Mai bine de jumătate dintre români au fost ținta unor tentative de fraudă online, arată un studiu realizat de o companie de cercetare a pieței. Fenomenul este unul fără precedent, iar mulți români rămân chiar fără sume mari de bani. Este și cazul unei femei din Iași care a plătit 24 de mii de euro pentru o casă.

Irina locuiește în Spania de 20 de ani, dar și-a dorit să aibă o casă de lemn într-un sat din Iași. Oferta s-a dovedit, însă, o păcăleală.

Irina Ichim, pagubită: Am găsit un anunț online, pe internet. Acolo am găsit o căsuță „A frame”, ce voiam să construiesc.

Pentru o casă de 56 de metri pătrați, cu etaj, presupusul constructor i-a cerut 24.000 de euro și i-a promis că va fi gata într-o săptămână.

Irina Ichim, pagubită: S-a făcut primul transfer. La nici jumătate de zi s-a cerut al doilea transfer, reclamând că au nevoie de materiale.

Codrin Stupariu, avocat: În momentul respectiv, când au fost trimiși banii, banii au fost trimiși pe numele unei alte persoane.

Câteva zile mai târziu, Irina și-a dat seama că a fost înșelată.

Irina Ichim, pagubită: Au dispărut. M-am trezit că mi-au lăsat căsuța în faza de construcție.

Mai mult, potrivit expertizei, casa riscă să se dărâme la o rafală puternică de vânt. Femeia își caută acum dreptatea în instanță.

Vasile este un caz fericit. În urmă cu câteva zile, a fost sunat de un bărbat care se recomanda drept polițist. I-a spus că cineva ar fi încercat să ia un credit în numele său.

Vasile: Mi-a trimis legitimația care nu era de la poliție, încerca să afle detalii pe care în mod normal nu trebuie să le dăm. Și într-un final mi-a închis că a văzut că nu merge.

În ultimele luni, escrocii și-au diversificat metodele:

-Primesc telefoane de la numere în care e clar că vorbește un robot și spune: verificați emailul, ați primit …
Reporter: – Un link!
– Da, da!

-Tot felul de coduri de reducere sau: ați primit un colet, deși nu comandasem nimic.

4 din 10 români cad, însă, victime, arată cifrele.

Ciprian Iftimoaei, sociolog: Nu au cunoștințe suficiente privind protecția împotriva amenințărilor și vulnerabilităților cibernetice.

Cele mai expuse persoane la atacurile cibernetice au între 35 și 44 de ani, arată un studiu recent.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version