Statul încearcă să încurajeze educația sanitară a copiilor din mediile defavorizate. Oferă un ajutor de 1.500 de lei pentru consultații stomatologice. Totuși, aparatele dentare sunt mult mai scumpe, iar banii vor fi acordați doar familiilor care câștigă sub 8.000 de lei pe lună.
Consultațiile stomatologice de rutină plasează România la coada clasamentului în Uniunea Europeană, iar cei mai mulți români ajung la dentist doar în caz de urgență. Ajungem în medie o dată la trei ani la stomatolog.
„În funcție de complexitatea intervenției stomatologice, prețurile pot fi diferite. De exemplu, dacă se intervine asupra unui molar cu 3 canale, atunci pacientul va avea de plătit aproximativ 500 de lei”, transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.
Pentru că prețurile sunt prea mari pentru familiile din medii defavorizate, statul le sare în ajutor, dacă venitul pentru întreaga familie nu depășește 8.000 de lei. Însă bani nu sunt pentru toată lumea, așa că statul oferă câte 1.500 de lei pentru fiecare copil din familie, după sistemul „primul venit, primul servit”. Bugetul total oferit de stat ajunge pentru 10.000 de copii din întreaga țară.
„Ar fi nevoie de mai mult, dar e bună și atât. Sunt copii care, poate, n-au posibilități”, e de părere o doamnă.
„- E mică, e foarte mică suma…
– Dumneavoastră vă duceți la stomatolog preventiv sau doar când vă doare ceva?
– O dată la o măsea să o dau afară sau să o plombez, dar în rest nu. Nu, că nu-mi permit”, recunoaște un domn.
„Este infimă. La ce prețuri sunt cred că o să stea copiii fără dinți”, spune o femeie.
„- De exemplu, eu mi-am pus dantura deasupra, m-a costat 220 de milioane <n. red. bani vechi>, pe din vale m-a costat 83 de milioane, deci nu e…
– Deci cum e 1.500 de lei?
– Păi, puțin”, calculează un domn.
Ca să primească acești bani, părinții trebuie să se înscrie pe o platformă online. La sate, acolo unde este cea mai mare nevoie de acești bani, internetul le dă bătăi de cap părinților.
„Mai greu! Da’ tineretul, nu se știe. Tineretul e mai documentat. Noi cred că nu ne-am descurca. Noi nu!”, exclamă o femeie.
Și pentru că, în țara noastră, mersul la dentist nu reprezintă o prioritate, pacienții ajung în cabinetul stomatologic doar în cazuri grave, direct la primiri urgențe.
„De la începutul acestui an și până în prezent, în acest cabinet medical au beneficiat de servicii medicale 362 de pacienți cu vârsta peste 2 ani”, spune Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.
Acest ajutor ar putea fi oferit copiilor începând de anul viitor. Urmează să fie aprobat de Guvern și publicat, ulterior, în Monitorul Oficial.
reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea
Editor : Izabela Zaharia