Parlamentarii au dezbătut bugetul în comisii până la 5 dimineața. În cele peste 20 de ore petrecute pe scaun, în comisia reunită de Buget – Finanțe, aleșilor li s-a făcut foame, s-au plictisit și chiar au început să își facă reproșuri. În cele din urmă, spre dimineață au reușit să aprobe și bugetul cu 28 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”. Decizia a venit în mare parte cu votul parlamentarilor puterii.
Astăzi, de la ora 14:00, are loc ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru dezbaterea proiectului de buget pe anul 2025, iar joi va avea loc votul final, conform programului
După ore de dezbateri, au apărut și reproșurile. Președintele comisiei a luat-o la rost pe funcționara de la Ministerului Fondurilor Europene.
– „Mai exact la ce vă referiți”.
– „Vă rog frumos cereți cuvântul, daca vreți să respectăm regulile”.
– „Nu erați atentă”.
– „Eram, puteați să ridicați mâna sau să cereți cuvântul. Așa se procedează”.
– „Erați pe Facebook”.
Angajata ministerului a fost acuzată și că a venit nepregătită.
– „Nu mai pun întrebări că nu cred că terminăm până dimineață. Poate data viitoare încercați să veniți mai pregătită, măcar pe partea de comunicare”.
– „Ne-a sucit doamna în jurul copacului de ne-ați înnebunit”.
În timpul dezbaterilor aprinse, aleșilor li s-a făcut foame și au comandat pizza.
Bugetul ministerului Muncii a fost dezbătut în jurul orei 3 dimineața, iar ministrul a ajuns în comisie cu întârziere, motiv pentru care a fost și mustrat iar timpul alocat i-a fost limitat.
– „Doamna ministru”.
– „Bună dimineața”.
– „V-am așteptat”.
– „Suntem destul de strânși cu timpul, de aceea prezentarea dumneavoastră va fi una extrem de succintă”.
Promisiuni din Guvern
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 357,819 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 744,554 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 500,049 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 142,223 miliarde lei.
Potrivit ministrului Finanţelor, Tanczos Barna, calculul bugetului pentru 2025 s-a făcut pe baza impozitelor şi taxelor în vigoare şi obiectivul primordial este să fie dus la bun sfârşit fără modificări în acest sens, prin reducerea cheltuielilor.
„Măsurile au fost luate de Guvern în decembrie şi am făcut calculul bugetului bazându-ne pe impozitele şi taxele care sunt astăzi în vigoare şi n-avem nicio intenţie să modificăm aceste impozite şi taxe. Reducem cheltuielile şi ne încadrăm în 7% deficit. (…) O să fac tot posibilul să ducem la bun sfârşit acest buget fără să modificăm taxe şi impozite în 2025, acesta este obiectivul nostru primordial şi sunt convins că, dacă reuşim să ţinem sub control cheltuielile, vom reuşi acest lucru fără nicio problemă”, a spus ministrul la dezbaterile generale privind bugetul pe 2025, în comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci.
Acesta a reiterat că este prognozată o creştere a veniturilor care să acopere creşterile de cheltuieli de anul trecut anualizate, respectiv creşterile de salarii şi de pensii, care au un impact pe anul 2025 prin anualizarea acestor cheltuieli. Totodată, vor creşte investiţiile, care ajung la peste 150 de miliarde în 2025, o sumă record şi datorită şi faptului că acesta este vârful anual al investiţiilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care se suprapun cu investiţiile din fonduri structurale, respectiv investiţii finanţate din bugetul naţional, din fondurile naţionale.
Tanczos Barna a semnalat, pe de altă parte, că balanţa comercială este în continuare o provocare foarte mare pentru România, deoarece exporturile, în comparaţie cu importurile, au pierdut teren.
Editor : A.C.