Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Ilie Bolojan, întrevedere cu vicepreşedintele executiv al CE, Roxana Mînzatu/ Discuţiile au vizat strategia privind Marea Neagră şi consolidarea apărării pe Flancul Estic, accelerarea accesării fondurilor europene şi recuperarea întârzierilor din PNRR

mai 9, 2025

Marea Britanie finanțează cu milioane de lire sterline securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a Ucrainei

mai 9, 2025

S&P Global: Criza politică din România ar putea afecta sursele de finanţare externă. Parlamentarele anticipate, o presiune în plus

mai 9, 2025

Video Furtuna a făcut prăpăd în Dolj: gospodării inundate, drumuri blocate și mii de hectare de teren agricol afectate

mai 9, 2025

Mesajul Președintelui interimar, cu prilejul Zilei Europei: UE înseamnă democrație, stat de drept, libertate, solidaritate

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Pașaport pentru copii în 2025. Ce acte sunt necesare și cât este taxa pentru eliberarea documentului de călătorie
Social

Pașaport pentru copii în 2025. Ce acte sunt necesare și cât este taxa pentru eliberarea documentului de călătorie

By Sala de Presămartie 23, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Minorii cu vârsta de până la 14 ani, care nu au încă buletin, nu pot călători în afara țării dacă nu dețin un pașaport valabil. Care este procedura pentru obținerea documentului de călătorie, ce acte trebuie să depui și cât este taxa pentru eliberarea pașaportului în 2025.

Pașaportul pentru copii poate fi de două feluri, iar diferențele între ele constau în termenul de valabilitate și eliberare al documentului.

Pașaport pentru copii

Pașaport simplu electronic:

  • are valabilitate de 3 ani pentru minorii cu vârsta de până în 12 ani;
  • are valabilitate de 5 ani pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

Pașaport simplu temporar – are o valabilitate de 12 luni, indiferent de vârsta pe care o are copilul.

Acte necesare pentru pașaport, pentru copiii sub 14 ani

  • Certificatul de naştere al minorului, în original;
  • Document/documente de identitate al părintelui/ale parinţilor, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original;
  • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului;
  • Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există;
  • În situația în care cererea pentru eliberarea pașaportului minorului este formulată de un singur părinte este nevoie și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau, după caz, și alte acte precum hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, act de deces al părintelui, dacă este cazul.

La depunerea documentelor pentru eliberarea documentului de călătorie, prezența minorului este obligatorie. Minorului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facială (minorii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptati de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale).

Documente necesare pentru pașaport, pentru copiii cu vârsta peste 14 ani

  • Cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original;
  • Certificatul de naştere al minorului, în original;
  • Declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal;
  • Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului;
  • Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.

În situaţia în care cererea este formulată cu acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic dat de un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de alte documente precum: hotărârea judecătorească de încredințare a minorului, actul de deces al celuilalt părinte, în original, actul de desemnare a reprezentantului legal, etc.

Documentele se depun personal de către minor. La depunerea cererii, solicitantului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facială (sunt exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor digitale persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă).

În cât timp se eliberează pașaportul pentru copii

Potrivit Direcției Generale de Pașapoarte: „Nu există o taxă pentru eliberarea pașaportului în regim de urgență. În prezent, pentru a veni în sprijinul solicitanților de pașapoarte, termenul de eliberare a pașapoartelor simple electronice este de până la 5 zile lucrătoare, pentru cererile depuse în țară și pentru care solicitantul a cerut ridicarea din țară.

În funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare, la nivel național termenul poate fi mai mic de 5 zile lucrătoare sau, în perioadele foarte aglomerate, acesta poate fi de până la 10 zile lucrătoare”. 

Paşaportul simplu temporar se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Programare online pentru pașaport

Cererile de pașapoarte simple electronice/pașapoarte simple temporare se depun, în țară, preponderent în baza programărilor online efectuate pe platforma hub.mai.gov.ro. 

Pașii pentru programare online pentru pașaport sunt:

Vei selecta județul în care te afli și vei alege locația. (Exemplu: București – Locații: – ParkLake – Serviciul Comunitar de Pașapoarte, București:Plaza Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte).

Ulterior, vei selecta programare pentru depunere acte pașaport – număr de persoane (care poate fi până la 4 membri ai familiei) – tipul de pașaport, data – ora disponibilă – și vei completa cu datele personale: nume, prenume, cod numeric personal, adresă de e-mail și număr de telefon.

Odată confirmată programarea, vei primi toate informațiile detaliate și pe e-mail.

Taxa pentru eliberarea pașaportului se poate plăti online

În România, contravaloarea paşaportului este următoarea:

Pentru paşaport simplu electronic:

  • 234 lei –  pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani;
  • 258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.

Pentru pașaport simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Încă din anul 2020, plata contravalorii paşaportului se poate efectua astfel:

  • la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank;
  • online, prin platforma de plăţi virtuale Ghișeul.ro.

În ce condiții pot călători minorii în spațiul Schengen

Minorii români pot călători în spațiul Schengen în condițiile prevăzute de art. 30 din Legea nr. 248/2005, cu aceleași documente ca și până în acum, în funcție de situația în care se află.

Astfel, dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate acolo unde există).

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, potrivit Poliției de Frontieră.

Editor : C.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Remus Ștefureac explică mecanismul din spatele cursei prezidențiale cu „două mari tabere”. „Acel candidat va avea prima șansă”

LOTO – 8 mai 2025. Peste 3,61 milioane de euro sunt în joc la Joker. La 6/49, reportul depășește 1,72 milioane de euro

Deputaţii au adoptat proiectul care măreşte pedepsele pentru cei care vând ilegal petarde. Legea merge la promulgare

Foto Sociologul Remus Ștefureac explică profilul votanților din turul 1. „Dacă prezența la vot va fi semnificativ mai mare, finala se joacă”

Video Satul în care șase din 10 localnici au votat pentru schimbarea numelui localității. Motivul pentru care oamenii au cerut referendum

Video Șacalii s-au înmulțit îngrijorător. Localități întregi terorizate de animalele sălbatice, oameni disperați: „Nu mai ies din casă”

Vouchere de Vacanță 2025: Ce valoare au tichetele, cine le primește și de ce este obligatorie declarația pe propria răspundere

Alegerile Editorului

Marea Britanie finanțează cu milioane de lire sterline securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a Ucrainei

mai 9, 2025

S&P Global: Criza politică din România ar putea afecta sursele de finanţare externă. Parlamentarele anticipate, o presiune în plus

mai 9, 2025

Video Furtuna a făcut prăpăd în Dolj: gospodării inundate, drumuri blocate și mii de hectare de teren agricol afectate

mai 9, 2025

Mesajul Președintelui interimar, cu prilejul Zilei Europei: UE înseamnă democrație, stat de drept, libertate, solidaritate

mai 9, 2025

Timişoara: Poliţiştii au deschis o anchetă după ce doi elevi s-au îmbrâncit, iar părintele unuia dintre ei a intervenit în conflict

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

SUA îndeamnă țările care se confruntă cu tarife vamale să aprobe serviciul Starlink al lui Elon Musk, potrivit Washington Post

mai 9, 2025

Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea PNRR. Pericolul închiderii termocentralelor pe cărbune

mai 9, 2025

Predoiu: E un moment în care trebuie să apărăm nu doar graniţele fizice ale Europei, ci şi graniţele morale şi instituţionale ale democraţiei. Rezilienţa proiectului european în faţa extremismului, a interferenţelor ostile presupune o acţiune comună

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.