Papa Leon al XIV-lea apare purtând o cruce relicvar a unor sfinţi augustineni, cu numele şi semnătura sa în latină în fotografia oficială pe care Vaticanul a distribuit-o vineri, transmite EFE, preluată de Agerpres. Inaugurarea pontificatului lui Leon al XIV-lea va avea loc duminică, în prezența a numeroși lideri mondiali, ceremonie la care va fi reprezentată și România, anunță Vatican News.
În imaginea care îl prezintă pe noul papă în tradiţionala ţinută papală albă şi care va fi folosită pentru a fi oferită credincioşilor cu ocazii speciale sau va fi publicată pe site-urile Vaticanului, Robert Francis Prevost zâmbeşte timid şi poartă crucea pectorală aurie cu care s-a prezentat lumii pe 8 mai.
Semnătura aleasă, la fel ca în cazul celorlalţi papi, este numele în latină „Leo'” cu abrevierea ‘pp’ (Pontifex pontificum) înainte de precizarea al XIV-lea.
Crucifixul este un relicvar cu fragmente de oase ale unor sfinţi din Ordinul Sfântului Agustin, din care face parte, şi pe care postulatorul general al Ordinului Augustinian, Josef Sciberras, le-a ales ca dar pentru fratele său Robert Prevost în ziua numirii sale drept cardinal, pe 30 septembrie 2023.
„Cu o seară înainte de Conclav, marţea trecută, i-am trimis un mesaj recomandându-i să poarte crucifixul pe care i l-am oferit, pentru a avea protecţia sfinţilor Augustin şi Monica”, a explicat Sciberras pentru presa de la Vatican.
În centru se află un fragment de os al Sfântului Augustin, în partea superioară a Sfintei Monica, mama sfântului faţă de care noul papă are multă devoţiune, la fel cum avea şi papa Francisc. Pentru Ordinul Augustinian, figura Monicăi este inseparabilă de experienţa convertirii şi consacrării fiului ei.
Pe braţul stâng al crucii se găseşte o relicvă a fericitului Anselmo Polanco, episcop de Teruel, „mucenic al persecuţiei religioase în Spania (1936-1939)”, care a murit împuşcat. Pe braţul drept se află relicva lui Giuseppe Bartolomeo Menochio, episcop de Porfirio, care a slujit cu curaj Biserica în timpul invaziei lui Napoleon. În 1991, papa Ioan Paul al II-lea i-a recunoscut „virtuţile eroice”, primul pas în procesul de beatificare.
Primul papă american din istoria Bisericii Catolice
Papa Leon al XIV-lea, în vârstă de 69 de ani, ales în Conclavul desfăşurat pe 8 mai 2025, este primul papă american din istoria Bisericii Catolice.
În comunicatul oficial transmis cu ocazia publicării fotografiei, Vaticanul a subliniat că Suveranul Pontif doreşte să transmită un mesaj de speranţă, unitate şi continuitate în credinţă, într-o perioadă descrisă drept „una de mare provocare spirituală şi socială pentru întreaga umanitate”.
Fotografia oficială va fi expusă în toate ambasadele Sfântului Scaun, precum şi în bisericile catolice din întreaga lume, marcând începutul oficial al pontificatului său.
Papa Leon al XIV-lea urmează să susţină prima sa enciclică la începutul lunii iunie. În aceasta, potrivit unui anunţ preliminar, va aborda teme precum consolidarea păcii, reforma curiei romane şi implicarea bisericii în problemele sociale şi ecologice globale.
Oficiali din România la inaugurarea pontificatului papei Leon
Pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, duminică, la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului papei Leon al XIV-lea, vor lua parte 151 de delegații străine.
Sunt așteptați peste 100.000 de pelerini și credincioși. România este reprezentată de Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului și George-Gabriel Bologan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun.
Delegații din toată lumea
De asemenea, la acest moment semnificativ, delegațiile oficiale vor fi formate din: suverani, șefi de stat, prinți moștenitori și reprezentanți ai caselor regale, șefi de guvern, vicepreședinți de stat, viceprim-miniștri, președinți de parlament, miniștrii afacerilor externe, organizații internaționale, miniștrii guvernelor, personalități de rang înalt, ambasadori și diferite personalități.
Întâlnire Parolin-Rubio
De menționat faptul că, sâmbătă, 17 mai a.c., secretarul de stat american, Marco Rubio, a fost primit în Cetatea Vaticanului de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin și de arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, reprezentantul Sfântului Scaun pentru relațiile cu statele și organizațiile internaționale, înainte de a participa, duminică, la Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului papei Leon al XIV-lea.
Papa intenționează să se întâlnească cu JD Vance
Papa intenţionează să se întâlnească duminică cu vicepreşedintele american J.D. Vance, convertit la catolicism în 2019, a anunţat vineri cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, conform dpa, preluată de Agerpres.
Parolin a subliniat că agenda şi organizarea pentru duminică, zi în care se va ţine liturghia inaugurală pentru noul papă, sunt foarte complexe; vor sosi 200 de delegaţii ale unor oaspeţi din întreaga lume. Cu toate acestea, echipa de protocol lucrează la aranjamentele pentru întrevederea menţionată.
Vance va conduce delegaţia americană la slujba de la ora 10.00 (08.00 GMT). El a mai fost la Roma foarte recent, fiind ultimul politician străin de rang înalt care s-a întâlnit cu precedentul papă, Francisc, chiar înainte de moartea acestuia.
La funeraliile lui Francisc, SUA au fost reprezentate de preşedintele Donald Trump.
Printre subiectele unei eventuale discuţii între Leon şi Vance s-ar afla, probabil, crize internaţionale cum ar fi războiul ruso-ucrainean, apreciază dpa. Săptămâna aceasta, o întâlnire directă pentru negocieri de pace între preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, a eşuat să se materializeze în Turcia, iar următoarea încercare ar putea avea ca gazdă Vaticanul.
„Situaţia este foarte dificilă, dramatică”, a spus Parolin, considerat al doilea ca importanţă după papă în ierarhia statului papal. El a anunţat că Leon intenţionează să pună la dispoziţie Vaticanul pentru un dialog direct între cele două părţi în conflict.
Papa Leon a indicat recent că ar dori să contribuie la eforturile de pace în Ucraina.
Vaticanul ar putea fi gazda tratativelor Rusia-Ucraina, afirmă Rubio
Secretarul de Stat american Marco Rubio a declarat sâmbătă că Vaticanul ar putea fi locul de desfăşurare a discuţiilor de pace Rusia-Ucraina, ţinând cont de oferta mai veche a Sfântului Scaun, după ce Papa Leon al XIV-lea a promis să depună personal „toate eforturile” pentru a contribui la încheierea războiului, relatează AP, preluată de News.ro
Vorbind cu reporterii la Roma înainte de întâlnirea cu cardinalul Matteo Zuppi, omul de legătură al Vaticanului cu privire la Ucraina, Rubio a declarat că va discuta despre modalităţile potenţiale prin care Vaticanul ar putea ajuta, „statutul discuţiilor, actualizările de după ziua de ieri (vineri) şi calea de urmat”.
Întrebat dacă Vaticanul ar putea fi un intermediar pentru pace, Rubio a răspuns: „Nu l-aş numi intermediar, dar este cu siguranţă – cred că este un loc în care ambele părţi s-ar simţi confortabil să meargă”. „Aşa că vom vorbi despre toate acestea şi, evident, vom fi întotdeauna recunoscători Vaticanului pentru dorinţa de a juca acest rol constructiv şi pozitiv”, a declarat Rubio, care s-a întâlnit sâmbătă şi cu secretarul de stat şi ministrul de Externe al Vaticanului.
Vaticanul are o tradiţie de neutralitate diplomatică şi şi-a oferit mult timp serviciile şi spaţiile pentru a încerca să faciliteze negocierile, dar s-a văzut marginalizat în timpul războiului care a început la 24 februarie 2022.
Editor : Marina Constantinoiu