Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Scandal în PSD după ce Daniel Zamfir l-a atacat pe Vasile Dîncu. „Folosește cuvinte doar pentru a înjura, linge clanțe sau cere șpăgi”

mai 9, 2025

Cazul morţii lui Maradona: „Am făcut tot ce am putut şi chiar mai mult”, se apără psihiatra, emoţionată până la lacrimi la proces

mai 9, 2025

Uniunea Europeană a transferat Ucrainei 1 miliard de euro din activele ruseşti îngheţate

mai 9, 2025

Video Copil opărit cu ciorbă la grădiniță, educatoarele n-au sunat la 112. Instanța: 25.000 de euro despăgubiri

mai 9, 2025

Analiză ISW: Victoria lui George Simion ar fi în beneficiul Kremlinului

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Noua carte de identitate electronică va putea fi disponibilă în „cel mult două luni”, la nivel național
Social

Noua carte de identitate electronică va putea fi disponibilă în „cel mult două luni”, la nivel național

By Sala de Presămartie 21, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a afirmat că în cel mult două luni va fi extinsă în cele 674 de servicii publice comunitate de Evidenţa Persoanelor din ţară preluarea cererilor pentru noua carte electronică de identitate. El a explicat că aceasta nu limitează libertăţile individuale şi nu are funcţii care să permită localizarea geografică, dar că poate fi utilizată ca document de călătorie deoarece are un cip similar cu cel din paşapoarte, informează news.ro.

Din 2 iunie va fi disponibilă o carte electronică de identitate pentru copiii până în 14 ani.

Bogdan Despescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că această carte electronică de identitate are un cip în care sunt cuprinse 11 servicii digitale.

„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, este un document care are un cip şi în acest cip sunt 11 servicii digitale şi facilitează o interacţiune mai bună a cetăţeanului cu autorităţile publice. Nu se limitează în niciun fel libertăţile individuale ale cetăţeanului prin această carte electronică de identitate. Similar acestei cărţi sunt alte asemenea modele în spaţiul Uniunii Europene, este concepută pentru a oferi siguranţă, o siguranţă crescută pentru a preveni fraudele, falsurile documentelor şi, bineînţeles, furtul de identitate”, a afirmat Bogdan Despescu.

El a precizat că acest proiect al cărţii electronice de identitate este inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar ţinta o reprezintă eliberarea a cinci milioane de cărţi de identitate până în iunie 2026.

Secretarul de stat a menţionat că serviciul de eliberare a cărţii electronice de identitate va fi extins în toată ţara în cel mult două luni.

„Ieri la Cluj, au fost preluate 67 de cereri pentru noua carte electronică de identitate. Următorul oraş va fi Bucureşti, undeva peste două săptămâni, iar în maxim două luni vom extinde în toată ţara, la cele 674 de servicii publice comunitare, de Evidenţa Persoanelor acest mod de lucru de preluare a cererilor în format digital pentru noua carte electronică de identitate”, a explicat Bogdan Despescu.

El a adăugat că această carte electronică de identitate nu conţine funcţii care să permită urmărirea geografică, iar cipul este similiar cu cel paşapoarte.

Bogdan Despescu a mai spus că valoarea acestui proiect se ridică la 150 de milioane de euro.

Pe noile cărțile electronice de identitate nu va mai fi tipărită adresa de domiciliu

Directorul general de la Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, Cătălin Giulescu, a oferit, în aceeaşi conferinţă de presă, câteva detalii tehnice despre cartea electronică de identitate.

„Blancheta este confecţionată la nivelul Companiei Naţionale Imprimeria Naţională din straturi de policarbonat presate. Personalizarea se realizează la nivelul partenerilor noştri din Direcţia Generală de Paşapoarte, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Simple. Vorbim de tehnologii adecvate erei în care trăim. Personalizarea presupune arderea unui anumit strat de policarbonat astfel încât datele nu sunt accesibile, astfel încât nu pot fi modificate”, a explicat Cătălin Giulescu.

El a prezentat un element esenţial de securitate al acestei cărţi electronice de identitate.

„Un element esenţial în ceea ce priveşte securizarea actului de identitate electronic este un dispozitiv variabil în lumină al cărui design îl putem vedea doar înclinând documentul de identitate. Acest dispozitiv are rolul de a proteja fotografia, întrucât tipul acesta de documente de identitate sunt falsificate plecând de la un document original, se şlefuieşte zona fotografiei şi prin proceduri de morfism se adaugă noi elemente de fizionomie care se conducă cât mai aproape de falsul titular. Deci acestea sunt cel mai des utilizate mijloace de falsificare, plecând de la un document pierdut sau furat”, a mai transmis Cătălin Giulescu.

Citește și: A început emiterea cărților de identitate cu cip. Cum arată noile buletine: „Conțin versuri din Eminescu și texte cu greșeli voite”

El a mai anunţat că din momentul în care va accesibilă această carte electronică de identitate la nivel naţional, tot atunci va fi disponibilă şi cartea de identitate simplă.

„Un alt element distintiv pentru cartea de identitate simplă, vom avea tipărită informaţia referitoare la domiciliu. Pe cartea electronică de identitate nu se regăseşte tipărită informaţia referitoare la domiciliu sau după caz la reşedinţă, se regăseşte înscrisă în suportul electronic de stocare. Pentru noi acesta este un element de protecţie a datelor cu caracter personal, domicilul nemaifiind accesibil pe cartea electronică de identitate şi pentru că acest instrument este electronic, îl vom utiliza preponderent în interacţiunea digitală, interacţiunea electronică cu administraţia publică şi nu numai chiar şi cu furnizorii privaţi de servicii către cetăţenii”, a mai transmis Cătălin Giulescu.

Editor : M.L.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Remus Ștefureac explică mecanismul din spatele cursei prezidențiale cu „două mari tabere”. „Acel candidat va avea prima șansă”

LOTO – 8 mai 2025. Peste 3,61 milioane de euro sunt în joc la Joker. La 6/49, reportul depășește 1,72 milioane de euro

Deputaţii au adoptat proiectul care măreşte pedepsele pentru cei care vând ilegal petarde. Legea merge la promulgare

Foto Sociologul Remus Ștefureac explică profilul votanților din turul 1. „Dacă prezența la vot va fi semnificativ mai mare, finala se joacă”

Video Satul în care șase din 10 localnici au votat pentru schimbarea numelui localității. Motivul pentru care oamenii au cerut referendum

Video Șacalii s-au înmulțit îngrijorător. Localități întregi terorizate de animalele sălbatice, oameni disperați: „Nu mai ies din casă”

Vouchere de Vacanță 2025: Ce valoare au tichetele, cine le primește și de ce este obligatorie declarația pe propria răspundere

Alegerile Editorului

Cazul morţii lui Maradona: „Am făcut tot ce am putut şi chiar mai mult”, se apără psihiatra, emoţionată până la lacrimi la proces

mai 9, 2025

Uniunea Europeană a transferat Ucrainei 1 miliard de euro din activele ruseşti îngheţate

mai 9, 2025

Video Copil opărit cu ciorbă la grădiniță, educatoarele n-au sunat la 112. Instanța: 25.000 de euro despăgubiri

mai 9, 2025

Analiză ISW: Victoria lui George Simion ar fi în beneficiul Kremlinului

mai 9, 2025

FFE29 – Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România: „În Europa, cultura şi cinematografia, în mod special, nu este un lux, este esenţă”. Liviu Jicman: „Sper să rămânem în filmul european cât mai mult”/ VIDEO

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

Acordul mineralelor dintre Ucraina și SUA a fost ratificat oficial de către Parlamentul de la Kiev

mai 9, 2025

Alarmă la Bruxelles. Porturile Europei ajung sub dominația Chinei: „Este o vulnerabilitate strategică”

mai 9, 2025

Video Îndemnul lui Ilie Bolojan: Fiecare român care se va duce la vot va face istorie. Performanța se face cu seriozitate, nu cu scandal

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.