Definiţia legală a unei femei are la bază sexul biologic şi nu genul, a enunțat miercuri Curtea Supremă britanică, într-o hotărâre sensibilă, care ar putea avea consecinţe importante asupra persoanelor transsexuale din Regatul Unit, relatează AFP, citată de news.ro.
Un litigiu are loc din 2018 între Guvernul scoţain – puternic angajat în favoarea drepturilor transexualilor în ultimii ani – şi Asociaţia feministă „For Women Scotland”.
„Decizia unanimă a acestei Curţi este că termenul «femeie» şi «sex» din Legea Egalităţii din 2010 se referă la o femeie biologică şi la un sex biologic”, au stabilit magistraţii celei mai înalte instanţe judiciare britanice în acest litigiu.
Curtea Supremă dă însă asigurări că transsexualii sunt protejaţi de această lege, „nu doar împotriva discriminării prin intermediul caracterului protejat al schimbării genului, ci şi împotriva discriminării directe, discriminării indirecte şi hărţuirii legate de genul dobândit”.
Susținere puternică din partea scriitoarei J.K. Rowling
Decizia a fost primită cu entuziasm de activistele „For Women Scotland”.
„Judecătorii au spus ceea ce noi am gândit mereu: femeile sunt protejate prin sexul biologic”, se felicită codirectoarea grupului, Susan Smith. „Femeile se pot simţi de-acum în siguranță, ştiind că serviciile şi spaţiile desemnate femeilor sunt rezervate doar lor”, adaugă ea.
În schimb, asociaţiile LGBT+ au anunţat, înaintea hotărârii, că se tem de faptul că persoanele transsexuale nu mai pot avea acces în anumite locuri, de exemplu în centre de găzduire a femeilor.
Subiectul se află la baza unei dispute între apărători ai drepturilor transsexualilor şi activiste feministe. Acestea din urmă apreciază că drepturile femeii sunt ameninţate de către unele dintre revendicările primilor. În centrul dezbaterii s-a aflat interpretarea Legii britanice a Egalităţii (Equality Act), din 2010.
Guvernul scoţian consideră că acest text este clar: dacă o femeie transsexuală a obţinut un certificat de recunoaştere a genului (CRG) în urma tranziţiei, ea este considerată o femeie şi are dreptul la aceeași „protecţie precum cea acordată femeilor la naştere”.
Asociaţia „For Women Scotland” a primit susţinerea lui J.K. Rowling, autoarea seriei de cărți „Harry Potter”, care locuieşte în Scoţia şi care, în urma luării de poziţie pe acest subiect, a fost acuzată de transfobie.
În total, aproximativ 8.500 de persoane au obţinut un certificat GRC în Regatul Unit de la înfiinţarea acestui dispozitiv, în 2014, anunţa, în luna noiembrie, Guvernul scoţian.
Hotărârea Curţii Supreme britanice ar putea avea un ecou puternic în Statele Unite, remarcă AFP, după ce Donald Trump a atacat, de când s-a întos la Casa Albă, transsexualii, pe care vrea să-i elimine din armată.
Editor : C.A.