025

Iga Swiatek, după eliminarea în turul trei la Roma: Mă concentrez prea mult pe partea negativă şi asta trebuie să se schimbe

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » De când se emit noile Cărți Electronice de Identitate și ce avantaje are buletinul cu cip. Românii pot semna documente oficiale
Social

De când se emit noile Cărți Electronice de Identitate și ce avantaje are buletinul cu cip. Românii pot semna documente oficiale

By Sala de Presăaprilie 8, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Cartea Electronică de Identitate (CEI) este un document modern care poate facilita interacțiunea cetățenilor cu autoritățile publice datorită celor 11 servicii digitale încorporate în cip. Noul format al actului de identitate are o dimensiune standard, similară cardurilor bancare, și asigură protecție împotriva falsificării ori furtului de identitate. În prezent, cererile pentru eliberarea cărților de identitate se pot depune doar în județul Cluj, însă programul se va extinde în următoarea perioadă în toată țara.

Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei Hotărâri de Guvern care definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a Cărții Electronice de Identitate. Hotărârile de Guvern stabilesc cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului document de identitate la nivel național.

Ce înseamnă Carte de Identitate Electronică (CEI)

Noul buletin electronic va avea dimensiune standardizată, conform normelor europene, asemenea unui card bancar și va putea fi utilizat ca document de călătorie.

Date înscrise în Cartea Electronică de Identitate:

  • În format tipărit: nume prenume, cetățenie, data nașterii, sex, CNP, dar și imaginea facial și semnătura olografă.
  • În format electronic: la toate datele tipărite se vor adăuga și prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

Ulterior, impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse din baza de date a autorităților care realizarea imprimarea.

Diferențele dintre buletinul clasic și cel cu cip

Principala diferență dintre cele două documente de identitate constă în capacitatea tehnologică a acestora.

Buletinul clasic, cel pe care încă îl avem în România, stochează doar câteva date de bază precum: nume, prenume, domiciliu sau fotografia titularului, în timp ce varianta electronica va încorpora alte informații, printre care și două amprente și certificate digitale. Aceste date sunt stocate într-un cip securizat, iar asta va face ca documentul să fie mai greu de falsificat.

De asemenea, noile Cărți de Identitate Electronică vor include și funcționalitatea de a semna electronic documentele. Buletinele cu cip vor avea cel puțin 10 elemente de securitate, iar asta le face mult mai greu de falsificat.

Calendarul emiterii Cărții Electronice de Identitate

Noile Cărți Electronice de Identitate au început să fie eliberate de la sfârșitul lunii martie (20 martie 2025) în județul Cluj, unde a fost lansat proiectul-pilot, iar în următoarele maxim două luni se vor emite și în București, și în restul județelor, potrivit unui calendar scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit MAI, în următoarele două luni (aprilie – iunie 2025):

  • CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor;
  • Din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).
  • Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.

Cât costă eliberarea Cărții Electronice de Identitate

Primii 5 milioane de posesori nu vor plăti contravaloarea noilor buletine cu cip

În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Astfel, prin intermediul liniei de finanţare asigurate din fondurile Uniunii Europene vor fi acoperite fondurile necesare producţiei primelor 5 milioane de CEI, primii 5 milioane de cetăţeni care vor deveni posesori ai CEI fiind exoneraţi de obligaţia de a suporta contravaloarea taxei de emitere a CEI.”, potrivit Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

MAI mai transmite că: „Iniţierea emiterii CEI la nivel naţional este strict necesară în perspectiva implementării Investiției 8 Cartea electronică de identitate și semnătura digitală din cadrul Componentei 7 – Transformare digitală din PNRR”.

Ce avantaje au posesorii de Carte electronică de Identitate

Cu noua Carte Electronică de Identitate, românii vor putea călători în spațiul European și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la o serie de aplicații. De asemenea, cetățenii români vor putea semna documente oficiale (contracte, cereri, declarații etc) online, fără a merge fizic la instituții. Semnătura electronică va avea aceeași valoare legală ca o semnătură olografă.

Documentul electronic va permite autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor publice (ex. ANAF, SPV, CNAS) fără a mai fi nevoie de conturi separate.

Posesorii noilor Cărți Electronice de Identitate vor avea acces rapid la serviciile publice, reducând astfel timpul petrecut la ghișeu (ex: eliberarea cazierului, plata taxelor etc.).

De asemenea, datorită dimensiunii (format ID-1), noile buletine cu cip sunt mai ușor de păstrat și purtat decât buletinele clasice.

Editor : C.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

LOTO – Duminică, 11 mai 2025. Reporturi de milioane de euro la 6/49 și Joker. Sumă mare în joc și la Noroc

Video Pădure transformată în groapă de gunoi, la marginea unui drum național. Primar: „E regretabil, dar imposibil de gestionat”

Restricţii de trafic pentru semimaratonul Bucureşti. Peste 10.000 de alergători participă la competiție

ANM anunță vreme rece în aproape toată țara. Valorile la care vor coborî temperaturile

Video Inconștiență în trafic pe un drum în lucru din Gorj. Momentul în care mai mulți șoferi trec pe culoarea roșie a semaforului

Video Misterul „radarelor fixe” din trafic. Dezinformarea care circulă printre șoferii din Timișoara, pe care polițiștii o neagă vehement

Video Autismul virtual, boala copilăriei moderne. Legătura dintre expunerea copiilor la ecrane și dezvoltarea lor: „Impactul este dezastruos”

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Alegerile Editorului

Reacția Moscovei după summitul de la Kiev: „Încercarea de a ne speria cu sancțiuni e zadarnică”

mai 11, 2025

Analiză Bătălia pentru putere în PSD. Scaunul lui Ciolacu se clatină doar pe jumătate. Masa critică din partid rămâne amorțită

mai 11, 2025

LOTO – Duminică, 11 mai 2025. Reporturi de milioane de euro la 6/49 și Joker. Sumă mare în joc și la Noroc

mai 11, 2025

Iga Swiatek, după eliminarea în turul trei la Roma: Mă concentrez prea mult pe partea negativă şi asta trebuie să se schimbe

mai 11, 2025

Mesajul papei Leon al XIV-lea, la doar două zile după ce a fost numit de conclav. Ce le-a transmis cardinalilor

mai 11, 2025

Cele mai recente știri

Trump anunță „mari progrese” la negocierile comerciale cu China din Elveția

mai 11, 2025

Neamţ: Patru persoane, printre care şi trei copii, au fost rănite după ce căruţa în care se aflau a fost lovită de o maşină – FOTO

mai 11, 2025

Reacția furioasă a lui Medvedev la ultimatumul liderilor europeni pentru Putin: „Credeţi că este inteligent, nu-i aşa?”

mai 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.