Cercetătorii se așteaptă să facă un progres fără precedent în privința înțelegerii procesului de îmbătrânire și depistării din timp a bolilor după desfășurarea celui mai mare proiect de imagistică medicală din lume, care a presupus scanarea a 100.000 de voluntari din cap până în picioare, potrivit The Guardian.
Proiectul a durat 11 ani și le-a pus la dispoziție cercetătorilor 1 miliard de imagini cu interiorul corpului voluntarilor care au participat – imagini ale inimii, creierului, abdomenului, vaselor de sânge, oaselor și articulațiilor, precum și istoricul lor medical și alte informații detaliate despre starea de sănătate, stilul de viață și caracteristicile ereditare ale pacienților.
Imaginile i-au ajutat deja pe oamenii de știință să afle mai multe despre felul în care inima influențează bolile psihiatrice și să prezică apariția a zeci de tipuri de boli. Mai mult, studiile au arătat că alcoolul nu este sănătos nici chiar atunci când cantitatea consumată este una foarte limitată.
„Cercetătorii au acum o fereastră incredibilă către corp”, a spus Naomi Allen, cercetător-șef al UK Biobank. „Pentru prima dată, cercetătorii pot studia cum îmbătrânim și cum evoluează bolile în detalii uimitoare și la o scară uriașă.”
„Sperăm ca descoperirile să schimbe felul în care lumea depistează și tratează bolile înainte ca oamenii să se îmbolnăvească”, a mai spus Allen.
„Nu există niciun beneficiu pentru creier din consumul unui pahar de vin pe zi”
În urma proiectului de imagistică s-au obținut 12.000 de imagini de la fiecare voluntar cu toate organele interne și detalii despre densitatea oaselor și grăsimea corporală, în timp ce ecografiile efectuate la nivelul arterelor gâtului au dezvăluit blocaje sau îngustări care cresc riscul producerii unui accident vascular cerebral.
Studiile concentrate asupra creierului pot identifica pacienții cu un risc crescut de demență analizând detalii care până acum erau imposibil de detectat. În același timp, imaginile cu creierul au arătat că și o singură unitate de alcool consumată pe zi (10 ml de alcool pur – cantitatea de alcool pe care un adult obișnuit o poate procesa într-o oră) poate produce schimbări ale dimensiunii și structurii creierului care contribuie la pierderea memoriei și apariția demenței.
Din păcate, nu există nicio cantitate de alcool ce poate fi consumată fără niciun risc asupra sănătății „și, cu siguranță, nu există niciun beneficiu pentru creier din consumul unui pahar de vin pe zi”, a spus Paul Matthews, președintele grupului de imagistică al UK Biobank.
Progresele obținute cu ajutorul imaginilor obținute de UK Biobank vor transforma unele proceduri din sistemul de asistență medicală de stat din Marea Britanie. „Putem face multe lucruri pe care nu le puteam face înainte. Este chiar extraordinar”, a spus și Louise Thomas, profesor de imagistică metabolică de la Universitatea din Westminster.
Editor : Raul Nețoiu