Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că dorește să pună capăt orei de vară (DST) în Statele Unite, susținând că aceasta este „incomodă” și „foarte costisitoare” pentru americani, scrie BBC.
Într-o postare pe platforma sa Adevărul Social (Truth Social), Trump a declarat că ora de vară are „un electorat mic, dar puternic, dar nu ar trebui” și că partidul său republican va depune eforturi pentru a o elimina.
DST este practica de a da ceasul înainte cu o oră primăvara și înapoi cu o oră toamna pentru a utiliza mai bine lumina naturală a zilei.
Potrivit Pew Research Center, această practică este respectată într-o treime dintre țările lumii, inclusiv în cea mai mare parte a Europei. Cu toate acestea, unele persoane din SUA susțin de mult timp încetarea acestei tradiții vechi.
Elon Musk, miliardarul numit recent de către Donald Trump în fruntea unei comisii care se va ocupa de reducerea cheltuielilor publice, a invocat un sondaj realizat pe rețeaua X la finele lunii noiembrie, după care mai bine de 80% dintre votanți au spus că doresc eliminarea orei de vară. „Se pare că oamenii vor să renunțăm la enervantele schimbări de oră!”, a comentat patronul SpaceX și Tesla.
Însă dorința lui Donald Trump de eliminarea a orei de vară pare în contradicție cu poziția majoritară a Partidului Republican care, în 2022, a elaborat un proiect de lege prin care dorea să o facă permanentă. Măsura, care a fost adoptată în unanimitate de Senat, dar nu a trecut de Camera Reprezentanților, ar fi permis să se pună capăt schimbărilor de oră, dar asta însemna că, în unele state, răsăritul ar fi avut loc la ore mai târzii, în timpul iernii.
„Schimbarea orei este un concept depășit care este sursă de frustrare și confuzie”, susținea la acea vreme senatorul Marco Rubio, autor al proiectului de atunci, acum propus pentru funcția de șef al diplomației americane în noua administrație Trump.
El susținea că există o legătură cauzală între schimbarea orei și creșterea numărului de atacuri cardiace și accidente de mașină și lăuda efectele benefice asupra economiei pe care le-ar avea permanentizarea orei de vară. În 2019, când Marco Rubio lansa primul proiect de lege în acest sens, președintele Donald Trump afirma: „Permanentizarea orei de vară este OK pentru mine!”
Ideea principală din spatele trecerii de la ora de vară la cea de iarnă și invers era, la origine, să existe o corespodență între orele de muncă și orele cu soare pentru a fi limitat iluminatul artificial. Însă detractorii denunță efectele negative asupra bioritmului, în special la copii.
În Europa, renunțarea la schimbările de oră a fost adoptată de Parlamentul European în 2019, însă aplicarea deciziei a fost amânată în mai multe rânduri.
Editor : Marina Constantinoiu