Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Nicușor Dan, despre planul lui George Simion de a concedia 500.000 de bugetari: „Asta e o prostie”

mai 9, 2025

Maersk avertizează asupra scăderii pieţei de containere pe fondul tensiunilor tarifare dintre SUA şi China

mai 9, 2025

Robert Fico a plecat la Moscova pe o rută ocolitoare, după ce statele baltice i-au refuzat survolul

mai 9, 2025

Exclusiv George Simion recunoaște că locuințele promise la doar 35.000 de euro erau o strategie de marketing: „Nu mai eram unde suntem astăzi”

mai 9, 2025

Dezbatere electorală – Simion consideră ”tendenţioasă” întrebarea de ce a mers la vot alături de un pro-legionar. Întrebat ce părere despre opiniile pro-legionare ale lui Călin Georgescu: ”Desigur, curiozitatea a mâncat pisica”

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Lăsata Secului de brânză pentru postul Paștelui 2025. Cea mai importantă tradiție respectată în orice familie. Astăzi se oferă cadouri
Social

Lăsata Secului de brânză pentru postul Paștelui 2025. Cea mai importantă tradiție respectată în orice familie. Astăzi se oferă cadouri

By Sala de Presămartie 2, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Lăsata Secului de brânză are loc duminică, 2 martie 2025. De luni, 3 martie începe postul Paștelui, care va dura 40 de zile, până pe 19 aprilie 2025. Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie.

În calendarul bisericesc, Lăsata Secului pentru postul Paștelui se face în două etape. Primul eveniment este cu o săptămână înainte de intrarea în post, zi denumită și „Duminica Înfricoșătoarei Judecăți”, când se lasă sec de carne, iar ulterior, înainte cu o zi de postul Paștelui, când se lasă sec de brânză, zi denumită și „Duminca Izgonirii lui Adam din Rai”.

De Lasatul Secului, pe 2 martie, este ultima zi în care se mănâncă pește, lapte, ouă și brânză

Lăsata Secului este o rânduială considerată drept o formă de pregătire fizică și trupească a credincioșilor care urmează să țină post. Din 3 martie este prima zi a postului Sfintelor Paști, zi aliturgică (zi în care nu se săvârștește slujba Sfintei Liturghii)

„Începând cu această săptămână (din 3 martie) în biserică avem în fiecare zi Canonul cel Mare. Mai exact, mai multe slujbe bisericești care au un conținut important și la care îi rugăm pe credincioși să participe”, a declarat Părintele Gabriel Cazacu pentru Digi24.

  • 9 martie 2025 este prima duminică din postul Paștelui – postul începe cu Vecernia iertării.
  • 16 martie 2025 – a doua duminică din post – Sfântul Grigorie Palma;
  • 23 martie 2025 – a treia duminică din post – Cinstirea Sfintei Cruci;
  • 30 martie 2025 – a patra duminică din post – Sfântul Ioan  Scărarul;
  • 6 aprilie 2025 – a cincea duminică din post – Sfânta Maria Egipteanca;
  • 13 aprilie 2025 – duminca Floriilor, începe Săptămâna Mare înainte de Paște, Intrarea Domnului în Ierusalim;
  • 18 aprilie 2025 – Vinerea mare și sfântă;
  • 20 aprilie 2025 – Sfintele Paști – Hristos a Înviat.

În Postul Paștelui sunt două zile cu dezlegare la pește

În biserica ortodoxă, sunt rânduite de către Sfinții Părinți zile în care să se facă dezlegare la pește. Asta înseamnă că, în aceste zile desemnate, se pot consuma mâncărurile de post, dar se permite și consumul altor produse alimentare precum undelemn, vin și pește.

Zilele de post cu dezlegare la pește nu încalcă postul Sfânt, ci sunt zile de post cu mângâiere, în care postirea, ca jertfă, este combinată cu bucuria prezenței Mântuitorului în mijlocul credincioșilor.

Singurele două zile cu dezlegare la pește sunt pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, în Duminica Floriilor.

Ce reprezintă perioada de post pentru credincioși

Postul Paștelui, denumit și Postul Mare este considerat cel mai aspru post din an, care se întinde pe o perioadă de 40 de zile. Este un timp dedicat rugăciunii și spovedaniei și un interval optim pentru participarea la slujbele bisericii. Este o perioadă de purificare trupească și sufletească, o chemare spre curățarea sufletului și apropierea de Dumnezeu, în care credincioșii sunt îndemnați de preoți să renunțe la gândurile rele, la certuri ori la bârfe.

“Postul aduce liniște interioară, pe care, uneori, o putem dobândi greu, dar care, odată atinsă, este extrem de valoroasă. Sfinții Părinți au îndemnat întotdeauna credincioșii spre post, milostenie și fapte bune în biserică.

Postul trebuie să fie un prilej, un moment bun, pentru părere de rău pentru păcatele pe care, poate, le-am săvârșit, dar și pentru dorința de a ierta ori de a fi iertați. Trebuie să fie un moment bun pentru pace, liniște, iubire și îmbrățisarea celor dragi.”

Dacă ne uităm la câte tulburări sunt în lumea în care trăim, câte conflicte și agresivitate, sunt convins că nu putem să nu conștientizăm că, fiecare dintre noi, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.

Este bine ca în această perioadă, creștinii să meargă să se spovedească și să se împărtășească. Acest post al Paștelui este despre alungarea întunericului și apropierea noastră, ca oameni, de lumină, mai exact de lumina sfintei Învieri” a transmis Părintele Gabriel Cazacu.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului înainte de Postul Paștelui

În multe regiuni ale țării, de Lăsata Secului se organizează mese în familie pentru care se pregătesc bucate tradiționale și nu lipsesc preparatele făcute cu ouă, lapte precum bulz cu smântână, mămăligă cu brânză și ou, paste, eclere sau plăcinta cu brânză.

Potrivit tradiției, de Lăsata Secului de brânză finii merg cu plocon la nași

Ziua este considerată o sărbătoare culinară, motiv pentru care finii merg la nași în vizită și le oferă mai multe daruri sau plocon, așa cum se mai numește în anumite zone ale țări, un pachet format din mai multe alimente printre care și carne de pasăre ori un desert făcut în casă.

La sate, de Lăsata Secului de Paști încă se păstrează obiceiuri specifice unui început de An Agrar (celebrat la echinocțiul de primăvară). Mai exact, au loc ritualuri de îmbătrânire și înnoire a timpului, ocazie cu care se adună tineri și bătrânii, fac focuri și petrec timp împreună pentru a celebra evenimentul.

Se aprind lumânări și se pomenesc cei care nu mai sunt printre noi

Înainte de Lăsatul Secului se pomenesc cei adormiți. Oamenii merg la biserică, acolo unde se organizează parastase și se dau alimente de pomană, pentru sufletele celor plecați.

Pe vremuri, seara de Lăsata Secului era denumită și un „Revelion al postului”. Era ultima petrecere la care oamenii mai participau până la sărbătoarea de Înviere a Domnului, deoarece, odată cu începutul postului nu se mai fac nunți până după Paște.

Editor : C.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Remus Ștefureac explică mecanismul din spatele cursei prezidențiale cu „două mari tabere”. „Acel candidat va avea prima șansă”

LOTO – 8 mai 2025. Peste 3,61 milioane de euro sunt în joc la Joker. La 6/49, reportul depășește 1,72 milioane de euro

Deputaţii au adoptat proiectul care măreşte pedepsele pentru cei care vând ilegal petarde. Legea merge la promulgare

Foto Sociologul Remus Ștefureac explică profilul votanților din turul 1. „Dacă prezența la vot va fi semnificativ mai mare, finala se joacă”

Video Satul în care șase din 10 localnici au votat pentru schimbarea numelui localității. Motivul pentru care oamenii au cerut referendum

Video Șacalii s-au înmulțit îngrijorător. Localități întregi terorizate de animalele sălbatice, oameni disperați: „Nu mai ies din casă”

Vouchere de Vacanță 2025: Ce valoare au tichetele, cine le primește și de ce este obligatorie declarația pe propria răspundere

Alegerile Editorului

Maersk avertizează asupra scăderii pieţei de containere pe fondul tensiunilor tarifare dintre SUA şi China

mai 9, 2025

Robert Fico a plecat la Moscova pe o rută ocolitoare, după ce statele baltice i-au refuzat survolul

mai 9, 2025

Exclusiv George Simion recunoaște că locuințele promise la doar 35.000 de euro erau o strategie de marketing: „Nu mai eram unde suntem astăzi”

mai 9, 2025

Dezbatere electorală – Simion consideră ”tendenţioasă” întrebarea de ce a mers la vot alături de un pro-legionar. Întrebat ce părere despre opiniile pro-legionare ale lui Călin Georgescu: ”Desigur, curiozitatea a mâncat pisica”

mai 9, 2025

Atac lângă Kiev, după o dispută legată de o armă vândută, soldat cu 2 morți. Autorul a fost arestat

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

Ce spune Lucian Romașcanu despre opțiunea de vot a simpatizanților PSD în turul 2: „Este clar că nu mai pot fi mânaţi în vreo direcţie”

mai 9, 2025

Dezbatere electorală – Nicuşor Dan, întrebat de Simion ce părere are despre PSD: E partenerul dumneavoastră în multe consilii judeţene/ Diferenţa între noi este că eu nu pretind că sunt şi sistem şi anti-sistem deodată/ Simion: Sunteţi doar sistem

mai 9, 2025

Acord comercial „istoric” negociat de Trump. SUA reduc tarifele pentru maşinile britanice şi elimină taxele pe oţel şi aluminiu

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.