Germania, Franţa şi Polonia, o trilaterală cunoscută şi sub numele de „Triunghiul de la Weimer”, au menţionat marţi, într-un comunicat comun, „posibilitatea unor noi alegeri” în Georgia ca una dintre măsurile de ieşire din criza politică şi au cerut actualului guvern să iniţieze un „dialog naţional”, relatează AFP.
Într-un comunicat de presă comun emis la Berlin, miniştrii de externe ai celor trei ţări au cerut „punerea în aplicare a recomandărilor şi standardelor OSCE” (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) pentru Georgia, care includ „posibilitatea unor noi alegeri”.
Ţările din aşa-numitul Triunghi de la Weimar fac, de asemenea, apel la „autorităţile georgiene să se angajeze într-un dialog naţional cu toate părţile interesate relevante pentru a găsi o cale de ieşire din situaţia actuală şi pentru a restabili încrederea publică în democraţia georgiană”.
Ei invită autorităţile de la Tbilisi să studieze aceste recomandări „în cadrul unui dialog serios cu toate forţele politice şi reprezentanţii societăţii civile”.
Raportul OSCE din 20 decembrie a confirmat „îngrijorările” celor trei ţări europene „cu privire la integritatea procesului electoral” de la 26 octombrie, arată Berlinul, Parisul şi Varşovia. Raportul OSCE evidenţiază „nereguli generalizate”, afirmă cele trei cancelarii, pentru care „alegerile nu au respectat standardele aşteptate de la un candidat la UE”.
Georgia, fosta republică sovietică din Caucaz, se află în plină agitaţie politică de la alegerile legislative din 26 octombrie, câştigate de partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2012. Opoziţia prooccidentală, care denunţă fraude la scrutin, solicită noi alegeri. Tensiunile au escaladat la 28 noiembrie, odată cu anunţul că eforturile de aderare la UE vor fi amânate până în 2028, declanşând zilnic manifestaţii proeuropene şi violenţe.
În total, peste 400 de persoane au fost arestate, inclusiv lideri ai opoziţiei, iar zeci de agenţi de poliţie au fost răniţi. Ombudsmanul georgian pentru drepturile omului a raportat „torturarea” deţinuţilor de către poliţie. În timp ce demonstraţiile sunt încă un eveniment zilnic, ciocnirile au fost mult mai rare de la mijlocul lunii decembrie. „Este de datoria autorităţilor georgiene să respecte drepturile omului şi să protejeze libertăţile fundamentale”, au declarat Parisul, Berlinul şi Varşovia, condamnând în special „ameninţările la adresa personalităţilor politice”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].