Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Răspunsul lui Nicușor Dan, întrebat dacă și-a ales o locuință de protocol: „S-a prelungit armistiţiul” cu SPP

iulie 14, 2025

Agenda diplomatică a SUA este dominată, luni, de discuţii despre Ucraina care au loc la Kiev şi Washington. Trump a promis că va face un „anunţ important”

iulie 14, 2025

Coreea de Nord a transferat peste 12 milioane de obuze Rusiei în timpul războiului din Ucraina

iulie 14, 2025

Șeful Hidroelectrica a anunţat că va dona 20% din salariul său „în vederea susţinerii proiectelor sociale”

iulie 14, 2025

Caz șocant în Brașov. Un bărbat a fost găsit mort în casa sa după șase ani

iulie 14, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Unul dintre cele mai mari terminale de cereale din Ucraina, aflat în portul Odesa, a fost preluat de investitori americani
Afaceri

Unul dintre cele mai mari terminale de cereale din Ucraina, aflat în portul Odesa, a fost preluat de investitori americani

By Sala de Presăiulie 14, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Investitorii americani relansează un terminal cheie pentru exportul de cereale din Ucraina, după ce au preluat controlul de la presupuși fraudatori, într-un test al capacității Kievului de a atrage capital pentru a-și reconstrui economia în al patrulea an de război, informează Financial Times.

Fondurile americane Argentem Creek Partners și Innovatus Capital Partners au preluat terminalul Olimpex din portul Odesa, după ce au obținut victoria într-o serie de presupuse fraude cu împrumuturi care subliniază provocările relansării investițiilor internaționale în Ucraina din timpul războiului.

Atacurile susținute ale Rusiei asupra infrastructurii și speranțele în scădere pentru un armistițiu în acest an amenință să se adauge la costurile de reconstrucție pe care Banca Mondială le-a estimat deja la peste 500 de miliarde de dolari, față de PIB-ul actual al Ucrainei de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Întrucât finanțarea oficială a efortului de război al Kievului este din ce în ce mai incertă, guvernul președintelui Volodimir Zelenski încearcă să convingă investitorii privați să își asume proiecte mai riscante, dar trebuie să-i convingă că Ucraina are protecții legale și câștigă un război intern împotriva corupției.

Administrația Zelenski a ajutat recent cele două fonduri americane să execute o datorie de 95 de milioane de dolari împotriva magnaților din Odesa, care dețineau anterior terminalul și nu și-au achitat împrumuturile – și care, în haosul invaziei Rusiei, ar fi prezentat în mod eronat cereale care ar fi trebuit să fie deținute drept garanție.

După arestarea în luna mai a unuia dintre oamenii de afaceri, Volodimir Naumenko, sub acuzația de fraudare a creditorilor, Curtea Supremă a Ucrainei a aprobat miercuri predarea terminalului, care are o capacitate anuală de aproape 5 milioane de tone, fiind unul dintre cele mai mari din țară.

„Ca în orice piață emergentă, există anumite lucruri cu care trebuie să fii pregătit să te confrunți atunci când apar probleme”, a spus John Patton, partener la Argentem Creek. „Dar în Ucraina, chiar și în timpul războiului, am reușit să respectăm statul de drept. Ne-a luat mai mult timp, dar ajungem acolo, iar aceasta a fost întotdeauna teza mea despre Ucraina.”

Fondurile americane au câștigat anterior un arbitraj internațional de 150 de milioane de dolari și mai multe hotărâri judecătorești în Regatul Unit, dar au avut o lungă luptă în instanțele ucrainene înainte de predarea de miercuri.

„Rolul nostru în acest caz a fost pur coordonator — am atras atenția autorităților relevante”, a declarat Andrii Iermak, șeful biroului președintelui Ucrainei. „Acest caz este încă o confirmare a faptului că Ucraina este un stat de drept.”

„Ucraina are un potențial enorm de a atrage investiții, dar trebuie să scape de reputația că a face afaceri în Ucraina este un loc cu riscuri ridicate din cauza fraudei”, a declarat Carl Sturen, un antreprenor suedez veteran din Ucraina, care va administra terminalul de cereale.

Acest caz a fost important, a adăugat Sturen, pentru că presupusele „tentative de fraudare a investitorilor americani au eșuat, iar cei vinovați au dat faliment”.

Citește și:

Rusia a atacat portul Odesa cu o rachetă balistică. 90% din exporturile ucrainene pleacă de aici

EXCLUSIV Nicușor Dan, despre cerealele din Ucraina: Acele cantităţi de grâne trebuiau să tranziteze România, nu să se descarce în ţară

Exporturile de cereale ale UE scad semnificativ: România rămâne cel mai mare exportator de grâu, porumb și orz

Procurorii susțin că GNT – grupul lui Naumenko care deținea terminalul – a fraudat Innovatus cu un împrumut de 20 de milioane de dolari, în special printr-o schemă care a prezentat în mod eronat disponibilitatea cerealelor drept garanție și apoi a „simulat distrugerea” produsului presupus alterat în lunile de după invazia Rusiei.

„Primul punct de plecare a fost dispariția cerealelor promise… despre care se presupune că au fost incinerate de o companie care nu plătise niciodată o factură de electricitate sau gaze, în Sumî – la sute de kilometri de Odesa, aproape în interiorul zonei de război”, a spus Patton.

Autoritățile ucrainene combat comerțul ilicit cu cereale. Biroul de Securitate Economică al țării, un organism de supraveghere anticorupție, investighează acuzațiile conform cărora statul a pierdut miliarde de grivne din venituri vamale și fiscale pentru efortul său de război din cauza așa-numitelor „cereale negre”.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a condus o represiune la Odesa în ultimul an, care a suprimat semnificativ comerțul, au declarat persoane familiarizate cu situația.

„Cred că [Olimpex] era centrul cerealelor negre din Odesa. Era cel puțin unul dintre centre, probabil cel mai mare”, a spus Patton.

GNT a negat orice abatere și a acuzat Argentem Creek că a folosit împrumuturile pentru a organiza o „preluare ostilă” a terminalului, pe care grupul a implicat-o în litigiu, oferindu-l drept garanție pentru împrumuturile de la băncile ucrainene. În aprilie, o curte comercială de apel ucraineană a anulat acordurile de împrumut bancar, deschizând calea pentru ca fondurile americane să preia controlul.

Serhii Groza, partenerul lui Naumenko în grupul GNT, care a împrumutat fonduri din SUA, a declarat presei ucrainene că acest caz care a dus la arestarea lui Naumenko a fost „fabricat” și „se bazează exclusiv pe ordine de sus”.

Patton a spus că ar dori să relanseze terminalul „la un moment dat în vară”. „Poate septembrie, dar sezonul recoltei a venit, așa că acum este momentul să îl punem din nou în funcțiune”, a adăugat el.

Editor : Ș.R.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Șeful Hidroelectrica a anunţat că va dona 20% din salariul său „în vederea susţinerii proiectelor sociale”

Video „Șefa” PNRR, vizită la București. România va trimite la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență revizuit

Video Primii struguri românești din acest an, gata de cules. Cum arată și cât costă strugurii de seră, crescuți printre roșii și castraveți

Ministrul Finanţelor: Datoria publică a crescut, e prognozată să ajungă la sfârşitul acestui an la 60% din PIB

Video Exclusiv Salarii de zeci de mii de lei la instituții de stat de care nimeni nu a auzit. Ministrul Economiei: Pe mine mă deranjează

Exclusiv Ionuț Dumitru, consilier al premierului, despre reforma ANAF: „E un munte de informații acolo”

Video „Voi cumpăra mai puțină”. Cea mai ieftină carne din magazine se tot scumpește. Cu cât a crescut prețul la carnea de pui în ultimul an

Video Dunărea scade periculos. Imagini spectaculoase cu epave germane din Al Doilea Război Mondial, care ies la suprafață pe cursul fluviului

Video Ionuț Moșteanu, despre producția de drone militare în România: E un caz specific. Trebuie să facem parteneriate cu Ucraina

Alegerile Editorului

Agenda diplomatică a SUA este dominată, luni, de discuţii despre Ucraina care au loc la Kiev şi Washington. Trump a promis că va face un „anunţ important”

iulie 14, 2025

Coreea de Nord a transferat peste 12 milioane de obuze Rusiei în timpul războiului din Ucraina

iulie 14, 2025

Șeful Hidroelectrica a anunţat că va dona 20% din salariul său „în vederea susţinerii proiectelor sociale”

iulie 14, 2025

Caz șocant în Brașov. Un bărbat a fost găsit mort în casa sa după șase ani

iulie 14, 2025

Informații noi despre starea lui Ion Iliescu, transmise de medicii de la Spitalul Agrippa Ionescu. Cum se simte fostul președinte

iulie 14, 2025

Cele mai recente știri

Dacian Cioloș, luat în calcul pentru șefia SRI sau SIE

iulie 14, 2025

Video 30 de femei ucise în România într-un singur an. Președintele Nicușor Dan: „Statul român nu dă o impresie de forță, de fermitate”

iulie 14, 2025

Anchetă în judeţul Cluj, după ce un tânăr de 24 de ani a fost găsit pe marginea unui drum / Manevrele de resuscitare nu au dat rezultat

iulie 14, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.