Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

George Simion: Multe din poziţiile lui Viktor Orban vor fi politică de stat şi în România

mai 9, 2025

Xabi Alonso şi-a anunţat plecarea de la Bayer Leverkusen la finalul sezonului

mai 9, 2025

Conflictul India-Pakistan escaladează: Islamabadul susține că a doborât 12 drone indiene

mai 9, 2025

Analiză Cum au luptat producătorii auto împotriva normelor privind emisiile de CO2 și au câștigat

mai 9, 2025

Un bărbat și fiica sa au fost atacați de o haită de câini în comuna Florești din Cluj. Incidente similare au avut loc în ultimele zile

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Topirea ghețarilor amenință viața a miliarde de oameni. ONU avertizează asupra unui dezastru global
Social

Topirea ghețarilor amenință viața a miliarde de oameni. ONU avertizează asupra unui dezastru global

By Sala de Presămartie 23, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ghețarii din întreaga lume se topesc într-un ritm „fără precedent”, punând în pericol aprovizionarea cu apă și hrană pentru miliarde de oameni, Potrivit unui raport UNESCO, două treimi din terenurile agricole irigate ar putea fi afectate, iar comunitățile montane deja se confruntă cu insecuritate alimentară severă, informează The Guardian. Specialiștii avertizează că efectele topirii ghețarilor nu se vor limita doar la regiunile montane, ci vor avea consecințe devastatoare la nivel global.

Peste 1 miliard de oameni trăiesc în regiuni montane și, dintre cei aflați în țările în curs de dezvoltare, până la jumătate se confruntă deja cu insecuritate alimentară. Aceasta este de așteptat să se agraveze, deoarece producția de alimente din aceste regiuni depinde de apele montane, de zăpada topită și de ghețari, conform Raportului Mondial al Dezvoltării Apei 2025.

Și țările dezvoltate sunt în pericol: în SUA, de exemplu, bazinul râului Colorado este afectat de secetă încă din anul 2000, iar temperaturile mai ridicate fac ca o cantitate mai mare de precipitații să cadă sub formă de ploaie, care se scurge rapid, în loc să fie reținută de zăpadă, agravând astfel condițiile de secetă.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a declarat că turnurile naturale de apă „sunt în pericol iminent”.

Indiferent unde locuim, depindem cu toții într-un fel de munți și ghețari. Însă aceste turnuri naturale de apă sunt în pericol iminent. Acest raport demonstrează necesitatea urgentă a unor acțiuni.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, rata actuală de topire a ghețarilor este cea mai ridicată înregistrată vreodată. Cea mai mare pierdere de masă glaciară dintr-o perioadă de trei ani s-a produs recent, cu Norvegia, Suedia, Svalbard și Anzii tropicali printre cele mai afectate regiuni.

În estul Africii, s-au pierdut 80% dintre ghețari, iar în Anzi, între o treime și jumătate din ghețari s-au topit din 1998 până în prezent. În Alpi și Pirinei, ghețarii s-au micșorat cu aproximativ 40% în aceeași perioadă.

Topirea ghețarilor are și alte efecte semnificative, a explicat Abou Amani, directorul departamentului de științe ale apei din cadrul UNESCO. Pierderea ghețarilor înlocuiește suprafețele albe reflectorizante cu sol întunecat, care absoarbe căldura.

Topirea ghețarilor influențează reflectivitatea radiației solare, iar acest lucru afectează întregul sistem climatic.

În plus, se așteaptă mai multe avalanșe, deoarece ploaia care cade pe zăpadă favorizează formarea acestora. Apa acumulată din ghețarii topiți poate fi eliberată brusc, provocând inundații în văi și în localitățile aflate mai jos. De asemenea, permafrostul se topește, eliberând metanul stocat în solurile montane expuse de ghețarii care dispar.

Un studiu publicat luna trecută în revista Nature a constatat că jumătate din masa glaciară globală ar putea fi pierdută până la sfârșitul secolului, dacă încălzirea globală nu este stopată.

Alex Brisbourne, specialist în geofizica ghețarilor la British Antarctic Survey, a explicat că ghețarii montani conțin unele dintre cele mai mari rezerve de apă dulce de pe Pământ”.

Apa provenită din topirea ghețarilor în timpul verii asigură alimentarea cu apă a unui miliard de oameni și susține o mare parte din industrie și agricultură. Impactul acestui fenomen va fi resimțit mult dincolo de regiunile montane.

Aceste efecte apar într-un moment în care multe surse de hrană sunt deja sub presiune. Alvaro Lario, președintele Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) și președinte al UN-Water, a cerut sprijin pentru comunitățile afectate.

Apa curge la vale, dar insecuritatea alimentară urcă în munți. Munții ne oferă 60% din apa dulce a planetei, însă comunitățile care protejează aceste resurse esențiale sunt printre cele mai vulnerabile la lipsa de alimente. Trebuie să investim în reziliența lor pentru a proteja ghețarii, râurile și viitorul nostru comun.

Editor : Ș.A.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Locțiitorul șefului armatei române: „Tehnologia va fi tot mai populară în armată, dar nu va putea înlocui oamenii”

Partidul SOS România consideră vaccinul HPV drept „o politică periculoasă”. Moțiune depusă în Senat împotriva lui Alexandru Rafila

Remus Ștefureac explică mecanismul din spatele cursei prezidențiale cu „două mari tabere”. „Acel candidat va avea prima șansă”

LOTO – 8 mai 2025. Peste 3,61 milioane de euro sunt în joc la Joker. La 6/49, reportul depășește 1,72 milioane de euro

Deputaţii au adoptat proiectul care măreşte pedepsele pentru cei care vând ilegal petarde. Legea merge la promulgare

Foto Sociologul Remus Ștefureac explică profilul votanților din turul 1. „Dacă prezența la vot va fi semnificativ mai mare, finala se joacă”

Video Satul în care șase din 10 localnici au votat pentru schimbarea numelui localității. Motivul pentru care oamenii au cerut referendum

Video Șacalii s-au înmulțit îngrijorător. Localități întregi terorizate de animalele sălbatice, oameni disperați: „Nu mai ies din casă”

Vouchere de Vacanță 2025: Ce valoare au tichetele, cine le primește și de ce este obligatorie declarația pe propria răspundere

Alegerile Editorului

Xabi Alonso şi-a anunţat plecarea de la Bayer Leverkusen la finalul sezonului

mai 9, 2025

Conflictul India-Pakistan escaladează: Islamabadul susține că a doborât 12 drone indiene

mai 9, 2025

Analiză Cum au luptat producătorii auto împotriva normelor privind emisiile de CO2 și au câștigat

mai 9, 2025

Un bărbat și fiica sa au fost atacați de o haită de câini în comuna Florești din Cluj. Incidente similare au avut loc în ultimele zile

mai 9, 2025

Video Contre între Simion și Nicușor Dan pe tema vaccinării. „Pandemia a fost oprită de războiul din Ucraina”/ „Dezinformează societatea”

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi afirmă că peste 90 la sută dintre liberalii ieşeni îl susţin pe Nicuşor Dan: Am avut rezerve faţă de el, nu le-am ascuns. Dar ca să-ţi salvezi valorile, trebuie să te aliezi cu omul care le poate duce mai departe

mai 9, 2025

Cinci europarlamentari merg la parada lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei. „Dorim ca armele din Ucraina să tacă definitiv”

mai 9, 2025

Video Au apărut cireșele în piețe, la prețuri care pot ajunge la 150 de lei/ kg. Pe tarabe sunt doar importuri. „Mai bine investim în aur”

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.