Tinerii sunt din ce în ce mai interesați de politică. Asta în contextul în care studiile arată că, la alegerile de la sfârșitul anului trecut, au fost de două ori mai mulți tineri la vot fața de scrutinul prezidențial din 2019. Generația Z are pretenții mari de la politicieni, iar tinerii nu se simt confortabil dacă văd discursuri clasice și promisiuni false. Ei spun că au nevoie de implicare, de realitate, de viziune și de empatie. „Foarte mulți copii sunt bulversați”, recunoaște o tânără care votează acum pentru prima dată.
Alesia are 18 ani. Este elevă în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Jean Luis Calderon” din Timișoara, studiază științe sociale, iar acum are drept de vot.
Alesia Horghidan, elevă: Trebuie să îl exercit și fiecare dintre noi ar trebui să facem. Viitorul meu, în primul rând, pentru că de asta depinde viitorul tuturor, nu numai al meu.
Alesia se gândește să se mute în Franța după terminarea studiilor, dar până atunci vrea să mai dea o șansă României.
Alesia Horghidan: Mi se pare că cele mai vaste probleme sunt în sistemul educațional și în cel sanitar. În ziua de azi, educația nu mai e așa de importantă, nu se mai pune accentul așa de mult și nu mai e interes deloc față de nimic, nu numai de educație.
A studiat lista candidaților, le-a căutat programele pe internet și, după ce s-a sfătuit și cu familia, se simte pregătită să meargă informată la vot, fără să îi judece pe ceilalți.
Alesia Horghidan: Nu toată lumea are aceeași opinie și e normal ca fiecare să gândim diferit și să nu facem toți același lucru.
Sara este colegă cu Alesia la aceeași școală din Timișoara.
Sara Joița, elevă: Mulți tineri sunt pe conceptul că nu mă duc să votez că nu am cu cine sau nu știu cu cine, ceea ce mi se pare o idee total greșită, dăm șansa celor care voteză să decidă în locul nostru. Mi se pare că este important ca orice cetățean să își exprime dreptul la vot!
Sara simte că generația ei nu este ascultată.
Sara Joița, elevă: Foarte mulți copii sunt bulversați. Mi se pare că suntem o generație foarte agitată, în care mulți nu înțeleg ceea ce trebuie, de fapt, înțeles.
La alegerile prezidențiale din 2019, conform cifrelor BEC, cele mai multe voturi au venit din partea categoriei de vârstă 45-64 de ani, iar cele mai puține au venit din partea celor cu vârsta maximă de 24 de ani. Soluțiile pentru schimbare sunt simple, spun tinerii: dialog, implicare, viziune și empatie.
reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop
Editor : Izabela Zaharia