Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a atacat marţi pe Donald Trump într-un discurs care a scos la iveală antagonismul transatlantic tot mai mare, relatează POLITICO.

Uniunea Europeană şi întreaga lume vor avea de suferit ca urmare a „politicii tarifare imprevizibile a administraţiei americane”, ale cărei taxe sunt „cele mai mari din ultimul secol”, a declarat preşedinta Comisiei Europene la congresul Partidului Popular European de la Valencia, Spania.

„Milioane de cetăţeni se vor confrunta cu note de plată mai mari la cumpărături, medicamentele vor costa mai mult, transportul va costa mai mult, inflaţia va creşte”, a spus ea.

Tarifele lui Trump – 10% pentru majoritatea ţărilor, 145% pentru China şi 25% pentru oţel, aluminiu şi maşini – au zguduit pieţele globale când le-a anunţat, la începutul lunii.

Organizaţia Mondială a Comerţului prognozează că schimburile comerciale globale vor scădea cu până la 1,5% dacă Trump reintroduce tarifele „reciproce” mai mari – estimate la 20% pentru UE – pe care le-a suspendat anterior pentru 90 de zile.

Deşi nu l-a nominalizat explicit pe preşedintele SUA, Ursula von der Leyen a criticat liderii puternici din întreaga lume în remarci care ar fi putut fi adresate cu uşurinţă stilului diplomatic agresiv al lui Trump sau, în acelaşi timp, preşedintelui rus Vladimir Putin: „Noi nu ne invadăm vecinii şi nu îi pedepsim”, a spus ea.

Trump a ameninţat în repetate rânduri că va anexa Groenlanda, refuzând să excludă folosirea forţei militare. El şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a face din Canada cel de-al 51-lea stat american şi a promis să impună sancţiuni financiare zdrobitoare dacă Ottawa îl sfidează şi colaborează cu Uniunea Europeană pentru a impune contra-tarife Statelor Unite.

Von der Leyen a subliniat, totodată, dedicarea Europei faţă de libertatea academică, insistând că „polemicile şi controversele în universităţile noastre sunt binevenite”, în contextul campaniei fără precedent a lui Trump împotriva unora dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA.

Preşedintele american a introdus reglementări mai stricte şi a ameninţat că va îngheţa sau va reduce finanţarea federală dacă instituţiile nu se conformează cerinţelor administraţiei sale, inclusiv prin eliminarea ideologiei progresiste. La rândul său, Europa a lansat o campanie concertată de atragere a talentelor americane, poziţionându-se ca un refugiu pentru cercetătorii care fug de represiunea lui Trump.

„Considerăm că libertatea ştiinţei şi a cercetării este fundamentală. Dorim ca oamenii de ştiinţă şi cercetătorii din întreaga lume să facă din Europa casa lor”, a declarat von der Leyen. „Şi să facă din Europa casa inovaţiei din nou”, a adăugat ea.

În weekend, preşedinta Comisiei Europene a discutat pentu scurt timp cu Trump la Vatican în timpul funeraliilor Papei Francisc, cei doi convenind să aibă o întâlnire adecvată la o dată ulterioară.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Share.
Exit mobile version