Medicii folosesc adesea antidepresive pentru a gestiona depresia, anxietatea și agitația care însoțesc un diagnostic de demență. Acum, un nou studiu sugerează că utilizarea antidepresivelor poate grăbi declinul cognitiv al persoanelor cu demență, dar această concluzie este considerată nejustificată de către unii experți, scrie CNN.
„Am constatat că pacienții cu demență care au luat antidepresive au avut un declin cognitiv mai mare în timp”, a declarat autorul principal al studiului, Sara Garcia Ptacek, profesor asistent în neuroștiințe la Institutul Karolinska din Solna, Suedia.
Cu toate acestea, pacienții și îngrijitorii acestora nu ar trebui să reacționeze exagerat la constatări, deoarece studiul a fost observațional și trebuie să aibă loc mai multe cercetări, a spus Ptacek într-un e-mail.
Experții care nu au fost implicați în studiu sunt de acord că rezultatele studiului ar trebui interpretate cu prudență.
„Severitatea depresiei la pacienții cu demență nu a fost pe deplin luată în considerare, ceea ce are potențialul de a distorsiona rezultatele”, a declarat Dr. Prasad Nishtala, lector în cadrul departamentului de științe ale vieții de la Universitatea Bath din Marea Britanie.
Neurologul Dr. Richard Isaacson, director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida, a declarat că medicii care tratează demența nu sunt susceptibili să își schimbe practicile pe baza acestui studiu.
Cu toate acestea, ceea ce publicul aude și cum acționează este o altă preocupare, a spus Isaacson.
„În calitate de clinician, lucrul îngrijorător este că persoana iubită a unui pacient va auzi despre acest studiu și va spune: «Oh, dacă folosim un antidepresiv, starea mamei mele se va înrăutăți mai repede»”, a spus el.
„Atunci ce se întâmplă cu calitatea vieții pacientului? Ar putea deveni mai agitat și să fie un pericol dacă sunt ținuți acasă?” a continuat Isaacson. „Ar putea deveni mai retrași, limitați social și apatici? Foarte probabil”.
Rezultate confuze
Studiul, publicat luni în revista BMC Medicine, a analizat date medicale din 2007 până în 2018 privind 4.271 de persoane cu demență înscrise în Registrul suedez pentru tulburări cognitive/demență, o bază de date privind cercetarea demenței. Toți participanții au fost pe antidepresive timp de cel puțin șase luni înainte de începerea studiului. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, cunoscuți sub denumirea de SSRI, au fost cele mai frecvente antidepresive prescrise.
Cu cât demența este mai severă, cu atât este mai puternică asocierea dintre utilizarea antidepresivelor și declinul cognitiv, susține studiul.
„Cu toate acestea, o limitare majoră a studiului este că cercetătorii nu au știut dacă starea persoanelor care aveau nevoie de antidepresive era mai severă și dacă a oamenii erau mai susceptibile de a a suferi un declin cognitiv rapid în primul rând”, a spus Isaacson.
Mai important, testele de declin cognitiv administrate în timpul studiului au arătat că pacienții cu antidepresive utilizate în mod obișnuit au avut un declin cognitiv de fapt mai lent decât ceea ce este tipic pentru pacienții cu demență în general, a spus Isaacson.
Declinul cognitiv în rândul pacienților din studiu care au utilizat antidepresive a fost măsurat prin Mini-Mental State Examination, un test standard pentru acuitatea mentală. Cele 11 întrebări ale testului evaluează cinci domenii ale funcției cognitive. Scorul maxim este de 30, iar un scor de 23 sau mai mic indică afectarea cognitivă.
În mod obișnuit, cogniția persoanelor cu demență scade cu unul până la trei puncte pe an la acest test. Cu toate acestea, pacienții care foloseau anumite antidepresive în cadrul studiului au scăzut mai puțin de un punct pe an – o rată mult mai lentă decât cea a persoanei tipice cu demență.
„Este ca și cum studiul se contrazice singur”, a spus Isaacson. „Dacă cineva citește această cercetare și concluzionează că antidepresivele grăbesc declinul cognitiv la persoanele cu demență, este fals. Nu este ceea ce spune acest studiu.”
Trebuie efectuate mult mai multe cercetări înainte ca o asociere între antidepresive și declinul cognitiv să poată fi verificată, a declarat Dr. Emma Anderson, profesor asociat de epidemiologie și epidemiologie genetică la University College London. Ea nu a fost implicată în studiu.
„Atunci când se bazează pe dovezi limitate, aceste afirmații pot fi foarte dăunătoare pentru înțelegerea publică a antidepresivelor, care știm că ajută milioane de oameni din întreaga lume.”
Editor : B.E.