Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au făcut verificări în incinta Târgului Vitan, din Bucureşti, care comercializează maşini şi alte produse şi au constatat o serie de nereguli pentru care au dat sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, confiscând importante cantităţi de ţigarete şi băuturi alcoolice.
Potrivit unei informări a DGAF, inspectorii antifraudă evaluează sistematic riscul fiscal din zonele comerciale în care nivelul de conformare a contribuabililor la respectarea legislaţiei fiscale este unul redus şi organizează acţiuni operative în vederea descoperirii şi sancţionării abaterilor de la prevederile legale.
Astfel, în cursul zilei de 22 iunie 2025, inspectorii antifraudă din cadrul DGAF, au făcut controale operative, la operatori economici persoane juridice, dar şi persoane fizice, care desfăşoară activitate comercială în incinta Târgului Vitan, din Capitală.
Principalele obiective verificate au fost respectarea obligaţiilor legale privind deţinerea şi comercializarea de produse accizabile armonizate şi nearmonizate, supuse marcării cu banderole şi timbre fiscale, respectiv identificarea persoanelor care comercializează autoturismele achiziţionate anterior din spaţiul european pe diverse societăţi fantomă (locale sau din alte state membre UE) şi care furnizeaza clienţilor documente de provenienţă false, transmite instituţia citată.
Controalele antifraudă au confirmat riscul fiscal, evaluat anterior ca urmare unor monitorizări specifice, fiind constatate o serie de fapte de natură contravenţională pentru care au aplicat sancţiunile prevăzute de lege, fiind totodată confiscate importante cantităţi de ţigarete şi băuturi alcoolice.
Ca urmare a controlului, administraţia complexului a prezentat documente din care rezultă că au fost luate toate măsurile organizatorice astfel încât faptele constatate să nu se mai repete în viitor.
Activităţile de monitorizare a riscurilor fiscale şi de control antifraudă în zone comerciale vor continua la nivel naţional, în scopul creşterii gradului de conformare a contribuabililor, iar insituţia recomandă tuturor contribuabililor să respecte legislaţia fiscală. Totodată, îi îndeamnă pe toţi cei care achiziţionează bunuri sau servicii pentru care există obligaţia emiterii de bonuri fiscale să solicite bonurile fiscale atunci când achită contravaloarea acestora, integral sau parţial, cu numerar.
„În cazul în care întâmpinaţi refuzul operatorilor economici de a emite şi înmâna bonuri fiscale pentru contravaloarea bunurilor achiziţionate, puteţi sesiza telefonic fapta prin intermediul serviciului TELVERDE al Ministerului Finanţelor, la numărul de telefon 0800 800 085, care poate fi apelat, gratuit, 24 de ore din 24.
De asemenea, pentru sesizarea refuzului operatorilor economici de a emite şi înmâna bonuri fiscale pentru contravaloarea bunurilor achiziţionate precum şi pentru sesizarea altor fapte ce pot constitui abateri de la legislaţia fiscală şi financiară, puteţi utiliza formularul unic de contact, disponibil pe site-ul ANAF sau puteţi să transmiteţi în scris la registratura ANAF din sectorul 5 al Capitalei, mai transmite DGAF..
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].