Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Sute de agenți nord-coreeni s-au infiltrat în cele mai importante companii IT din SUA și au furat tehnologie de top

iulie 2, 2025

Corvinul Hunedoara: Mihai Leu s-a stins, dar ne-a lăsat o sumedenie de amintiri şi de lecţii de viaţă!

iulie 2, 2025

Analiză „Pânza de păianjen” a Ucrainei n-a distrus doar avioane, ci a și mutat linia frontului pe pistele de decolare considerate sigure

iulie 2, 2025

UE se declară pregătită să faciliteze o reluare a negocierilor cu Iranul privind viitorul programului nuclear iranian şi a cooperării cu AIEA, după ce Teheranul exclude o reluare rapidă a negocierilor cu SUA

iulie 2, 2025

Valul de caniculă, la cote maxime în Franţa. Cod roșu la Paris. Uşoară ameliorare în Portugalia şi Spania

iulie 2, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Pericol ascuns în saltelele copiilor: substanțe toxice periculoase eliberate în timpul somnului
Sănătate

Pericol ascuns în saltelele copiilor: substanțe toxice periculoase eliberate în timpul somnului

By Sala de Presăaprilie 20, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Saltelele și lenjeriile de pat pentru copii și bebeluși emit substanțe toxice direct în aerul pe care aceștia îl respiră în timpul somnului, arată studiile recente. Cercetătorii au identificat niveluri îngrijorătoare de ftalați și agenți ignifugi, compuși asociați cu tulburări hormonale și de dezvoltare, informează CNN.

„Am măsurat nivelurile de substanțe chimice din aerul din 25 de dormitoare ale copiilor cu vârste între 6 luni și 4 ani și am descoperit concentrații îngrijorătoare de peste douăzeci de ftalați, agenți ignifugi și filtre UV”, a declarat Miriam Diamond, autoarea principală a studiului și profesoară la Departamentul de Științe ale Pământului de la Universitatea din Toronto.

Conform studiului publicat marți în revista Environmental Science & Technology, cele mai mari concentrații ale acestor substanțe au fost înregistrate în apropierea patului copiilor.

Pentru a înțelege sursa, o cercetare complementară a echipei lui Diamond a analizat 16 saltele noi pentru copii și a descoperit că acestea sunt o sursă principală de expunere. Într-o simulare, s-a demonstrat că căldura corporală și greutatea copilului dormind accelerează eliberarea substanțelor toxice.

„Au constatat că până și un factor atât de simplu precum căldura și greutatea corpului unui copil pe saltea poate crește semnificativ emisia de substanțe toxice în aerul pe care îl respiră în somn – un aspect care nu este luat în calcul în actualele standarde de siguranță”, a declarat Jane Houlihan, director de cercetare în cadrul Healthy Babies, Bright Futures, o alianță de organizații non-profit și oameni de știință dedicați reducerii expunerii copiilor la substanțe neurotoxice.

Saltelele analizate nu au fost menționate cu numele brandurilor, dar cercetătorii au declarat pentru CNN că erau produse cunoscute, de buget redus, disponibile în marile magazine. Deși au fost cumpărate din Canada, saltelele conțineau materiale provenite din SUA și Mexic, ceea ce sugerează că rezultatele sunt relevante pentru întreaga piață nord-americană.

„Rezultatele arată că părinții nu pot rezolva problema doar alegând produse aparent mai bune”, a spus Houlihan. „Saltelele testate au emis substanțe toxice indiferent de preț, materiale sau țara de origine. Unele conțineau aditivi peste limitele legale.”

Consiliul American al Industriei Chimice, care reprezintă producătorii americani de substanțe chimice, plastic și clor, a transmis CNN că membrii săi tratează cu seriozitate aspectele legate de siguranță.

„Utilizarea agenților ignifugi este esențială în situații în care o scânteie sau un fir electric defect poate provoca un incendiu”, a spus Tom Flanagin, director de comunicare al consiliului. „Prezența unei substanțe chimice nu indică automat un risc sau un efect advers. Orice substanță introdusă sau importată în SUA trebuie să treacă printr-un proces riguros de evaluare de către agenții federale, cum ar fi EPA și FDA.”

Ftalați și riscuri grave pentru sănătate

Ftalații – prezenți în sute de produse de consum precum recipiente alimentare, șampoane, cosmetice, parfumuri și jucării – afectează producția hormonală și sunt legați de pubertate precoce, probleme de reproducere și malformații genitale, potrivit Institutului Național pentru Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS).

„În studiul nostru am descoperit niveluri ridicate de ftalați care sunt restricționați în jucării, dar nu și în saltele”, a explicat Diamond.

Copiii sunt deosebit de vulnerabili la aceste substanțe, din cauza dezvoltării rapide a creierului și corpului lor. Ftalații au fost asociați cu obezitate infantilă, astm, afecțiuni cardiovasculare, decese premature și cancer.

Un tip de agent ignifug bine studiat, PBDE (eteri de difenil polibromurați), a fost identificat drept „cel mai mare contributor la dizabilități intelectuale” în rândul copiilor, potrivit unui studiu din 2020. Între 2001 și 2016, acești compuși ar fi dus la pierderea a peste 162 milioane de puncte de IQ și peste 738.000 de cazuri de dizabilitate intelectuală.

Deși unii PBDE au fost interziși de EPA în 2012, alți agenți le-au luat locul, precum esterii organofosfați (OPFR), detectați și în noul studiu. Aceștia pot afecta dezvoltarea, sistemul reproducător și sistemul nervos la copii.

O saltea testată conținea 1.700 părți per milion dintr-un compus OPFR cunoscut drept TDCPP – considerat cancerigen. O altă saltea avea 1.600 părți per milion. Chiar și o saltea etichetată ca fiind „conformă” conținea 1.800 părți per milion dintr-o substanță interzisă de EPA.

Un agent ignifug ilegal în Canada a fost descoperit într-o saltea, deși este interzis în pijamalele pentru copii în SUA.

Deși unele state, precum California, au adoptat reglementări mai stricte (ex: Prop 65), nu există o lege federală care să reglementeze aceste substanțe în mod unitar.

„Este îngrijorător că aceste substanțe sunt încă găsite în saltelele pentru copii, deși nu au beneficii clare privind siguranța la incendiu și nu sunt necesare pentru respectarea standardelor”, a spus Arlene Blum, co-autoare a studiului și directoare a Green Science Policy Institute.

Ce pot face părinții

Prezența generalizată a substanțelor toxice în produsele pentru copii îngreunează alegerea unor opțiuni sigure, spune Jane Muncke, directoare la Food Packaging Forum, o fundație din Elveția specializată în comunicare științifică.

„Ca mamă, îmi amintesc stresul legat de alegerea produselor – nu doar saltele. Am ales branduri mari care aveau unele politici privind substanțele chimice și am încercat să aleg materiale naturale – latex, bumbac, lână merinos – sau produse second-hand, presupunând că majoritatea substanțelor chimice s-au eliminat deja”, a spus ea.

„Părinții adoră lenjeriile colorate și jucăriile viu colorate, crezând că stimulează copilul”, a spus Diamond. „Dar filtrele UV sunt adăugate pentru a păstra acele culori. Aș recomanda opțiuni mai neutre, mai șterse.”

Spălarea frecventă a lenjeriei și a pijamalelor este de asemenea importantă, deoarece aceste materiale pot acționa ca bariere ce absorb o parte dintre contaminanți.

„Cu cât este mai curată lenjeria sau pijamaua, cu atât mai bine. Astfel, chimicalele migrează în acele materiale și nu pe pielea copilului”, a explicat Diamond.

Aerisiți frecvent, aspirați regulat și evitați produsele cosmetice cu multe ingrediente sintetice. De asemenea, evitați obiectele suplimentare în pătuț – precum jucăriile de pluș sau protecțiile pentru saltele – care pot adăposti aditivi toxici.

„Mesajul cel mai important este că avem nevoie de standarde mai stricte pentru substanțele toxice din produsele destinate copiilor – mai ales pentru cele aflate la doar câțiva centimetri de nasul și gura copilului ore în șir, în fiecare zi”, a concluzionat Houlihan.

Editor : Ș.A.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Exclusiv Ministrul Sănătății: Există zeci de medici care au dat concedii medicale într-un număr imposibil de eliberat fizic în 8 ore

Exclusiv Alexandru Rogobete anunță o noutate: Spitalele vor putea să organizeze caravane mobile de screening în zonele slab deservite medical

Video Cum arată planul pentru eficientizarea cheltuielilor în Sănătate. Bugetul pentru salarii îl depășește pe cel pentru tratamente

Fii salvator. Prim ajutor în cazul atacului de panică

(P) Cel mai mare spital de oftalmologie din Transilvania, inaugurat sub brandul Dr. Holhoș, cu o investiție de 6 milioane de euro

Planta aromatică medicinală care sprijină și îmbunătățește memoria. Medicii afirmă: „Poate susține funcțiile cognitive”

Video În spitalul în care se fac doar două internări pe zi, medicii au salarii la nivelul celor din unitațile supraaglomerate din Capitală

În spitalul în care se fac doar două internări pe lună, medicii au salarii la nivelul celor din unitațile supraaglomerate din Capitală

A început să-l doară piciorul în timpul unei călătorii cu avionul. Ce afecțiune gravă avea bărbatul

Alegerile Editorului

Corvinul Hunedoara: Mihai Leu s-a stins, dar ne-a lăsat o sumedenie de amintiri şi de lecţii de viaţă!

iulie 2, 2025

Analiză „Pânza de păianjen” a Ucrainei n-a distrus doar avioane, ci a și mutat linia frontului pe pistele de decolare considerate sigure

iulie 2, 2025

UE se declară pregătită să faciliteze o reluare a negocierilor cu Iranul privind viitorul programului nuclear iranian şi a cooperării cu AIEA, după ce Teheranul exclude o reluare rapidă a negocierilor cu SUA

iulie 2, 2025

Valul de caniculă, la cote maxime în Franţa. Cod roșu la Paris. Uşoară ameliorare în Portugalia şi Spania

iulie 2, 2025

Claudiu Năsui acuză ÎCCJ că a mărit sporurile judecătorilor pentru a contracara tăierea sporului de condiții vătămătoare. Replica ÎCCJ

iulie 2, 2025

Cele mai recente știri

Velierul cu trei catarge Cuauhtémoc, o navă-şcoală a Marinei mexicane, dădea cu spatele şi accelera atunci când s-a lovit de Podul Podul Brooklyn, la New York, la 17 mai, arată NTSB într-un raport preliminar de anchetă

iulie 2, 2025

SUA anunță o nouă vânzare de arme către Israel. Kituri de ghidare pentru bombe în valoare de peste 500 de milioane de dolari

iulie 2, 2025

Încă o favorită eliminată la Wimbledon: Coco Gauff, locul 2 mondial, a părăsit turneul londonez

iulie 1, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.