Corpul unei tinere ucrainene care a murit în captivitate în Rusia după ce a fost ţinută izolată, fără posibilitatea de a comunica, timp de luni de zile, a fost înapoiat Ucrainei prezentând semne de tortură, susţin procurorii ucraineni, relatează CNN.
Kievul a declarat că rămăşiţele jurnalistei Victoria Roşcina, care a dispărut în timp ce era într-o deplasare pentru a face un reportaj, au fost înapoiate ca parte a unui schimb de cadavre între Ucraina şi Rusia, în februarie.
Iuri Belousov, care conduce departamentul pentru crime de război din cadrul Biroului Procurorului General al Ucrainei, a declarat că examinarea medico-legală a găsit „numeroase semne de tortură şi rele tratamente, inclusiv contuzii şi hemoragii pe diferite părţi ale corpului, o coastă ruptă şi posibile urme de şoc electric”. Acesta a precizat că experţii au stabilit că rănile au fost suferite în timp ce Roşcina era încă în viaţă.
Rusia este cunoscută pentru utilizarea şocurilor electrice ca metodă de tortură împotriva ucrainenilor reţinuţi, iar folosirea pe scară largă a practicii a fost documentată de CNN în trecut.
Belousov a declarat că analizele ADN repetate au confirmat că trupul aparţine jurnalistei Roşcina, chiar dacă acesta ar fi sosit din Rusia etichetat drept „bărbat neidentificat”. Belousov a declarat că starea cadavrului face imposibilă determinarea cauzei morţii Roşcinei, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu experţi criminalişti internaţionali pentru a obţine mai multe răspunsuri.
Colegii Victoriei Roşcina de la Ukrainska Pravda au declarat că trupul acesteia a venit din Rusia cu organe lipsă. Citând membri ai echipei de investigaţie care au manipulat rămăşiţele, ei au spus că creierul, globii oculari şi o parte din trahee lipseau, în ceea ce au spus că ar putea fi o încercare a Rusiei de a ascunde cauza morţii.
CNN a contactat comisarul federal rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, şi serviciile penitenciare ruse pentru comentarii, dar încă nu a primit un răspuns.
Roşcina a dispărut în august 2023. Colegii ei spun că ea se afla într-o parte a Ucrainei controlată de ruşi – o încercare periculoasă pentru orice ucrainean – pentru a relata despre viaţa oamenilor care trăiesc sub ocupaţie. Jurnalista Evghenia Motorevskaia, care a lucrat cu Roşcina ca fost editor la Hromadske, un organ de presă ucrainean, a declarat că tânăra reporteră era hotărâtă să îşi facă treaba cât mai bine posibil. „Pentru ea, nimic nu era mai important decât jurnalismul. Vika a fost întotdeauna acolo unde au avut loc cele mai importante evenimente pentru ţară. Şi ar fi continuat să facă acest lucru timp de mulţi ani, dar ruşii au ucis-o”, a spus ea într-o declaraţie publicată pe site-ul Hromadske atunci când moartea Roşcinei a fost anunţată pentru prima dată.
Tatăl Roşcinei a tras primul semnal de alarmă atunci când aceasta nu a mai răspuns la mesaje în timp ce se afla în misiune, însă familia sa nu a ştiut nimic despre locul în care se afla până nouă luni mai târziu, când Moscova a recunoscut în cele din urmă că o ţinea în detenţie.
Ca mii de alţi civili ucraineni, Roşcina a fost arestată de autorităţile ruse în Ucraina ocupată şi deportată în Rusia, unde a fost reţinută fără acuzaţii sau proces.
În septembrie 2024, Roşcina, o tânără sănătoasă în vârstă de 27 de ani, era moartă, dar familia sa nu a aflat decât după aproximativ o lună, când a primit o notificare din Rusia.
Petro Iaţenko, purtător de cuvânt al Centrului ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, a declarat în octombrie că Roşcina a murit în timp ce era transferată de la un centru de detenţie din oraşul Taganrog, din sudul Rusiei, la Moscova. Acesta a declarat că transferul a avut loc în timp ce se pregătea eliberarea sa ca parte a unui schimb de prizonieri.
Centrul de detenţie din Taganrog este cunoscut pentru tratamentul crud aplicat deţinuţilor. CNN a vorbit anterior cu deţinuţi de acolo, care au spus că au fost supuşi abuzurilor fizice şi psihologice, că li s-au dat cantităţi insuficiente de alimente şi că li s-a refuzat accesul la îngrijiri medicale de bază.
Reporterii de la Ukrainska Pravda s-au asociat cu jurnalişti de la peste o duzină de publicaţii internaţionale după anunţarea decesului ei, pentru a încerca să reconstituie ce i s-a întâmplat în ultimele luni de viaţă. Aceştia au intervievat zeci de deţinuţi, precum şi gardieni şi apărători ai drepturilor omului. Ei au reuşit să îi urmărească mişcările şi să descrie brutalitatea detenţiei sale, scrie CNN.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].