Un joc de societate care reconstituie războaiele mafiote din Sicilia anilor 1980 a stârnit indignare în Italia. Jocul de societate intitulat „La Famiglia – Marele război al mafiei” simulează conflictele dintre familiile mafiote ale anilor 1980 pe insula din sudul Italiei, relatează Le Figaro.
Sora judecătorului antimafia Giovanni Falcone, care a fost ucis de mafie, consideră că jocul este o insultă la adresa tuturor celor care au contribuit la eliberarea Italiei de crima organizată. „Nu înţeleg cum cineva s-a putut gândi la un astfel de joc, care nu ţine cont de sentimentele (rudelor) celor care şi-au pierdut viaţa în slujba statului. (…) Mafia a adus numai moarte Siciliei şi Italiei”, a declarat Maria Falcone pentru ziarul italian Corriere della Sera. „Acest joc ofensează memoria tuturor celor care au contribuit la eliberarea acest tărâm”, a adăugat sora judecătorului antimafia.
Acest joc de societate, produs de compania germană Boardgame Atelier, a câştigat premiul L’As d’Or 2024 la Cannes, etichetă culturală de referinţă pentru cele mai bune jocuri de societate ale anului. Jocul a fost tradus recent în italiană şi a provocat imediat agitaţie în rândul victimelor mafiei siciliene.
În joc, fiecare jucător reprezintă o familie mafiotă şi concurează pentru a prelua controlul asupra Siciliei folosind, de exemplu, pioni simbolizaţi de „maşini-capcană”.
PESTE 1.000 DE MORŢI ÎN DOI ÎNTRE 1980-1982
Confruntările dintre diferitele mafii siciliene s-au soldat cu peste 1.000 de morţi între 1980 şi 1982, inclusiv victime nevinovate care nu aveau nicio legătură cu clanurile.
Şeful mafiei Cosa Nostra, Totò Riina, a ordonat atacul cu maşină capcană asupra judecătorului Giovanni Falcone şi a colegului său Paolo Borsellino în 1992.
Un deputat al partidului Forza Italia, Alessandro De Leo, i-a scris preşedintelui regiunii Sicilia, Renato Schifani, pentru a condamna comercializarea acestui joc de societate: „Este inacceptabil ca un fenomen criminal, plin de violenţă şi suferinţă, să fie transformat într-un joc de societate”, a declarat deputatul italian. „Acest lucru subminează nu numai demnitatea sicilienilor, ci şi angajamentul zilnic al milioanelor de cetăţeni care luptă pentru legalitate şi justiţie în regiunea noastră”, a adăugat Alessandro De Leo.
Creatorul jocului de societate, Maximilian Maria Thiel, a comentat controversa pentru ziarul britanic The Guardian: „Îmi pare foarte rău dacă cineva s-a simţit rănit sau ofensat de acest joc. Nu aceasta a fost intenţia noastră. În acest joc, doar mafioţii se omoară între ei. Aşa că nu văd care este problema – în afară de temă, care pare să fie un factor declanşator pentru unii oameni. În plus, jocul este în mod deliberat foarte abstract, astfel încât crimele să nu fie menţionate în joc”, spune creatorul jocului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].