Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Guvernul Greciei elimină toate comisioanele pentru retrageri de numerar de la bancomate. „Când regulile nu sunt respectate, intervenim”

iulie 23, 2025

UPDATE – Incendiu la subsolul Maternităţii ”Cuza Vodă” din Iaşi/ A fost activat Planul Roşu de Intervenţie/ Clădirea este evacuată

iulie 23, 2025

Trupe din România și SUA participă la exerciții militare în Republica Moldova

iulie 23, 2025

Viceguvernatorul BNR: Pentru ca miliardele de la UE să vină, sunt necesare reforme. „Trebuie să primim undiţe, nu peşte”

iulie 23, 2025

Florin Manole: „Există localităţi unde numărul persoanelor cu dizabilităţi a crescut brusc. Acum o lună nu aveau nimic”

iulie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Trump anunţă un acord comercial ”masiv” cu Japonia / Tarife ”reciproce” de 15% / Acordul are prevederi cu privire la comerţ, inclusiv pentru maşini şi camioane, orez şi alte produse agricole
Stiri Locale

Trump anunţă un acord comercial ”masiv” cu Japonia / Tarife ”reciproce” de 15% / Acordul are prevederi cu privire la comerţ, inclusiv pentru maşini şi camioane, orez şi alte produse agricole

By Sala de Presăiulie 23, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Preşedintele Donald Trump a anunţat, marţi seară, un acord comercial mult aşteptat cu Japonia, un cadru între aliaţi şi parteneri comerciali majori care părea evaziv cu doar câteva săptămâni în urmă, transmite CNN.

”Tocmai am încheiat un acord masiv cu Japonia, poate cel mai mare acord încheiat vreodată”, a anunţat Trump pe Truth Social.

Ca parte a acordului, importatorii americani vor plăti tarife ”reciproce” de 15% pe bunurile japoneze exportate în Statele Unite. De asemenea, Japonia va investi 550 de miliarde de dolari în Statele Unite, a spus preşedintele.

Trump a adăugat că SUA ”vor primi 90% din profituri”. El nu a precizat cum vor funcţiona aceste investiţii sau cum vor fi calculate profiturile. Nu a fost publicată nicio foaie de termen oficială.

„Acest acord va crea sute de mii de locuri de muncă – Nu a existat niciodată ceva asemănător. Poate cel mai important, Japonia îşi va deschide ţara pentru comerţ, inclusiv pentru maşini şi camioane, orez şi alte produse agricole, precum şi pentru alte lucruri. Japonia va plăti Statelor Unite tarife reciproce de 15%”, a postat Trump.

Ca răspuns la anunţul lui Trump, prim-ministrul Japoniei, Shigeru Ishiba, a declarat că guvernul va examina ”cu atenţie” detaliile acordului şi că va avea o întâlnire telefonică sau în persoană cu preşedintele american, după caz. Dar, la fel ca Trump, el a dat puţine detalii concrete.

”Am negociat până în ultimul minut, făcând tot posibilul să negociem unii cu alţii pentru automobile sau alte produse şi interese naţionale”, a declarat el reporterilor.

”Credem că acest lucru va contribui la crearea de locuri de muncă, la producţia de produse bune şi la îndeplinirea diferitelor roluri în lume prin cooperarea reciprocă a Japoniei şi a SUA”, a adăugat.

 ”Tocmai am semnat cel mai mare acord comercial din istorie; cred că poate cel mai mare acord din istorie cu Japonia”, a declarat Trump în timpul unei recepţii cu membrii republicani ai Congresului.

„Au avut aici oamenii lor de top şi am lucrat mult şi din greu la el. Şi este o afacere grozavă pentru toată lumea”, a adăugat Trump.

Acordul cu Japonia a fost a treia veste legată de comerţ pe care Trump a anunţat-o marţi. Aceasta vine după luni de negocieri cu parteneri comerciali cheie, precum Uniunea Europeană, Coreea de Sud, India şi zeci de alţii, aflate în impas, în timp ce ultimul termen limită de 1 august al lui Trump pentru tarife mai mari se apropie.

Negocieri dificile

Ambele părţi au descris anterior negocierile ca fiind tensionate. Întrebat despre şansele unui acord comercial cu Japonia în iunie, Trump a declarat reporterilor la bordul Air Force One: „Sunt duri. Japonezii sunt duri”.

Dar marţi, Trump a declarat că acordul a marcat un ”moment foarte interesant pentru Statele Unite ale Americii şi, în special, pentru faptul că vom continua să avem întotdeauna o relaţie excelentă cu ţara Japonia”.

La sfârşitul lunii trecute, Trump a subliniat vânzările de orez ca un punct de dispută între cele două naţiuni.

”Ei nu vor să ne ia OREZUL, şi totuşi au o lipsă masivă de orez”, a spus Trump într-o postare pe reţeaua sa de socializare.

Ţara a cumpărat orez din SUA în valoare de 298 de milioane de dolari anul trecut, potrivit datelor comerciale ale Biroului de Recensământ al SUA. Între ianuarie şi aprilie anul acesta, Japonia a cumpărat orez în valoare de 114 milioane de dolari.

Dar un raport din 2021 publicat de Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite în timpul fostului preşedinte Joe Biden a declarat că ”sistemul japonez de import şi distribuţie a orezului, extrem de reglementat şi netransparent, limitează capacitatea exportatorilor americani de a avea acces semnificativ la consumatorii japonezi”.

Automobilele – un pilon al economiei japoneze – au fost, de asemenea, o problemă în cadrul negocierilor. Trump a declarat că Japonia nu importă maşini americane. ”Nu le-am dat nici o maşină în 10 ani”, a spus el la începutul acestei luni.

Anul trecut, Japonia a importat 16.707 unităţi de automobile americane, potrivit Asociaţiei Importatorilor de Automobile din Japonia.

Însă secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, s-a întâlnit cu prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba la Tokyo săptămâna trecută şi a postat pe X că este optimist cu privire la încheierea unui acord – un semn al unei potenţiale detensionări a tensiunilor recente.

”O înţelegere bună este mai importantă decât o înţelegere pripită, iar un acord comercial reciproc avantajos între Statele Unite şi Japonia rămâne în sfera posibilităţilor”, a declarat Bessent.

Mary Lovely de la Institutul Peterson a declarat că acordul a atenuat ameninţarea unor tarife şi mai mari pentru Japonia.

”Acordul” scuteşte Japonia de ameninţarea tarifelor de 25% şi o plasează potenţial într-o poziţie competitivă faţă de furnizorii americani similari”, a scris ea într-un e-mail către CNN.

„Este puţin probabil să vândă multe maşini şi camioane… din SUA. Liberalizarea agriculturii (este) o victorie pentru consumatorii japonezi, presupunând că aceştia sunt dispuşi să încerce excelentul orez din California”, a adăugat.

Un partener comercial important

Spre deosebire de unele dintre acordurile pe care Trump le-a anunţat recent, inclusiv cu Indonezia şi Filipine, Japonia este un partener comercial important cu Statele Unite.

Japonia este a cincea cea mai mare sursă de importuri a Statelor Unite. Anul trecut, a expediat în SUA bunuri în valoare de 148 de miliarde de dolari, conform datelor Departamentului Comerţului. Autoturismele, piesele auto şi utilajele agricole şi de construcţii s-au numărat printre principalele bunuri pe care americanii le-au cumpărat din această ţară.

Mărfurile din Japonia s-au confruntat pentru scurt timp cu un tarif ”reciproc” de 24% înainte ca Trump să promulge o pauză de 90 de zile în aprilie. De atunci, mărfurile s-au confruntat cu un tarif minim de 10 %.

La începutul lunii iulie, Trump a trimis o scrisoare prim-ministrului Japoniei, Shigeru Ishiba, în care îl ameninţa cu aplicarea unui tarif de 25 % la 1 august.

Între timp, anul trecut, SUA a exportat în Japonia bunuri în valoare de 80 de miliarde de dolari. Cele mai importante exporturi au fost cele de petrol şi gaze, produse farmaceutice şi produse aerospaţiale.

Japonia s-a aflat într-o poziţie incomodă, deoarece China este principalul său partener comercial, iar administraţia Trump a încercat să facă presiuni asupra aliaţilor pentru a-şi reduce nivelul schimburilor comerciale cu China pentru a obţine un acord comercial cu SUA, potrivit mai multor rapoarte.

Cel mai recent acord dintre SUA şi Japonia urmează unui acord comercial extins pe care cele două ţări l-au semnat în 2019, care a intrat în vigoare în anul următor şi a permis expedierea mai multor bunuri fără taxe vamale.

Japonia a avut o anumită influenţă asupra Statelor Unite în acordul său comercial: Naţiunea este cel mai mare creditor străin al Americii. Japonia deţine 1,1 trilioane de dolari în titluri de trezorerie americane, utilizate pentru a finanţa datoria masivă şi în creştere a Americii.

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

UPDATE – Incendiu la subsolul Maternităţii ”Cuza Vodă” din Iaşi/ A fost activat Planul Roşu de Intervenţie/ Clădirea este evacuată

Cumpărat cu 27 de milioane de euro de la Palmeiras, Richard Rios a devenit cel mai scump transfer din istoria clubului Benfica

Exclusiv Primarul din Oradea: „Dacă nu oprim risipa fondurilor publice, cred că în 2-3 ani România se va îndrepta spre faliment”

Universitatea Columbia sancţionează individual 80 de studenţi care au participat la manifestaţii propalestiniene

Delgaz Grid lansează trei proiecte pilot pentru dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare

Venus Williams a devenit cea mai în vârstă jucătoare, după Martina Navratilova, care câştigă un meci WTA de simplu

Avtovaz, cel mai mare producător auto din Rusia, ia în calcul să reducă săptămâna de lucru la patru zile, pe fondul scăderii vânzărilor şi al concurenţei chineze

AstraZeneca va investi 50 de miliarde de dolari în SUA până în 2030, pe fondul presiunilor tarifare din sectorul farmaceutic

Un adolescent de 15 ani a murit, după ce s-ar fi aruncat de la etajul patru al unui bloc din Ploieşti

Alegerile Editorului

UPDATE – Incendiu la subsolul Maternităţii ”Cuza Vodă” din Iaşi/ A fost activat Planul Roşu de Intervenţie/ Clădirea este evacuată

iulie 23, 2025

Trupe din România și SUA participă la exerciții militare în Republica Moldova

iulie 23, 2025

Viceguvernatorul BNR: Pentru ca miliardele de la UE să vină, sunt necesare reforme. „Trebuie să primim undiţe, nu peşte”

iulie 23, 2025

Florin Manole: „Există localităţi unde numărul persoanelor cu dizabilităţi a crescut brusc. Acum o lună nu aveau nimic”

iulie 23, 2025

Video Grevă de avertisment în mai multe primării din țară. Angajații protestează față de reformele Guvernului Bolojan

iulie 23, 2025

Cele mai recente știri

Cumpărat cu 27 de milioane de euro de la Palmeiras, Richard Rios a devenit cel mai scump transfer din istoria clubului Benfica

iulie 23, 2025

Abuzuri grave în centrele ICE din Florida: Migranți umiliți, încătușați și forțați să mănânce „ca animalele” (raport)

iulie 23, 2025

Reacția Chinei la noile sancțiuni UE împotriva Rusiei. Două bănci chineze, incluse pe listă

iulie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.