Atacul Hamas asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza, a stârnit dezbateri în rândul clericilor palestinieni din enclavă, unii afirmând că nu a meritat dat fiind numărul mare de victime civile, iar alții declarând că atacul din 7 octombrie 2023 a fost o datorie musulmană, scrie Reuters.

Răspunzând întrebărilor trimise de locuitorii din Gaza pe o platformă de mesagerie online, proeminentul predicator Suleiman Al-Dayya a declarat că liderii musulmani ar trebui să evite să intre în luptă dacă răul provocat civililor este mai mare decât câștigurile.

Al-Dayya a spus că războinicii ar trebui să pună la îndoială decizia de începe lupta dacă aceasta crește daunele aduse religiei, vieții, onoarei, copiilor sau averii sau ar duce la confiscarea de terenuri, ca să nu mai vorbim de distrugerea „fundamentelor vieții”.

Opiniile lui Dayya sunt respectate în Gaza, atât de locuitorii obișnuiți, cât și de islamiști, și el are, de asemenea, influență asupra palestinienilor din Cisiordania ocupată de Israel.

Fost membru de rang înalt al Frăției Musulmane, cea mai veche mișcare islamistă din lumea arabă, el a fost, de asemenea, apropiat de șeicul Ahmed Yassin, cofondator și lider al grupului militant palestinian Hamas, înainte de a urma o formă mai moderată a islamului.

„Atunci când devine foarte probabil ca obiectivele și scopurile jihadului să nu fie atinse din cauza absenței sau deficienței pilonilor, cauzelor sau condițiilor sale, acesta trebuie evitat”, a declarat Dayya.

Atacul din 2023 asupra Israelului, care a spulberat aura de invincibilitate a Israelului, a marcat cea mai sângeroasă zi din istoria țării, cu 1.200 de persoane ucise și peste 250 luate ostatice, potrivit numărătorilor israeliene.

Israelul a răspuns cu cea mai distructivă ofensivă a sa în Gaza, omorând aproape 44.000 de persoane și rănind 103.898, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și a transformat Fâșia într-o pustietate de moloz, cu milioane de oameni disperați după hrană, combustibil, apă și instalații sanitare.

Luni târziu, o declarație emisă în numele „unui grup de clerici” din Gaza a apărat atacul ca fiind „un act legitim și o îndeplinire a datoriei jihadului, fără nicio îndoială cu privire la legitimitatea sa”.

„Cu toate acestea, a fost momentul atacului o greșeală, deoarece a condus ulterior la acest război distructiv, sau a fost adecvat datorită unor circumstanțe specifice cunoscute de luptători, de exemplu? Aceasta este o chestiune care poate fi luată în considerare”, se arată în declarație.

„Dar astfel de considerații și atribuiri de vină nu sunt adecvate în timpul războiului; ele ar trebui să vină după aceea, deoarece nu servesc niciunui scop acum și mai degrabă dăunează”, a adăugat grupul de clerici în declarație.

În comunicatul său, grupul de clerici a afirmat că apreciază opinia și statutul religios al lui Dayya, dar a avertizat că verdictul său ar putea fi înțeles greșit și ar putea afecta spiritul palestinienilor obișnuiți, precum și al luptătorilor.

Unii locuitori din Gaza pun la îndoială, de asemenea, decizia organizării de către Hamas a unui atac care a condus la bombardarea neîncetată a Gazei de către Israel, care se confrunta deja cu o sărăcie generalizată și un șomaj ridicat înainte de izbucnirea războiului.

Pentru israelieni și aliații lor occidentali, Hamas este un grup terorist care a tras rachete asupra lor și a organizat atentate sinucigașe.

Susținătorii Hamas îi consideră pe luptătorii săi eroi care duc lupta pentru un stat palestinian, obiectiv care a ieșit de pe agenda internațională.

Israelul, care a asasinat mai mulți lideri de vârf ai Hamas, a jurat să distrugă gruparea.

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version