Preşedintele Donald Trump a retras marţi Statele Unite din UNESCO, agenţia ONU pentru cultură şi educaţie, repetând o măsură pe care o luase deja în timpul primului său mandat, dar care fusese anulată de Joe Biden, relatează Reuters.
Retragerea din agenţia ONU cu sediul la Paris, fondată după al Doilea Război Mondial pentru a promova pacea prin cooperare internaţională în domeniul educaţiei, ştiinţei şi culturii, va intra în vigoare la 31 decembrie 2026.
„Preşedintele Trump a decis să retragă Statele Unite din UNESCO, care susţine cauze culturale şi sociale radicale şi divizive, total incompatibile cu politicile de bun-simţ pentru care au votat americanii în noiembrie”, a declarat Anna Kelly, purtătoare de cuvânt a Casei Albe.
Departamentul de Stat a declarat că rămânerea în UNESCO nu este în interesul naţional, acuzând organizaţia că are „o agendă globalistă şi ideologică pentru dezvoltarea internaţională, în contradicţie cu politica externă” a administraţiei, care pune America pe primul loc.
Audrey Azoulay, directoarea UNESCO, a declarat că regretă profund decizia lui Trump, dar că era „de aşteptat”, iar „UNESCO s-a pregătit pentru aceasta”. Agenţia şi-a diversificat sursele de finanţare, primind doar 8% din bugetul său de la Washington, a spus ea.
Reacţionând, preşedintele francez Emmanuel Macron a scris pe X: „Sprijin neclintit pentru UNESCO, protector universal al ştiinţei, oceanului, educaţiei, culturii şi patrimoniului mondial. Retragerea Statelor Unite nu va slăbi angajamentul nostru faţă de cei care duc această luptă”.
UNESCO a fost unul dintre numeroasele organisme internaţionale din care Trump a retras SUA în timpul primului său mandat, alături de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Acordul de la Paris privind schimbările climatice şi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. În timpul celui de-al doilea mandat, el a reinstaurat în mare parte aceste măsuri.
Oficialii UNESCO au declarat că retragerea SUA va avea un impact limitat asupra programelor finanţate de Statele Unite.
ISRAELUL SALUTĂ DECIZIA SUA
Israelul a salutat decizia SUA de a se retrage din UNESCO. Departamentul de Stat al SUA a declarat că unul dintre motivele retragerii a fost decizia UNESCO de a admite Palestina ca stat membru, care era „contrară politicii SUA şi a contribuit la proliferarea retoricii anti-Israel în cadrul organizaţiei”.
Oficialii UNESCO au declarat că toate declaraţiile relevante ale agenţiei au fost convenite atât cu Israelul, cât şi cu palestinienii în ultimii opt ani.
„Motivele invocate de Statele Unite pentru retragerea din organizaţie sunt aceleaşi ca acum şapte ani, chiar dacă situaţia s-a schimbat profund, tensiunile politice s-au atenuat, iar UNESCO constituie astăzi un forum rar pentru consensul asupra unui multilateralism concret şi orientat spre acţiune”, a declarat Azoulay. „Aceste afirmaţii contrazic, de asemenea, realitatea eforturilor UNESCO, în special în domeniul educaţiei despre Holocaust şi al luptei împotriva antisemitismului”, a adăugat ea.
Diplomaţii au declarat că la UNESCO se considera că retragerea era inevitabilă din motive politice, având în vedere că Biden a readus Statele Unite în organizaţie şi a promis să achite restanţele de la prima retragere decisă de Trump.
UNESCO, a cărei denumire completă este Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, este cunoscută mai ales pentru desemnarea siturilor din Patrimoniul Mondial, printre care Marele Canion din Statele Unite şi oraşul antic Palmyra din Siria.
Statele Unite au aderat iniţial la UNESCO la înfiinţarea sa în 1945, dar s-au retras pentru prima dată în 1984, în semn de protest faţă de presupusa gestionare financiară defectuoasă şi faţă de prejudecăţile antiamericane, revenind în 2003 sub preşedintele George W. Bush, care a declarat că agenţia a întreprins reformele necesare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.