Uniunea Europeană (UE) este pregătită să faciliteze o reluare a negocierilor cu Teheranul privind viitorul programului nuclear iranian, a anunţat marţi şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, în urma unei discuţii la telefon cu omologul său iranian Abbas Araghchi, relatează AFP.
În urma unor atacuri israeliene şi americane, ”negocieri în vederea încetării programului nuclear iranian trebuie să fie reluate cât mai rapid posibil”, dar şi ”cooperarea” cu Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), scrie pe X Kaja Kallas.
Negotiations on ending Iran’s nuclear programme should restart as soon as possible
Cooperation with @iaeaorg must resume
The EU is ready to facilitate this
Any threats to pull out of the non-proliferation treaty don’t help to lower tensions
This is what I told @araghchi today
— Kaja Kallas (@kajakallas) July 1, 2025
”UE este pregătită să faciliteze acest lucru”, subliniază ea,
”Orice ameninţare cu o retragere din Tratatul Neproliferării (TNP) nu contribuie la potolirea tensiunilor. Asta i-am spus (lui Abbas Araghchi) azi (marţi)”, avertizează Înalta Reprezentantă UE pentru Politică Externă şi de Securitate.
Iran’s Foreign Minister Abbas Araghchi did not shake hands with EU foreign policy chief Kaja Kallas in Geneva because it’s haram to shake hands of women in sharia!pic.twitter.com/cmP7BQabcG
— Azat (@AzatAlsalim) June 21, 2025
Ministrul iranian de Externe a îndepărtat luni o reluare rapidă a negocierilor cu Statele Unite cu privire la programul nuclear iranian şi a reiterat că Teheranul este necesar să se asigure în prealabil că Washingtonul nu va ataca din nou Iranul.
Statele Unite şi Iranul purtau negocieri cu privire la progaramul nuclear iranian atunci când Israelul a atacat, la 13 iunie, instalaţii nucleare iraniene şi infrastructuri militare, declanşând un război, după care Washingtonul a bombardat trei instalaţii nucleare iraniene, Fordo, natanz şi Isfahan – la 21 iunie.
UE încearcă de mult timp să joace un rol de mediator cu Iranul.
Cei 27 au fost semnatarii şi facilitatorii Acordului de la Viena din 2015 privind programul nuclear iranian între Iran şi comunitatea internţaională, un pact (JPoA) din care preşedintele american Docald Trumpa retras Statele Unite în 2018.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].