Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Au apărut cireșele în piețe, la prețuri care pot ajunge la 150 de lei/ kg. Pe tarabe sunt doar importuri. „Mai bine investim în aur”

mai 9, 2025

Video Un câine ar fi fost împușcat pe o stradă de lângă Timișoara. Un bărbat a fost surprins pe camera de supraveghere

mai 9, 2025

Dezbatere Nicușor Dan – George Simion. Ce soluții propun candidații pentru sistemul de educație

mai 9, 2025

Ilie Bolojan, întrevedere cu vicepreşedintele executiv al CE, Roxana Mînzatu/ Discuţiile au vizat strategia privind Marea Neagră şi consolidarea apărării pe Flancul Estic, accelerarea accesării fondurilor europene şi recuperarea întârzierilor din PNRR

mai 9, 2025

Marea Britanie finanțează cu milioane de lire sterline securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a Ucrainei

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Prețurile la gaze și curent mai rămân plafonate cel mult un an. Cum arată schema de plafonare și cine beneficiază de ea
Social

Prețurile la gaze și curent mai rămân plafonate cel mult un an. Cum arată schema de plafonare și cine beneficiază de ea

By Sala de Presăfebruarie 21, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ministerul Energiei a publicat vineri seara proiectul ordonanței de urgență a guvernului care propune extinderea perioadei de plafonare a prețurilor la gaze și la energie electrică. Plafonarea prețului la gaze va fi extinsă încă un an de zile (1 aprilie 2025 – 30 martie 2026), iar la curent electric ea va fi extinsă trei luni: 1 aprilie – 30 iunie 2025.

Astfel, guvernul propune „plafonarea prețurilor finale facturate și compensarea diferenței de la buget, pentru consumatorii de energie electrică, în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025”. De asemenea, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de „maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat de către mai multe categorii de clienţi, precum:

  • clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;
  • clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la reţeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medicale pe baza confirmării de la medicul specialist şi a unei cereri depuse la furnizor; preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele prevăzute anterior;
  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani în

Lista completă poate fi consultată pe proiectul de ordonanță de urgență pus în transparență decizională pe pagina ministerului Energiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, conform actului normativ, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică şi al clienţior noncasnici din cadrul parcurilor industriale reglementate de Legea nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei din cadrul sistemelor de distribuţie închise definite conform Legii nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. Acest preț se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate dupa data de 1 aprilie 2025, în limita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.

Ministerul Energiei: „Perioada de iarnă, spre deosebire de ultimii ani, a fost una cu temperaturi mult mai scăzute”

„Motivul deciziilor guvernamentale este legat de necesitatea de a pregăti o perioadă de tranziție către piețele liberalizate de energie electrică și gaze naturale, astfel încât să nu se producă o destabilizare la nivelul participanților la piață, precum și de a asigura, înainte de liberalizare, o perioadă de pregătire a măsurilor de sprijin care se vor acorda punctual consumatorilor afectați de sărăcia energetică”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Citește și: Sub ce formă se prelungește plafonarea prețurilor la gaze și energie. Burduja: „Vrem să-i protejăm în continuare pe români”

Decizia de prelungire a plafonării vine în condițiile în care pe 31 martie 2025 încetează aplicabilitatea măsurilor de sprijin, cu caracter temporar, stabilite de Guvern prin intermediul Ordonanţei de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare.

„Un alt element cu impact evident asupra prețurilor la gaze naturale și energie electrică, la nivel național, a fost perioada de iarnă care, spre deosebire de ultimii ani, a fost una cu temperaturi mult mai scăzute, ceea ce a solicitat o creștere importantă a consumului de resurse energetice, în vederea asigurării încălzirii și a producerii de energie electrică, pentru care, de asemenea, s-a înregistrat o cerere crescută. Această situație a condus la golirea accelerată a depozitelor de gaze, atât pe plan intern, dar și la nivel european, ceea ce va conduce la un efort sporit pentru refacerea stocurilor de gaze naturale necesare sezonului de iarnă 2025-2026”, se arată în nota de fundamentare a guvernului.

Citește și: Plafonarea prețurilor la energie expiră la 1 aprilie: „Ofertele de preț pentru energie electrică sunt de până la 13 ori mai mari” – AEI

Conform guvernului „Aproximativ 25% din populație s-a confruntat cu o anumită formă de sărăcie energetică în anul 2021, gospodăriile alocând aproximativ 8,7% din cheltuieli pentru energie. Procentele ridicate de oameni care se luptă cu această problemă au persistat, 17,8% întâmpinând dificultăți în plata facturilor la utilități în anul 2022, unul dintre cele mai ridicate procente din UE”.

„În anul 2022, 15,2% dintre gospodării au făcut eforturi importante pentru a se încălzi, din nou unul dintre cele mai ridicate procente din UE, iar și mai îngrijorător este faptul că acest procent a crescut față de anul 2020. Și răcirea ridică provocări la fel de importante, de vreme ce 31% din gospodării se confruntă cu reale dificultăți în a-și păstra locuințele răcoroase pe timpul verii”.

În aceste condiții, pentru a nu agrava nivelul de săracie energetică la nivel național și pentru a păstra competitivitatea economică a operatorilor economici, la nivelul Guvernului s-a luat decizia de continuare a aplicării măsurilor temporare de sprijin din domeniul energiei electrice și gazelor naturale acordate în perioada noiembrie 2021- martie2025, astfel încât tranziția către piețele liberalizate de energie electrică și gaze naturale să se producă treptat, pentru a evita o destabilizare la nivelul participanților la piață”, a arătat ministerul Energiei.

Editor : Mihnea Lazăr

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Remus Ștefureac explică mecanismul din spatele cursei prezidențiale cu „două mari tabere”. „Acel candidat va avea prima șansă”

LOTO – 8 mai 2025. Peste 3,61 milioane de euro sunt în joc la Joker. La 6/49, reportul depășește 1,72 milioane de euro

Deputaţii au adoptat proiectul care măreşte pedepsele pentru cei care vând ilegal petarde. Legea merge la promulgare

Foto Sociologul Remus Ștefureac explică profilul votanților din turul 1. „Dacă prezența la vot va fi semnificativ mai mare, finala se joacă”

Video Satul în care șase din 10 localnici au votat pentru schimbarea numelui localității. Motivul pentru care oamenii au cerut referendum

Video Șacalii s-au înmulțit îngrijorător. Localități întregi terorizate de animalele sălbatice, oameni disperați: „Nu mai ies din casă”

Vouchere de Vacanță 2025: Ce valoare au tichetele, cine le primește și de ce este obligatorie declarația pe propria răspundere

Alegerile Editorului

Video Un câine ar fi fost împușcat pe o stradă de lângă Timișoara. Un bărbat a fost surprins pe camera de supraveghere

mai 9, 2025

Dezbatere Nicușor Dan – George Simion. Ce soluții propun candidații pentru sistemul de educație

mai 9, 2025

Ilie Bolojan, întrevedere cu vicepreşedintele executiv al CE, Roxana Mînzatu/ Discuţiile au vizat strategia privind Marea Neagră şi consolidarea apărării pe Flancul Estic, accelerarea accesării fondurilor europene şi recuperarea întârzierilor din PNRR

mai 9, 2025

Marea Britanie finanțează cu milioane de lire sterline securitatea cibernetică a Republicii Moldova și a Ucrainei

mai 9, 2025

S&P Global: Criza politică din România ar putea afecta sursele de finanţare externă. Parlamentarele anticipate, o presiune în plus

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

Video Furtuna a făcut prăpăd în Dolj: gospodării inundate, drumuri blocate și mii de hectare de teren agricol afectate

mai 9, 2025

Mesajul Președintelui interimar, cu prilejul Zilei Europei: UE înseamnă democrație, stat de drept, libertate, solidaritate

mai 9, 2025

Timişoara: Poliţiştii au deschis o anchetă după ce doi elevi s-au îmbrâncit, iar părintele unuia dintre ei a intervenit în conflict

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.