Oamenii de știință au reușit să identifice locația unui mega-tsunami care a declanșat un val de vibrații ce „a zguduit Pământul” timp de nouă zile în septembrie, anul trecut. Semnalul seismic a fost atunci captat de senzori din întreaga lume, iar oamenii de știință au descoperit locul de unde a venit, după o investigație internațională la care a participat și Marina daneză.
O alunecare de teren a declanșat un val de 200 de metri. Acel val a fost apoi „prins” într-un fiord îngust, mișcându-se înainte și înapoi timp de nouă zile, generând vibrații. Alunecările de teren ca aceasta, spun oamenii de știință, au loc mai frecvent odată cu schimbările climatice – pe măsură ce ghețarii care susțin munții Groenlandei se topesc, informează BBC.
Rezultatele investigației asupra acestui eveniment, care sunt publicate în revista Science, sunt rezultatul unei misiuni care a implicat o echipă internațională de oameni de știință și Marina daneză.
„Când colegii au observat pentru prima dată acest semnal anul trecut, nu semăna deloc cu un cutremur. L-am numit „obiect seismic neidentificat””, și-a amintit doctorul Stephen Hicks de la UCL, unul dintre oamenii de știință implicați în cercetare. „A continuat să apară la fiecare 90 de secunde timp de nouă zile.”
Un grup de oameni de știință curioși a început să discute despre semnalul derutant pe o platformă de chat online.
„În același timp, colegii din Danemarca, care lucrează mult pe teren în Groenlanda, au primit rapoarte despre un tsunami care a avut loc într-un fiord îndepărtat”, a explicat dr. Hicks. „Așa că atunci ne-am unit forțele.”
Echipa a folosit datele seismice pentru a stabili locația sursei semnalului către fiordul Dickson din Groenlanda de Est. Apoi au adunat alte indicii, inclusiv imagini din satelit și fotografii ale fiordului, care au fost făcute de Marina Daneză chiar înainte de apariția semnalului.
O imagine din satelit a arătat un nor de praf într-un rigolă din fiord. Compararea fotografiilor de dinainte și de după eveniment a arătat că un munte s-a prăbușit și a aruncat o parte dintr-un ghețar în apă.
În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că 25 de milioane de metri cubi de rocă – echivalentul în volum a 25 de clădiri Empire State – s-au izbit în apă, provocând un „mega-tsunami” de 200 de metri înălțime.
În fotografiile „după” ale locației, este vizibil un semn pe ghețar lăsat de sedimentul pe care valul uriaș l-a aruncat în sus.
Oamenii de știință spun că a fost „pur noroc” că nu existau bărci în zonă când s-a produs alunecarea de teren
Tsunami-urile, de obicei cauzate de cutremure subterane, se risipesc în câteva ore în oceanul deschis. Dar acest val a rămas captiv.
„Această alunecare de teren s-a produs la aproximativ 200 km în interior de oceanul deschis”, a explicat Dr. Hicks. „Și aceste sisteme de fiorduri sunt cu adevărat complexe, așa că valul nu și-a putut disipa energia.”
Echipa a creat un model care arăta cum, în loc să se disipeze, s-a mișcat înainte și înapoi timp de nouă zile.
„Nu am văzut niciodată o mișcare atât de mare a apei pe o perioadă atât de lungă”, a spus dr. Hicks.
Oamenii de știință spun că alunecarea de teren a fost cauzată de creșterea temperaturilor din Groenlanda, care a dus la topirea ghețarului de la baza muntelui.
„Ghețarul acela susținea acest munte și a devenit atât de subțire încât a cedat”, a spus Dr. Hicks. „Arată cum schimbările climatice afectează acum aceste zone.”
În timp ce acest eveniment a avut loc într-o zonă îndepărtată, aceste fiorduri sunt vizitate de unele nave de croazieră arctice. Din fericire, nimeni nu se afla în zona în care s-a produs această alunecare de teren. Dar cercetătorul principal, Dr. Kristian Svennevig de la National Geological Surveys for Danemarca și Groenlanda (GEUS), a spus că acesta este un fenomen din ce în ce mai comun în Arctica.
„Asistăm la o creștere a alunecărilor de teren uriașe care cauzează tsunami, în special în Groenlanda”, a declarat el. „Deși evenimentul Dickson Fjord singur nu confirmă această tendință, amploarea sa fără precedent subliniază necesitatea de a efectua mai multe cercetări.”
Evenimentul de la Dickson Fjord, a adăugat Dr. Hicks, „este poate prima dată când un eveniment de schimbare climatică afectează scoarța de sub picioarele noastre, în întreaga lume”.
Editor : M.I.