Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Analiză „Pânza de păianjen” a Ucrainei n-a distrus doar avioane, ci a și mutat linia frontului pe pistele de decolare considerate sigure

iulie 2, 2025

UE se declară pregătită să faciliteze o reluare a negocierilor cu Iranul privind viitorul programului nuclear iranian şi a cooperării cu AIEA, după ce Teheranul exclude o reluare rapidă a negocierilor cu SUA

iulie 2, 2025

Valul de caniculă, la cote maxime în Franţa. Cod roșu la Paris. Uşoară ameliorare în Portugalia şi Spania

iulie 2, 2025

Claudiu Năsui acuză ÎCCJ că a mărit sporurile judecătorilor pentru a contracara tăierea sporului de condiții vătămătoare. Replica ÎCCJ

iulie 2, 2025

Velierul cu trei catarge Cuauhtémoc, o navă-şcoală a Marinei mexicane, dădea cu spatele şi accelera atunci când s-a lovit de Podul Podul Brooklyn, la New York, la 17 mai, arată NTSB într-un raport preliminar de anchetă

iulie 2, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Primul discurs de președinte al lui Nicușor Dan: „Statul are nevoie de o schimbare fundamentală”
Politică

Primul discurs de președinte al lui Nicușor Dan: „Statul are nevoie de o schimbare fundamentală”

By Sala de Presămai 27, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Noul preşedinte al României, Nicuşor Dan, a transmis luni un mesaj românilor în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului în care a depus jurământul. Nicușor Dan a transmis că „statul are nevoie de o schimbare fundamentală” și a promis că va fi „un preşedinte deschis la vocea societăţii”.

Noul președinte i-a îndemnat pe români să continue să pună o presiune „pozitivă” asupra instituţiilor statului și a promis că va fi un preşedinte „deschis” la vocea societăţii.

„Vă mulţumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care aţi avut-o în ultimele săptămâni, indiferent de cauza pe care aţi susţinut-o. Români din România, români din diaspora, români din Republica Moldova – mulţi oameni care nu s-au mai pronunţat vreodată pe politică s-au exprimat acum, arătând că sunteţi interesaţi de direcţia în care merge România. Societatea românească şi-a demonstrat ei înseşi că este vie şi puternică. Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînţeles în limitele statului de drept. Şi vă invit să continuaţi să fiţi implicaţi, cu toată forţa socială pe care aţi dovedit-o, pentru a pune presiunea pozitivă pe instituţiile statului român, pentru ca acestea să se reformeze. Şi vă asigur că voi fi un preşedinte deschis la vocea societăţii şi partener cu societatea”, a spus Nicuşor Dan, în cadrul ceremoniei depunerii jurământului.

„Statul cheltuiește prea mult față de ce își poate permite”

„Pe termen scurt, România are problema deficitului. Statul cheltuiește prea mult față de ce își poate permite. Și chestiunea asta poate pune în discuție stabilitatea financiară la care am muncit cu toții în acaești ani.

Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. E în interesul național ca această majoritate să-și asume reformele fiscale de care avem nevoie. E în interesul național ca România să transmită piețelor financiare mesaj de stabilitate. Este în interesul național ca România să transmită mediului investițional un semnal de deschidere, de predictibilitate. Cer partidelor politice să acționeze în interesul național care urmează. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României și nu este despre calcule politice, ci despe interesul național și sunt sigur că românii vor evalua în consecință”, a precizat șeful statului.

„România are nevoie de o reformă temeinică”

Președintele Nicușor Dan a precizat care sunt schimbările de care România are nevoie.

„Pe termen lung, România are nevoie de o reformă temeinică. În ce privește sistemul administrativ, e nevoie ca România să reducă birocrația și să digitalizeze, e nevoie să reformeze procesul de acces și promovare în funcția publică, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială și e nevoie de o reformă a sistemului electoral.

În ceea ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și să eficientizăm cheltuielile statului, să asigurăm o guvernanță și un management profesionist la companiile de stat, să avem o strategie bine definită de dezvoltare economică, să stimulăm capacități agro-industriale și de procesare pentru a optimiza producția agricolă, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene și să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.

În ceea ce privește sistemul de sănătate, e nevoie de digitalizarea întregului sistem, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorie și sistemul de spitale. De o strategie de investiții în infrastructura sistemului sanitar, de o extindere a rețelei de centre pentru tratarea dependențelor și de o stimulare a profesioniștilor care aleg să profeseze în medii rurale și orașe mici.

În ceea ce privește educația, e nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întreg sistemul educațional să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, este nevoie să investim în educația timpurie, adică în creșe și grădinițe și este esențial să prevenim abandonul școlar.

În ceea ce privește justiția, e nevoia ca parchetele să se focalizeze pe marile zone de corupție din societate. E nevoie de o reformă a unei instituții fundamentale – Inspecția Judiciară, este nevoie să reducem timpul de soluționare a dosarelor prin măsuri administative și uneori legislative, e nevoie să redefinim procedurile de promovare a magistraților și e nevoie să reflectăm la legea Curții Constituționale.

În ceea ce privește mediul, e nevoie de o reformare a instituțiilor de autorizare și control, de extindere a activității Gărzii de Mediu, de o reformă la Romsilva, de o preocupare cu privire la dezvoltarea urbană, care afectează viitorul localităților noastre și de o gestionare eficientă a deșeurilor.

În ceea ce privește zona culturală, e nevoie de un proces național e acces la cultură și educație prin cultură, e nevoie de o susținere a culturii contemporane și a dialogului cu administrația, de promovarea culturii române contemporane ca resursă de prestigiu, de punerea în valoare a patrimoniului, din nou ca resursă de prestigiu.

În zona socială și a egalității de șanse, este nevoie de simplificarea și eficientizarea sistemului de pensii, de reforma sistemului de prestații sociale, de dezvoltarea serviciilor sociale în comunități, de dezvoltarea unui sistem de îngrijire de lungă durată și paliativă, de eliminarea obstacolelor la accesul femeilor la piața muncii și de combaterea violenței domestice”, a explicat Nicușor Dan.

„Este nevoie de consolidarea relațiilor noastre transatlantice”

Noul președinte a dezbătut și probleme legate de politica externă.

„În ceea ce privește politica externă a României, este nevoie de consolidarea relațiilor noastre transatlantice, parteneriatul strategii cu Statele Unite ale Americii, participarea noastră laîntre Uniunea Europeană și NATO, participarea la arhitectura europeană de apărare autonomă, reducerea dependențelor critice în ceea ce privește energia, tehnologia și lanțurile de aprovizionare, consolidarea sistemului de apărare în fața războiului hibrid, mărirea treptată a procentului din PIB pentru apărare, în acord cu partenerii noștri, participarea activă a României în procesul de decizie la nivelul Uniunii Europene.

În ceea ce privește relația cu Republica Moldova, sprijinirea parcursului său european, consolidarea și extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice și de transport, crearea fondului de garantare al investițiilor românești în Republica Moldova, continuarea schimburilor și extinderea schimburilor culturale și academice și, în cele din urmă, funcționalizarea acelor instituții care produc dificultăți, vămile și Autoritatea Națională pentru Cetățenie,” a precizat Nicușor Dan.

Românii din diaspora

Despre românii din diaspora, Nicușor Dan a declarat că este „ nevoie să eficientizăm procedurile și serviciile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă”.

„În ceea ce-i privește pe românii din diaspora, e nevoie să eficientizăm procedurile și serviciile consulare, să creăm o structură dedicată celor care doresc să se întoarcă acasă și, în special celor care doresc să se întoarcă pentru a investi în România, să reușim să predăm sistematic limba română în comunitățile de români, pentru copii, și să reușim să asigurăm o reprezentare proporțională în Parlament pentru românii din diaspora,” a declarat Nicușor Dan.

„Cu toate aceste resurse, nu putem să nu reușim”

„Acestea sunt, în opinia mea, prioritățile pentru anii care vin. România are în România, în diaspora, în Republica Moldova și în teritoriile din jurul României, are oameni muncitori, oameni cinstiți, oameni de bun simț, are meseriași care au dovedit, are oameni de afaceri care au dovedit, are profesioniști care au dovedit. Trebuie ca noi toți, împreună, să concentrăm toate aceste energii pentru binele comun și pentru România la care visăm cu toții și toți împreună, cu toate aceste resurse, nu putem să nu reușim. Vă mulțumesc,” a conchis președintele.

Editor : Alina Popescu

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Exclusiv Ce i-ar spune vicepremierul Dragoș Anastasiu fostului prim-ministru Marcel Ciolacu după ce a văzut ce cheltuieli a făcut VIDEO

Bolojan, discuții cu Atlantic Council, cea mai cunoscută organizație de analiză strategică din SUA, despre securitatea regională

Exclusiv Ce răspunde ministrul Justiției, întrebat dacă Guvernul a intenționat vreodată să verifice beneficiile judecătorilor CCR

De ce a pierdut George Simion procesul cu Anatol Șalaru, ministrul care l-a acuzat pe liderul AUR că s-a întâlnit cu agenți ruși

„Anghel Saligny” și banii UE duc la contre între Dragoș Pîslaru si Cseke Attila: Un ministru trebuie să se limiteze la ce are de făcut

Radu Burnete: „România traversează o criză existențială. Avem nevoie de un nou contract între stat și cetățeni în privința taxării”

News Alert Sporul de până la 50% pentru fonduri UE, condiționat de timpul efectiv lucrat și de valoarea proiectului. „Introducem meritocrația”

Ce cred românii despre noul Guvern și direcția în care se îndreaptă țara (sondaj)

CCR dezbate, astăzi, contestația S.O.S. România, AUR și POT la legea de combatere a antisemitismului şi xenofobiei

Alegerile Editorului

UE se declară pregătită să faciliteze o reluare a negocierilor cu Iranul privind viitorul programului nuclear iranian şi a cooperării cu AIEA, după ce Teheranul exclude o reluare rapidă a negocierilor cu SUA

iulie 2, 2025

Valul de caniculă, la cote maxime în Franţa. Cod roșu la Paris. Uşoară ameliorare în Portugalia şi Spania

iulie 2, 2025

Claudiu Năsui acuză ÎCCJ că a mărit sporurile judecătorilor pentru a contracara tăierea sporului de condiții vătămătoare. Replica ÎCCJ

iulie 2, 2025

Velierul cu trei catarge Cuauhtémoc, o navă-şcoală a Marinei mexicane, dădea cu spatele şi accelera atunci când s-a lovit de Podul Podul Brooklyn, la New York, la 17 mai, arată NTSB într-un raport preliminar de anchetă

iulie 2, 2025

SUA anunță o nouă vânzare de arme către Israel. Kituri de ghidare pentru bombe în valoare de peste 500 de milioane de dolari

iulie 2, 2025

Cele mai recente știri

Încă o favorită eliminată la Wimbledon: Coco Gauff, locul 2 mondial, a părăsit turneul londonez

iulie 1, 2025

Reducerile ajutorului extern al SUA ar putea provoca 14 milioane de decese, arată un studiu. Dezbateri la conferința ONU din Sevilla

iulie 1, 2025

Exclusiv Ce i-ar spune vicepremierul Dragoș Anastasiu fostului prim-ministru Marcel Ciolacu după ce a văzut ce cheltuieli a făcut VIDEO

iulie 1, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.