Autoritatea de reglementare a energiei din Ucraina a aprobat un mecanism de import de gaze care să evite taxe de tranzit ridicate pentru furnizarea de gaze prin conducta Transbalcanică, din Grecia în Ucraina, a anunţat marţi Ministerul ucrainean al Energiei, relatează Reuters.
Ucraina se confruntă cu o gravă penurie de gaze în urma unei serii de lovituri devastatoare cu rachete ruseşti în acest an, care au redus semnificativ producţia internă de gaze.
Ucraina importă în prezent gaze prin Slovacia şi Ungaria, dar nu utilizează ruta sudică din cauza tarifelor de tranzit mai ridicate, deoarece gazele de la terminalele GNL din Grecia trec şi prin Bulgaria, România şi Moldova.
„Ruta transbalcanică are un potenţial semnificativ de a satisface nevoile imediate ale Ucrainei. Cu toate acestea, această rută trece prin cinci ţări, iar aplicarea directă a tarifelor reglementate o face neatractivă din punct de vedere comercial în comparaţie cu opţiunile alternative”, a explicat ministerul ucrainean într-o declaraţie.
Ministerul a precizat că operatorii tranzitului de gaze din cinci ţări „au dezvoltat o soluţie optimizată care va permite, în special, folosirea capacităţii neutilizate în prezent a conductei transbalcanice pentru a importa gaze în Ucraina la un tarif competitiv”.
Ministerul nu a oferit mai multe detalii, dar a adăugat că speră la decizii pozitive din partea tuturor ţărilor participante cu privire la utilizarea rutei.
Guvernul de la Kiev a declarat că Ucraina trebuie să importe cel puţin 4 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pentru noul sezon de încălzire 2025/26, în timp ce analiştii şi foştii oficiali au estimat importurile la aproximativ 6,3 bcm.
Compania de stat ucraineană Naftogaz a început deja să cumpere, după ce a contractat 300 de milioane de metri cubi (mcm) de GNL american de la compania poloneză Orlen, ale cărei livrări trec prin Polonia.
Rutele poloneză şi lituaniană au fost cele mai ieftine, dar Ucraina va trebui să utilizeze şi alte conducte, deoarece interconectorul polonez permite importul a numai 7 mcm pe zi, în comparaţie cu cererea de cel puţin 25 mcm.
Ucraina intenţiona să importe marţi aproximativ 20 mcm de gaze din Slovacia, Polonia şi Ungaria.
„După ce a renunţat la aprovizionarea cu energie rusească, Ucraina, ca şi partenerii noştri din UE, lucrează activ pentru a găsi rute alternative de aprovizionare cu gaze. Utilizarea rutei transbalcanice este importantă în acest context”, a declarat ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].