Președintele Donald Trump afirmă că termenul limită de 5 aprilie pentru ca ByteDance să vândă TikTok sau să se confrunte cu o interdicție în SUA ar putea fi prelungit, dacă este necesar. Președintele Donald Trump are o întâlnire cu consilierii săi cu privire la posibilii investitori care ar putea cumpăra o participație la TikTok, o tranzacție care ar putea evita ca site-ul de social media să fie interzis în Statele Unite, scrie Euronews.

Ofertă de ultim moment

ACTUALIZARE 21:00 Amazon.com a depus o ofertă de ultim moment pentru achiziţionarea platformei TikTok, potrivit unui articol publicat miercuri de New York Times, care citează trei surse familiare cu situaţia. Mişcarea vine cu doar câteva zile înainte de termenul-limită până la care aplicaţia de videoclipuri scurte trebuie să găsească un cumpărător non-chinez sau riscă să fie interzisă în Statele Unite, transmite Reuters.

Preşedintele SUA, Donald Trump, urmează să discute miercuri viitorul TikTok într-o întâlnire programată la Biroul Oval şi ar putea evalua o propunere finală privind aplicaţia, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru Reuters.

Amazon a refuzat să comenteze, iar TikTok şi compania-mamă ByteDance nu au răspuns imediat solicitărilor de declaraţii. Acţiunile Amazon au crescut cu 1,3%, pe fondul unei creşteri a volumului tranzacţionat, după publicarea articolului.

Potrivit New York Times, mai multe părţi implicate în negocieri nu par să trateze oferta Amazon cu seriozitate. Oferta ar fi fost trimisă sub forma unei scrisori adresate vicepreşedintelui JD Vance şi secretarului pentru Comerţ Howard Lutnick.

Gigantul american din domeniul tehnologiei şi comerţului online este cel mai recent nume care apare pe lista potenţialilor cumpărători ai TikTok. Luna trecută, Trump a declarat că administraţia sa este în contact cu patru grupuri diferite privind vânzarea platformei, fără a le nominaliza.

Știrea inițială

Termenul limită impus de administrația americană pentru ca ByteDance, compania mamă a TikTok, să predea controlul asupra operațiunilor din SUA este 5 aprilie. Dacă vânzarea nu se finalizează până atunci, aplicația ar putea fi interzisă în țară, în numele protecției securității naționale.

Detaliile întâlnirii de miercuri au fost confirmate de o persoană familiarizată cu situația, scrie Euronews.

Au existat incertitudini cu privire la populara aplicație video după ce, la 19 ianuarie, a intrat în vigoare o lege care îi cere societății-mamă ByteDance, cu sediul în China, să își cedeze proprietatea din cauza preocupărilor legate de securitatea națională. După preluarea mandatului, Trump a acordat TikTok o amânare de 75 de zile prin semnarea unui ordin executiv care a amânat până la 5 aprilie punerea în aplicare a legii care impune o vânzare sau impune efectiv o interdicție.

Printre posibilii investitori se numără compania de software Oracle și firma de investiții Blackstone.

La întâlnirea de miercuri din Biroul Oval cu Trump vor participa probabil vicepreședintele JD Vance, secretarul pentru comerț Howard Lutnick, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe Mike Waltz și directorul serviciilor naționale de informații Tulsi Gabbard.

Vorbind cu reporterii duminică, în timp ce se afla la bordul Air Force One, Trump a declarat că „ar dori ca TikTok să rămână în viață”. El a indicat anterior că ar putea lua în considerare reducerea tarifelor împotriva Chinei dacă aprobă vânzarea.

În timpul primului său mandat, Trump a încercat să interzică TikTok pe motive de securitate națională, ceea ce a fost oprit de instanțe înainte ca administrația sa să negocieze o vânzare a platformei care nu s-a materializat în cele din urmă. El și-a schimbat poziția față de aplicația populară în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut și a creditat platforma cu faptul că l-a ajutat să câștige mai mulți alegători tineri.

Trump a declarat că termenul limită pentru un acord TikTok ar putea fi prelungit în continuare, dacă este necesar. El a propus anterior condiții în care SUA ar avea o participație de 50% într-o întreprindere comună. Administrația nu a oferit detalii cu privire la ce ar presupune acest tip de acord.

TikTok și ByteDance nu au comentat public discuțiile. De asemenea, nu este clar dacă ByteDance și-a schimbat poziția cu privire la vânzarea TikTok, pe care a declarat la începutul anului trecut că nu intenționează să o facă.

Ce se va întâmpla pe 5 aprilie?

În cazul în care TikTok nu este vândut unui cumpărător autorizat până la 5 aprilie, legea inițială care îl interzice la nivel național va intra din nou în vigoare. Cu toate acestea, termenul limită pentru ordinul executiv nu pare să fie bătut în cuie, iar președintele a reiterat că ar putea fi prelungit în continuare, dacă este necesar.

Ordinul lui Trump a venit la câteva zile după ce Curtea Supremă a confirmat în unanimitate o lege federală care impunea ByteDance să renunțe la acțiuni sau să fie interzisă în ianuarie. La o zi după hotărâre, TikTok nu a mai fost disponibil pentru utilizatorii din SUA și a revenit online după ce Trump a promis să blocheze interdicția.

Decizia de a menține TikTok în viață printr-un ordin executiv a fost examinată cu atenție, dar nu s-a confruntat cu o contestație în instanță.

Cine vrea să cumpere TikTok?

Deși nu este clar dacă ByteDance intenționează să vândă TikTok, mai mulți potențiali ofertanți s-au prezentat în ultimele luni.

Adjuncții vicepreședintelui JD Vance, care a fost desemnat să supravegheze o potențială tranzacție, au contactat unele părți, cum ar fi start-up-ul de inteligență artificială Perplexity AI, pentru a obține detalii suplimentare despre ofertele lor, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune. În ianuarie, Perplexity AI a prezentat ByteDance o propunere de fuziune care ar combina afacerea Perplexity cu operațiunile TikTok din SUA.

Printre alți potențiali ofertanți se numără un consorțiu organizat de omul de afaceri miliardar Frank McCourt, care l-a recrutat recent pe cofondatorul Reddit Alexis Ohanian în calitate de consilier strategic. Investitorii din consorțiu spun că au oferit ByteDance 20 de miliarde de dolari (18,5 miliarde de euro) în numerar pentru platforma TikTok din SUA. În caz de succes, aceștia intenționează să reproiecteze aplicația populară cu ajutorul tehnologiei blockchain, despre care spun că va oferi utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor online.

Jesse Tinsley, fondatorul firmei de salarizare Employer.com, spune că și el a organizat un consorțiu, care îl include pe directorul general al platformei de jocuri video Roblox, și oferă ByteDance peste 30 de miliarde de dolari (27,7 miliarde de euro) pentru TikTok.

Trump a declarat în ianuarie că Microsoft a pus, de asemenea, ochii pe populara aplicație. Printre alte părți interesate se numără fostul secretar al Trezoreriei al lui Trump, Steve Mnuchin, și Rumble, site-ul video popular printre unii conservatori și grupuri de extremă dreapta. Într-o postare pe X în martie anul trecut, Rumble a declarat că este gata să se alăture unui consorțiu de părți interesate să cumpere TikTok și să servească drept partener tehnic pentru companie.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version