Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Dosar penal pentru un termometru spart. O femeie este cercetată după ce a aruncat mercurul la gunoi

iulie 26, 2025

Confruntările dintre Cambodgia şi Thailanda s-au soldat cu 33 de morţi. Autorităţile de la Phnom Penh cer o încetare imediată a focului

iulie 26, 2025

Canicula a cuprins și satul lui Moș Crăciun. „Asigurați-vă că renii au suficientă apă”

iulie 26, 2025

Restricţii de circulaţie în 15 judeţe din țară pentru maşinile de mare tonaj, din cauza caniculei

iulie 26, 2025

Premierul chinez Li Qiang a făcut apel la un consens global în privinţa dezvoltării AI / Ce spune fizicianul Geoffrey Hinton despre inteligenţa artificială

iulie 26, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Vicepremierul Dragoș Anastasiu a plătit ani de zile „taxă de protecție” ca firma lui să nu aibă probleme cu ANAF. Detaliile cazului
Justiție

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a plătit ani de zile „taxă de protecție” ca firma lui să nu aibă probleme cu ANAF. Detaliile cazului

By Sala de Presăiulie 25, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Dragoș Anastasiu este în centrul unui scandal public, în contextul în care numele vicepremierului a apărut într-un dosar de corupție prin care o fostă consilieră de la ANAF a fost condamnată în urmă cu doi ani pentru că a primit de la compania acestuia „o taxă de protecție” de peste 150.000 de euro pentru a nu fi deranjat de organele fiscale. Guvernul a subliniat că Anastasiu nu a fost urmărit penal în acest dosar, în timp ce președintele Nicușor Dan a precizat că nu știe nimic despre acest caz. 

Numele vicepremierului Dragoș Anastasiu a apărut într-un dosar de trafic de influență, finalizat în anul 2023 cu o condamnare de 5 ani de închisoare pentru o fostă consilieră la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF.

Pe scurt, compania lui Anastasiu a acceptat să plătească peste 150.000 de euro, timp de 8 ani, unei firme apropiate de fosta consilieră ANAF în schimbul „protecției” în fața organelor fiscale.

În fața instanței, fosta consilieră de la ANAF a încercat să justifice sumele de bani primite de la compania lui Anastasiu în ideea în care vicepremierul ar fi aflat de situația medicală a fiului ei și ar fi decis să o ajute. 

Această apărare a fost infirmată de Dragoș Anastasiu, care a explicat pe larg instanței cum a ajuns să plătească peste 100.000 de euro către compania care avea legături cu fosta consilieră, condamantă între timp.

Detaliile cazului

Fosta consilieră de la ANAF Angela Burlacu a verificat în anul 2009 documentele companiei Touring Eurolines SA, al cărei reprezentant era și Dragoș Anastasiu, în contextul în care societatea ceruse un decont de TVA.

În cadrul verificărilor, potrivit unor surse judiciare, consilierul ANAF i-a spus vicepremierului Anastasiu și partenerului său de afaceri că societatea nu a putut pune la dispoziție toate documentele, astfel că situația ar fi una extrem de gravă, cu conotații penale.

Însă tot consilierul ANAF, potrivit acelorași surse, le-a propus acestora o soluție prin care urmau să evite problemele penale ale companiei, dar nici să nu mai aibă probleme cu ANAF pe viitor: să încheie un contract de consultanță, fictiv, cu o firmă care are legături cu Angela Burlacu și să-i plătească lunar o sumă, de mii de euro. 

Reprezentanții companiei, inclusiv Dragoș Anastasiu, au acceptat propunerea, în condițiile în care le-au spus procurorilor la audieri că li s-a părut din start că sumele lunare plătite drept „consultanță” reprezentau, practic, o „taxă de protecție”. 

Surse judiciare apropiate anchetei au menționat că firma lui Anastasiu a plătit, practic, timp de 8 ani, suma de 170.000 de euro, prin facturi fictive, companiei reprezentate de inspectorul ANAF condamnat.

În timpul audierilor, potrivit surselor judiciare, Dragoș Anastasiu le-a spus procurorilor că în urma controlului din 2009 și el, dar și un partener de afaceri și o angajată a companiei, erau „foarte stresați” pentru că au fost amenințați de către consilierul ANAF cu „pușcărie” și cu „distrugerea afacerii”.

Anastasiu a mai motivat, potrivit surselor judiciare, că a acceptat să plătească „taxa de protecție” pentru că firma pe care o reprezenta avea probleme financiare în anul 2009, generate de criza economică de la acea vreme și de creditele de milioane de euro pe care le contractase din cauza prelungirii soluționării deconturilor de TVA de la stat.

„(n.r. Dragoș Anastasiu) A precizat că şi-a dat acordul pentru semnarea contractului propus de inculpată întrucât, la momentul respectiv, perspectiva declanşării unei anchete penale şi a prelungirii controalelor îl duceau la ideea declanşării insolvenţei şi a concedierii personalului, ceea ce însemna închiderea firmei şi afectarea a peste 20.000 de călători care aveau serviciile plătite”, este un fragment din motivarea instanței în acest caz.

Reacțiile Guvernului și președintelui Nicușor Dan

Guvernul a subliniat că Dragoș Anastasiu „nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA” și că singura calitate a fost aceea de „martor”.

Într-adevăr, potrivit surselor judiciare consultate de Digi24.ro, Anastasiu a fost doar martor în dosar, în timp ce partenerul său de afaceri a avut calitatea de martor denunțător.

„(n.r. Anastasiu) A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a incheiat prin hotărâre defintiva. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”, au mai subliniat reprezentanții Guvernului în acest caz.

În același timp, președintele Nicușor Dan a declarat, vineri, în Austria, că nu cunoaște situația vicepremierului Dragoș Anastasiu.

„Nu am această informație”, le-a spus șeful statului jurnaliștilor.

Întrebat dacă problema lui Dragoș Anastasiu ar putea afecta imaginea guvernului, Nicușor Dan a răspuns: „Lăsați-mă să mă informez. Prima oară aud de la dumneavoastră”. 

Editor : M.G.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

De ce nu a avut Dragoș Anastasiu dosar penal pentru dare de mită, în scandalul „taxei de protecție” pentru ANAF

CSM, prima reacție în scandalul stenogramelor cu Piedone

CSM: Încrederea companiilor și a populației în justiție se menține în media UE, în contextul excepţional al anulării alegerilor

Exclusiv Cum justifică șeful DNA prezența stenogramelor controversate din dosarul lui Piedone: „Resping felul în care au fost prezentate”

O fostă directoare de la Electrica Serv, arestată preventiv după ce ar fi delapidat compania cu 4,5 milioane de lei în doar trei luni

Exclusiv Ministrul Justiției, despre stenogramele în care Piedone vorbește cu soția lui: „Nu e normal să fie publice”. Reacția fostului șef ANPC

Piedone, pus sub control judiciar de DNA: Nu a existat o intenţie de a aduce un prejudiciu sau un folos necuvenit mie sau altuia

Ce spune DNA despre ancheta în care e implicat Cristian Popescu Piedone. Lista de interdicții pe care trebuie să le respecte 60 de zile

News Alert Noi detalii din dosarul lui Cristian Popescu Piedone de la DNA. Șeful ANPC, către un angajat: „Vezi și tu care bucătărie e mai țiplă”

Alegerile Editorului

Confruntările dintre Cambodgia şi Thailanda s-au soldat cu 33 de morţi. Autorităţile de la Phnom Penh cer o încetare imediată a focului

iulie 26, 2025

Canicula a cuprins și satul lui Moș Crăciun. „Asigurați-vă că renii au suficientă apă”

iulie 26, 2025

Restricţii de circulaţie în 15 judeţe din țară pentru maşinile de mare tonaj, din cauza caniculei

iulie 26, 2025

Premierul chinez Li Qiang a făcut apel la un consens global în privinţa dezvoltării AI / Ce spune fizicianul Geoffrey Hinton despre inteligenţa artificială

iulie 26, 2025

Video Vladimir Plahotniuc şi Constantin Ţuţu au fost aduşi în cătuşe la instanţa din Grecia

iulie 26, 2025

Cele mai recente știri

Leguma bogată în nutrienți, care contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Medicii confirmă: „Îmbunătățește circulația sanguină”

iulie 26, 2025

Video O maternitate de stat din vestul României a fost mutată cu chirie, într-un fost spital privat. Cât plătește primăria lunar

iulie 26, 2025

Dansatorul Michael Flatley va încerca să obţină o nominalizare pentru preşedinţia Irlandei

iulie 26, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.