Preşedintele american Donald Trump anunţă luni, primindu-l pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă, că se află în discuţii ”directe” cu Iranul în dosarul nuclear şi evocă o reuniune ”la nivel foarte înalt” sâmbătă, relatează AFP.
”Avem discuţii directe cu Iranul. Ele au început, ele vor continua sâmbătă. Vom avea o reuniune foarte mare şi vom vedea ce se poate întâmpla”, a declarat el presei.
President Donald Trump says his administration is having „direct talks with Iran” and will have a meeting on Saturday. pic.twitter.com/ZV2I72LcLe
— MSNBC (@MSNBC) April 7, 2025
Preşedintele american a dat apoi asigurări că această întâlnire prevăzută sâmbătă – al cărei loc este necunoscut – va avea loc ”la nivel foarte înalt” şi chiar ”aproape la cel mai înalt nivel”.
”Tratăm direct cu ei, Şi poate că vom avea un acord”, a declarat preşedintele republican, care a retras Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian în primul său mandat, în 2018.
Acest acord prevdea ridicarea anumitor sancţiuni, în schimbul unei încadrări a activităţilor nucleare iraniene.
Donald Trump a anunţat luni că dacă se ajunge la un nou acord, acesta va fi ”diferit şi poate mult mai robust”.
Însă el a ameninţat că Iranul se va afla ”în mare pericol” dacă negocierile nu vor avea succes.

Trump: „I think if the talks aren’t successful with Iran, I think Iran is gonna be in great danger.” pic.twitter.com/50VhYsXJkA
— Aaron Rupar (@atrupar) April 7, 2025
Benjamin Netanyahu, adeptul unei linii dure împotriva Teheranului, a declarat că obiectivul este ca Iranul să nu producă ”niciodată” arma nucleară şi a pledat ca negocierile diplomatice să conducă la o dezarmare ”completă”, evocând exemplul Libiei.
DEFICIT COMERCIAL
Referitor la taxele vamale, altă miză crucială a acestei vizite a liderului israelian, premierul israelian a declarat că ”vom elimina deficitul comercial cu Statele Unite” al israelului.
El este primul lider străin primit de către preşedintele american după anunţarea, săptămâna trecută, a unor noi taxe vamale care au provocat o furtună violentă pe pieţele financiare mondiale.
Liderul israelian, a cărui ţară este cel mai apropiat aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, caută să scutească Israelul sau cel puţin să reducă taxele vamale – de 17% – care urmează să fie impuse importurilor provenind din ţara sa începând de miercuri.
Israelul a încercat – în zadar – să scape de aceste noi taxe vamale, crescând marţi restul taxelor vamale cu 1% la mărfurile americane vizate.
Benjamin Netanyahu a declarat în Biroul Oval că Israelul va acţiona în vederea unui nou ”acord” în vederea eliberării ostaticilor ţinuţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.
”Lucrăm în prezent la alt acord care, sperăm, va fi încununat de succes, şi suntem hotărâţi să scoate toţi ostaticii”, a declarat el în urma unei întrevederi la Casa Albă cu preşedintele american.
”Facem tot posibilul pentru a-i scoate pe ostatici. Luăm în calcul alt armistiţiu, vom vedea ce se va întâmpla”, a subliniat Donald Trump într-o sesiune prelungită de întrebări şi răspunsuri cu jurnaliştii prezenţi.
După două luni de armistiţiu fragil între Hamas şi Israel, armata israeliană şi-a reluat la 18 martie ofensiva militară în Fâşia Gaza, de unde mişcarea palestiniană a lansat un atac fără precedent la 7 octombrie 2023 în sudul Israelului.
Armistiţiul recent a permis eliberarea a 33 de ostatici – opt morţi -, în schimbul eliberării a aproximativ 1.800 de palestinieni încarceraţi în închisori israeliene.
Premierul israelian şi Guvernul său susţin, contrar avizului majorităţii familiilor şi apropiaţilor ostaticilor, că o presiune militară sporită este singurul mijloc de a obliga Hamasul să predea ostaticii – morţi sau vii – ţinuţi în continuare în Fâşia Gaza.
Dintre cei 251 de ostatici luaţi în atacul Hamas de la 7 octombrie 2023, 58 sunt ţinuţi în continuare în enclava palestiniană, dintre care 34 sunt morţi, potrivit armatei israeliene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].