Europarlamentarii şi statele membre au convenit asupra unor îmbunătăţiri esenţiale ale Mecanismului de reformă şi creştere pentru Republica Moldova, în special în ceea ce priveşte finanţarea şi controlul democratic, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii miercuri de Parlamentul European.
Negociatori ai Parlamentului European şi ai Consiliului UE au ajuns miercuri la un acord provizoriu cu privire la acest mecanism care îşi propune să sprijine R. Moldova în confruntarea cu provocări semnificative şi, în special, să atenueze impactul profund al războiului din Ucraina asupra securităţii, economiei şi traiului cetăţenilor şi să consolideze rezilienţa statului în faţa atacurilor hibride şi a interferenţelor maligne străine ce vizează procesele şi instituţiile democratice.
Principalele îmbunătăţiri privesc, în primul rând, o creştere a sprijinului prin intermediul granturilor. Astfel, s-a convenit alocarea a 520 de milioane de euro în granturi – o creştere de 100 de milioane de euro faţă de propunerile iniţiale – împreună cu 1,5 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă scăzută care să ajute Chişinăul să implementeze reforme fără a acumula datorii în mod nesustenabil.
În al doilea rând, un acces accelerat la finanţare. Mecanismul oferă o prefinanţare de 18%, faţă de 7% iniţial, din sprijinul total. Aceasta va permite un acces rapid la resurse ce vor putea fi folosite în domenii precum securitatea energetică, infrastructura anticorupţie şi modernizarea serviciului public.
În al treilea rând, un procent de 20% din fondurile de grant sunt dedicate consolidării capacităţii administrative a instituţiilor din R. Moldova prin sisteme de guvernanţă digitală, instruirea angajaţilor din serviciul public şi reforme judiciare.
În al patrulea rând, s-a avut în vedere consolidarea cadrului de supraveghere, stabilindu-se un Dialog între Parlament şi Comisie care să revizuiască în mod regulat progresele implementării pentru a se asigura un control parlamentar complet.
Totodată, s-a convenit să se pună la dispoziţie un sprijin financiar suplimentar pentru R. Moldova prin contribuţii voluntare suplimentare sub formă de venituri externe alocate de la alţi donatori, precum organizaţiile internaţionale de finanţare şi, de asemenea, ca mecanismul să nu sprijine activităţi sau măsuri ce subminează suveranitatea şi integritatea teritorială ale R. Moldova.
Acordul provizoriu va fi înaintat plenului Parlamentului în luna martie şi Consiliului pentru aprobarea finală.
Mecanismul de reformă şi creştere pentru R. Moldova este pilonul financiar al Planului de creştere al UE pentru R. Moldova, prezentat de Comisie în octombrie 2024. Planul de creştere al UE pentru R. Moldova vizează dublarea economiei ţării într-un deceniu, încurajând în acelaşi timp stabilitatea socio-economică. Între 2025 şi 2027, resursele maxime ce vor fi puse la dispoziţia Chişinăului prin mecanism se vor ridica la 1,785 de miliarde euro.
Editor : A.R.