Un trio de sateliți ruși secreți lansați la începutul acestui an a eliberat un obiect misterios pe orbită, stârnind interesul analiștilor spațiali, scrie Space.com.
Cei trei sateliți, denumiți Kosmos 2581, 2582 și 2583, au fost lansați cu o rachetă Soiuz-2.1V de pe cosmodromul Plesetsk la începutul zilei de 2 februarie. De atunci, sateliții, al căror scop este necunoscut, au prezentat un comportament interesant, în timp ce se aflau pe o orbită aproape polară, la aproximativ 585 de kilometri deasupra Pământului. Orbita polară este una în care un satelit trece pe deasupra ambilor poli ai planetei.
În martie, sateliții păreau să efectueze potențiale operațiuni de proximitate, sau manevre de apropiere de alte obiecte din spațiu, potrivit lui Jonathan McDowell, astrofizician și observator al activității zborurilor spațiale.
În urma acestui fapt, Forța Spațială a SUA a catalogat un nou obiect pe orbită, care a fost posibil eliberat de Kosmos 2581 pe 18 martie.
Rusia nu a furnizat niciun detaliu despre sateliți și misiunea lor. Multe misiuni Kosmos sunt clasificate.
Obiectul eliberat ar putea fi utilizat pentru o serie de scopuri, inclusiv experimente militare, cum ar fi inspectarea sateliților sau exersarea țintelor, testarea tehnologiei pentru andocare sau zbor în formație. Acesta poate fi, de asemenea, o încărcătură științifică utilă sau chiar rezultatul unei fragmentări neintenționate, deși aceasta ar rezulta, de obicei, în numeroase resturi spațiale.
Denumirea Kosmos (sau Cosmos) a fost utilizată de Uniunea Sovietică și ulterior de Rusia pentru o gamă foarte largă de sateliți militari și științifici începând cu 1962. Sateliții au acoperit o gamă largă de utilizări aparente, dintre care unele sunt experimentale, secrete sau fac parte din programe militare, inclusiv primele teste ASAT (anti-satelit) și sateliți de inspecție, recunoaștere și spionaj.
Triourile de sateliți care zboară în formație pe orbită nu sunt neobișnuite. Atât Statele Unite (de exemplu, Naval Ocean Surveillance System), cât și China (Yaogan) au lansat numeroase seturi de câte trei sateliți, despre multe dintre ele crezându-se că sunt în scopuri de spionaj.
Cu toate acestea, rămâne de văzut ce vor face pe orbită cei trei sateliți Kosmos și noul lor companion, conchide Space.com.
Editor : B.E.