Preşedintele american Donald Trump anunţă marţi că Statele Unite vor construi un sistem de apărare antirachetă după modelul ”Domului de Fier” israelian, pe care miliardarul l-a numit ”Domul de Aur”, un proiect al securităţii naţionale estimat la 175 de miliarde de dolari, care urmează să fie operaţional până la sfârşitul mandatului său, relatează AFP.
”Am plăcearea să anunţ că am selectat oficial o arhitectură a acestui sistem ultimul răcnet”, a declarat Donald Trump presei în Biroul Oval, la Casa Albă.
Trump announces „Golden Dome” missile defense system for the USA
An inside source told me it’s named after his hair. pic.twitter.com/ochf3hNCQR
— Joe Quinn (@SeosQuinn) May 20, 2025
Canada se va alătura acestei iniţiative, care urmează să fie operaţională până la sfârşitul mandatului său, a anunţat şeful statului american.
Domul va costa în total ”aproximativ 175 de miliarde de dolari odată terminat”, a anunţat el.
Donald Trump a anunţat, în această conferinţă de presă, că generalul Michael Guetlein de la Forţa Spaţială americană va fi pricipalul responsabil al acestui program de apărare, menit să blocheze ameninţările chineză şi rusă.
La sfârşitul lui ianuarie, Donald Trump semna un decret în vederea dezvoltării unui ”Dom de Fier american”, un scut de apărare antitrachetă ”total” care să apere teritoriul american, potrivit Casei Albe.
Rusia şi China au criticat atunci acest anunţ.
Moscova îl considera un plan ”cmparabil Războiului Stelelor” susţinut de către Ronald Reagan în timpul Războiului Rece.
DEMOCRAŢII, ÎNGRIJORAŢI DE ROLUL SPECEX
Congresmeni democraţi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de procesul de aprovizionare şi implicarea SpaceX, întreprinderea lui Elon Musk, care s-a impus ca favorită, alături de Palantir şi Anduril în construirea componentelor-cheie ale acestui sistem.
Donald Trump a evocat acest proiect de scut antirachetă în campania sa prezidenţială, însă experţi subliniază că aceste sisteme sunt concepute la origine pentru a răspunde unor atacuri de la distanţă scurtă sau medie şi nu pentru a intercepta rachete cu rază de acţiune intercontinentală susceptibile să atingă Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].