Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Inundații la New York: metroul și străzile metropolei americane, sub ape după ploi puternice

iulie 17, 2025

Moşteanu: Avem nevoie de transfer tehnologic, tehnologia noastră e depăşită, ce avem noi e foarte, foarte depăşit, foarte rămas în urmă şi ar trebui să recunoaştem asta la un moment

iulie 16, 2025

Video România susține încheierea unei înțelegeri comerciale cu SUA până în august. Oana Țoiu: Sperăm la un acord ca să evităm tarifele de 30%

iulie 16, 2025

Video Ministra Mediului: Romsilva are un hotel de patru stele în mijlocul Bucureștiului și e pe pierdere

iulie 16, 2025

Fotbal: Lamine Yamal şi-a prelungit contractul cu FC Barcelona şi va primi tricoul cu numărul 10

iulie 16, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Trump a încurajat Ucraina să atace adânc în teritoriul rus: „Volodimir, poți să lovești Moscova, Sankt Petersburg?” (Financial Times)
Lumea

Trump a încurajat Ucraina să atace adânc în teritoriul rus: „Volodimir, poți să lovești Moscova, Sankt Petersburg?” (Financial Times)

By Sala de Presăiulie 16, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Donald Trump ar fi schimbat radical tonul față de războiul din Ucraina, încurajând Kievul să intensifice atacurile pe teritoriul rus. Într-o convorbire telefonică din 4 iulie, relatată de Financial Times, liderul american l-a întrebat pe Volodimir Zelenski dacă Ucraina ar putea lovi Moscova și Sankt Petersburg, în cazul în care ar primi arme cu rază lungă de acțiune.

Potrivit unor surse familiarizate cu discuția dintre cei doi lideri, Donald Trump i-a încurajat în privat pe ucraineni să intensifice atacurile asupra teritoriului rus, întrebându-l pe Volodimir Zelenski dacă Ucraina ar putea lovi Moscova, în cazul în care Statele Unite ar furniza armament cu rază lungă de acțiune.

Conversația a avut loc în cadrul apelului telefonic dintre liderul american și cel ucrainean din 4 iulie și marchează o schimbare radicală față de pozițiile anterioare ale lui Trump privind războiul Rusiei în Ucraina și față de promisiunea sa din campanie de a pune capăt implicării SUA în conflicte externe.

Deși nu este clar dacă Washingtonul va furniza aceste arme, discuția scoate în evidență nemulțumirile președintelui american față de refuzul omologului său rus de a accepta negocieri de încetare a focului, propuse de liderul american, care declarase anterior că ar putea pune capăt războiului „într-o zi”.

Discuția cu Zelenski a fost precedată de un apel al lui Trump cu Vladimir Putin, la data de 3 iulie, pe care președintele SUA l-a descris drept „dezamăgitor”.

Donald Trump: „Volodimir, poți lovi Moscova?”

Două surse apropiate conversației dintre Trump și Zelenski au declarat că liderul american l-a întrebat pe omologul său ucrainean dacă ar putea lovi ținte militare situate adânc în teritoriul rus, în cazul în care i-ar furniza armamentul necesar.

„Volodimir, poți lovi Moscova? Dar Sankt Petersburg?”, ar fi întrebat Trump.

„Absolut. Putem, dacă ne dați armele”, ar fi răspuns președintele ucrainean.

Potrivit surselor citate, Trump și-a exprimat susținerea, descriind această strategie drept una menită să „le provoace (rușilor) durere” și să forțeze Kremlinul să accepte negocieri de pace.

Armele care vor aduce „războiul la ușa Moscovei”

Un oficial occidental care fusese informat despre conținutul convorbirii a declarat că discuția reflectă dorința tot mai accentuată a partenerilor occidentali ai Ucrainei de a furniza arme cu rază lungă de acțiune, capabile să „aducă războiul la ușa Moscovei”, o opinie împărtășită, în privat, și de oficiali americani în ultimele săptămâni.

Casa Albă și biroul președintelui ucrainean nu au răspuns solicitărilor de comentarii în urma informațiilor relatate.

În urma discuției dintre cu Zelenski, Trump i-ar fi transmis acestuia, săptămâna trecută la Roma, o listă cu arme ce ar putea fi puse la dispoziția Ucrainei, potrivit a trei surse informate.

În cadrul unei întâlniri cu oficiali americani din domeniul apărării și reprezentanți ai unor guverne membre NATO, Zelenski ar fi primit o listă cu sisteme de lovitură la distanță, care ar putea fi transferate Ucrainei prin intermediari.

Acest aranjament le-ar permite Statelor Unite să evite blocajul actual din Congres privind asistența militară directă, autorizând în schimb vânzări de arme către aliații europeni, care ulterior ar putea transfera aceste sisteme Ucrainei.

Ucrainenii au solicitat rachete Tomahawk (rachete de croazieră cu rază de aproximativ 1.600 km) însă, la fel ca administrația Biden, echipa lui Trump are rețineri legate de lipsa de reținere a Ucrainei în utilizarea acestor arme, a declarat o sursă familiarizată cu lista discutată la Roma.

Într-o întâlnire desfășurată luni în Biroul Oval cu secretarul general NATO, Mark Rutte, Trump a anunțat un plan de furnizare de sisteme Patriot de apărare aeriană și rachete interceptoare către Ucraina, dar nu a menționat alte tipuri de armament.

Trump a declarat că este „foarte nemulțumit” de Rusia și de președintele țării, din cauza lipsei de progrese în direcția unui acord de pace.

„Sunt dezamăgit de președintele Putin, pentru că am crezut că vom avea un acord în urmă cu două luni”, a afirmat liderul american.

Rusia respinge amenințările lui Trump: „Un ultimatum teatral”

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte interimar, a respins decizia lui Trump.

„Trump a dat un ultimatum teatral Kremlinului. (…) Rusiei nu i-a păsat”, a scris el pe platforma X.

Două dintre sursele apropiate apelului dintre Trump și Zelenski, dar și discuțiilor SUA-Ucraina pe teme militare au menționat că în conversație a fost discutată și livrarea sistemelor ATACMS.

Ucraina a folosit deja rachete ATACMS furnizate de SUA, cu o rază de până la 300 km, pentru a lovi ținte în teritoriile ocupate de Rusia și, în unele cazuri, chiar și în interiorul granițelor rusești. Acestea pot fi lansate de pe sistemele HIMARS furnizate anterior de administrația Biden, însă raza lor nu este suficientă pentru a ajunge la Moscova sau Sankt Petersburg.

Rusia a amenințat în repetate rânduri că va ataca ținte occidentale ca răspuns la livrările de armament avansat către Ucraina, dar până acum nu a făcut acest lucru.

După ce Ucraina a utilizat pentru prima dată rachete ATACMS împotriva unor ținte militare de pe teritoriul rusesc suveran, în noiembrie anul trecut, Putin a declarat că războiul „a căpătat elemente de conflict global” și a răspuns prin lansarea de test a unei rachete experimentale cu rază intermediară, Oreshnik, asupra orașului Dnipro.

SUA, Marea Britanie și Franța, ținte în doctrina nucleară rusă

Președintele rus a afirmat că Moscova are dreptul de a „folosi armele proprii împotriva instalațiilor militare ale țărilor care permit utilizarea armelor lor împotriva țintelor rusești, iar dacă acțiunile agresive escaladează, vom răspunde la fel de decisiv și simetric.”

Ulterior, Rusia a publicat o versiune actualizată a doctrinei sale nucleare, care reduce pragul necesar pentru un atac nuclear. Documentul prevede, printre altele, posibilitatea unui atac nuclear preventiv asupra SUA, Marii Britanii și Franței, cele trei puteri nucleare din NATO, ca răspuns la eventuale atacuri ucrainene asupra teritoriului rus cu rachete precum ATACMS sau Storm Shadow.

De-a lungul timpului, Washingtonul a avertizat Ucraina să nu folosească astfel de arme pentru atacuri în adâncimea Rusiei, dar aceste restricții par să se relaxeze acum.

Până în prezent, Ucraina s-a bazat în principal pe drone de fabricație proprie, cu rază lungă, pentru a lovi ținte militare aflate adânc pe teritoriul rus, esențiale pentru efortul de război al Moscovei.

Cel mai îndrăzneț atac al Kievului a avut loc la începutul lunii iunie, când serviciul ucrainean de securitate SBU a lansat roiuri de drone kamikaze ascunse în case prefabricate, introduse clandestin în Rusia. Ținta a fost flota de bombardiere strategice a țării, folosită de Moscova în atacurile asupra orașelor ucrainene. Cel puțin 12 avioane au fost grav avariate sau distruse, în ceea ce autoritățile ucrainene au numit Operațiunea „Pânza de păianjen”.

Editor : Ș.A.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Video Inundații la New York: metroul și străzile metropolei americane, sub ape după ploi puternice

Video România susține încheierea unei înțelegeri comerciale cu SUA până în august. Oana Țoiu: Sperăm la un acord ca să evităm tarifele de 30%

„Economista cu sânge rece”. Cine este Iulia Svîrîdenko, viitorul premier ucrainean cu care Zelenski speră să salveze relațiile cu Trump

Analiză Adevăratul motiv pentru care Trump pare brusc mai dur cu Putin: președintele Rusiei l-a umilit. Dezvăluiri de la Casa Albă

Video Românul închis la Guantanamo Bay. Ilie Bogde e pe lista lui Donald Trump cu cei mai periculoși infractori

Trump dezvăluie de ce a impus tarife de 30% Uniunii Europene: „Vor lupta ei cu adevărat pentru noi dacă am avea un război?”

Reacția Kremlinului la ultimatumul impus de către Donald Trump lui Vladimir Putin privind războiul din Ucraina

Video ONU avertizează asupra creșterii violenţei coloniştilor israelieni față de palestinienii din Cisiordania

UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina. Cât va costa noul centru al Observatorului european

Alegerile Editorului

Moşteanu: Avem nevoie de transfer tehnologic, tehnologia noastră e depăşită, ce avem noi e foarte, foarte depăşit, foarte rămas în urmă şi ar trebui să recunoaştem asta la un moment

iulie 16, 2025

Video România susține încheierea unei înțelegeri comerciale cu SUA până în august. Oana Țoiu: Sperăm la un acord ca să evităm tarifele de 30%

iulie 16, 2025

Video Ministra Mediului: Romsilva are un hotel de patru stele în mijlocul Bucureștiului și e pe pierdere

iulie 16, 2025

Fotbal: Lamine Yamal şi-a prelungit contractul cu FC Barcelona şi va primi tricoul cu numărul 10

iulie 16, 2025

„Economista cu sânge rece”. Cine este Iulia Svîrîdenko, viitorul premier ucrainean cu care Zelenski speră să salveze relațiile cu Trump

iulie 16, 2025

Cele mai recente știri

Cât de mari sunt salariile judecătorilor din România comparativ cu cele din alte țări UE. Date prezentate de CSM

iulie 16, 2025

Exclusiv Diana Buzoianu, după ce fostul director Romsilva a dat în judecată Regia: „E rupt total de realitate”

iulie 16, 2025

Ministrul Dezvoltării: Consolidarea seisimică a clădirilor din Capitală trebuie să fie prioritară în dezvoltarea Bucureștiului

iulie 16, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.